הטכנולוגיה בשירות האינסטלציה: שעון מים דיגיטלי
מי צריך שעון מים מכאני, אם ישנם מדי מים דיגיטליים עם יכולת שליחת מידע למרכז בקרה? מה זה מד מים דיגיטלי, מה היתרונות והחסרונות שלו ואיך מתבצעת קריאת המונה? כל התשובות בפנים.
כבר תקופה ארוכה שמדברים על המעבר למדידת מים בעזרת שעוני מים דיגיטליים, על מנת לשפר ולחסוך בהוצאות המים.
יתכן והסיבה לעיכוב נעוצה באוכלוסיות מסוימות כמו האוכלוסיות החרדית והדתית שאינן מעוניינות במעבר למד – מים דיגיטלי מסיבות דת.
יחד עם זאת, ישנם יתרונות משמעותיים במעבר לשעון מדידה דיגיטלי כמו המאבק בגניבות מים וחיבור ישיר בין רשות המים לצרכן.
עדיין, אין מעבר מפותח בכל הארץ למדי – מים דיגיטליים. ננסה לבחון את הנושא יותר לעומק במאמר הבא.

אורן רדה אינסטלטור מומלץ בת"א
אורן רדה
הגעה בזמן
מקצועיות
מחיר הוגן

אורן שרותי אינסטלציה
אורן רוקח
הגעה בזמן
מקצועיות
מחיר הוגן
מה זה שעון מים דיגיטלי?
שעון המים המוכר לנו פועל בצורה מכאנית שבו הספרות השחורות מציינות את כמות צריכת המים במ"ק (מטר מעוקב) ומשמשות לשם קריאת מד המים וחישוב חשבון המים.
מד – מים דיגיטלי נראה דומה למדי לשעון המים המסורתי אולם קריאת המונה נעשית על ידי חיישן אלקטרוני שמצוי בתוך השעון והספרות הן דיגיטליות ולא מכאניות.
החיישן קולט את המידע ומעביר אותו לשבב אלקטרוני. האינפורמציה מועברת לאחר מכן למערכת שמנוהלת על ידי הרשות המוסמכת לכך ובידה פירוט לגבי צריכת המים של אותו צרכן.
אופן פעולת שיתוף המידע נעשה ברצף של קוד דיגיטלי שמשודר בזמנים קבועים בכל כמה שניות. המונה הדיגיטלי משדר את נתוני הצריכה באמצעות תקשורת אלחוטית למרכז הממוחשב של התאגיד.

מה היתרונות והחסרונות במד מים דיגיטלי?
המעבר לשימוש במד - מים דיגיטלי יעיל במניעת גניבות מים כיוון שהוא משדר את המידע למוקד.
המונה גם משדר את כל האינפורמציה למחשב תאגיד המים ויוצר חיסכון בבזבוז כוח אדם. בנוסף, מד המים מסוגל לקלוט גם זרימת מים חלשה עד לרמה של נזילה סמויה.
ישנם גם חסרונות. בערים בהם מצויה אוכלוסייה גדולה של חרדים, מנהיגי העדה אוסרים שימוש במדי מים דיגיטליים ורשויות המים עומדות מנגד חסרות אונים.
היו מקרים בהם פירקו צרכנים חרדיים את שעוני המים הדיגיטליים והתקינו במקומם שעונים מכאניים, כל זאת מחשש לחילול שבת שכרוך בשימוש בהם.
חסרון נוסף הוא רישום במונה המים של כל נזילה, גם הקטנה ביותר, לדו' באסלה.
איך מתבצעת קריאת המונה במד מים דיגיטלי?
עמודי תשדורת: בשיטה זו הנתונים המצטברים על גבי שעון המים הדיגיטלי עוברים לידי "מתווך" שמעבד את הנתונים ומעבירים אותם אל חדר בקרה.
אותו "מתווך" הם עמודי תשדורת דיגיטלי שממוקמים כל כמה מאות מטרים, קולטים את המידע ומעביר את התשדורת למרכז המידע.
מערכת קריאה ברכב: בדומה למערכת הקודמת, גם מערכת זו פועלת באופן דומה אלא שייחודה הוא בכך שהגורם "המתווך" אינו סטטי אלא רכב נייד.
דבר זה מאפשר לכסות שטחים גדולים בטווח זמן קצר יחסית. המערכת המותקנת על גבי הרכב אוספת את המידע באופן אוטומטי מכל מדי המים הממוקמים באזור ומשדרים לה את הנתונים.