זרימה חלקה: המדריך המלא לבעיות הניקוז בבית
מערכת ניקוז איכותית היא עורק מרכזי בכל בית. היא זאת שמגנה על המבנה מפני נזקי רטיבות, מונעת התפתחות של עובש ורטיבות ומאפשרת את הזרימה החלקה של מים החוצה.
שמירה על מערכת ניקוז תקינה היא אינה רק עניין של נוחות, והיא משפיעה גם על הסביבה. זרימת מים תקינה תמנע בזבוז משאבים, תאפשר שימוש חוזר במים ותמנע זיהומים בקרקע ובמי התהום.
אילו סוגי מערכות ניקוז קיימות, איך ההתקנה הראשונית משפיעה על תפקוד הניקוז, אילו בדיקות תקינות חשוב לערוך ומהם סימני האזהרה שיאותתו לכם שהמערכת בסכנה? כל התשובות במדריך הבא.
סוגי מערכות ניקוז: מה חשוב לדעת עליהן?
כדאי לדעת, שישנם מספר סוגי ניקוז עיקריים בכל בית והם: ניקוז גגות, ניקוז מרפסות וניקוז חדרים רטובים כמו: אמבטיה, מקלחת, חדר שירות ומטבח. כל אחד מהחדרים הללו דורש התייחסות ספציפית והבנה מעמיקה של המערכת.
ניקוז גגות: מערכת זו, משמשת לסילוק מי הגשמים ומונעת את הצטברותם או חדירתם אל קירות הבית השונים. חלקיה של מערכת הניקוז הם: צינורות, מרזבים ותעלות היקוות כאשר הן אלו עשויות לרוב מ-PVC, פח מגלוון או אלומיניום. המפתח לניקוז תקין ויעיל במערכת זו, הוא השיפוע שעליו להיות בטווח של 1-2% לכיוון המים כדי למנוע הצפות.
ניקוז מרפסות: מערכת זו דורשת תשומת לב מיוחדת בעיקר בשל החשיפה התמידית שלה לתנאי החוץ המשתנים. בשונה משאר המערכות, כאן נדרש איטום הרמטי, שימוש באריחים מותאמים למים ויצירת שיפוע מדויק. בנוסף, חשוב להקפיד על איטום החיבורים שימנעו נזילות לקומות התחתונות של הבניין.
ניקוז חדרים רטובים: חדרים כמו מקלחת, אמבטיה, מטבח וחדר כביסה דורשים התייחסות ספציפית. כאן נדרשת מערכת הניקוז חייבת לכלול התקנת מחסומי ריח, רשתות למניעת סתימות ואיטום הרמטי של הרצפה. בדומה למרפסת, גם כאן על השיפוע להיות מדויק, כך של טיפת מים תוכל לזרום במהירות וביעילות ישירות אל מערכת הביוב הכללית.

התקנה נכונה: הבסיס לניקוז אידיאלי
הגורם ראשון והמכריע של מערכות הניקוז השונות הוא ללא ספק ההתקנה. חשוב להבין, שהתקנת מערכת ניקוז היא משימה מקצועית הדורשת תכנון מדויק, ניסיון ותשומת לב לפרטים הקטנים ולכן, עליה להיעשות על ידי בעל מקצוע מיומן.
בעת התקנת מערכת הניקוז, חשוב לשים דגש על שיפועים נכונים, על גובה נכון ועל התאמה מלאה בין סוג מערכת הניקוז לבין סוג החדר בה היא מותקנת. בנוסף, בחירת החומרים חשובה אף היא והיא משפיעה הן על התפקוד הכללי והן על המחיר הסופי של העבודה.
בחרו בצנרת איכותית שתהיה עמידה בפני קורוזיה. צנרת זו, יכולה להיות עשויה מ- PVC, פוליאתילן או מתכות מצופות. בנוסף, על החומרים להיות עמידים בפני שחיקה, טמפרטורות גבוהות ולחץ מים חזק.
לאחר השלמת ההתקנה, בצעו בדיקות מקיפות הכוללות: בדיקת זרימה מכוונת (פתחו את הברזים כדי לראות את קצב זרימת המים), בדיקת איטום החיבורים שונים, בדיקת נזילות ודליפות ובחינת השיפועים בעזרת הזרמת מים בכמות גדולה ישירות לפתח הניקוז. במסגרת הבדיקה, וודאו שהמים לא בורחים לכל החדר ומצליחים להתנקז בנקודה מרכזית אחת.
איטום: המפתח לשמירה על חדרים יבשים לאורך זמן
כאמור, בחדרים רטובים כמו מקלחת, אמבטיה או המטבח, האיטום הוא המפתח להצלחה. ולכן, חשוב לוודא כי נעשה איטום מלא והרמטי של הרצפה, כי הותקנה מערכת ניקוז איכותית מתחת למקלחת ואמבטיה, וכי נעשה שימוש בחומרי איטום איכותיים ועמידים לאורך זמן.
חשוב להבין, שבחדרים אלו, האיטום הוא למעשה קו ההגנה הראשון המגן מפני נזקי המים השונים. ולכן, חשוב להתייחס לכל נקודת תורפה בחדר שעלולה להוביל לנזקים מבניים, להצטברות של עובש ולהרס מואץ של חומרי האיטום.
חומרי האיטום המומלצים ביותר לשימוש הם חומרים אנטי-בקטריאליים, לצד אטמים גמישים בחיבורי צנרת ובחירת ציפויים מתאימים המונעים חדירת רטיבות וחומרים למערכת כולה. על כלל החומרים להיות עמידים גם בפני עובש ובקטריות. לא בטוחים בסוגי החומרים? תוכלו להתייעץ עם אינסטלטור מקצועי.

סימני האזהרה שיקדימו את הזמנת בעל המקצוע
ברוב המקרים, תחזוקה עצמית של מערכת הניקוז תספיק, אולם ישנם מצבים ברורים שבהם נדרשת התערבות מקצועית של אינסטלטור.
כך שאם אתם מבחינים בסתימות חוזרות ונשנות, בנזילות משמעותיות או בריחות לא נעימים המגיעים ישירות מצנרת הניקוז – תדעו שמדובר על סימנים ראשוניים שיעידו על כך שנדרש טיפול מקצועי.
זיהיתם סדקים בקירות, רטיבות פתאומית, או ירידה משמעותית בניקוז המים? אלו זימני האזהרה שיעידו על בעיה מורכבת יותר שדורשת עין ויד מקצועית.
הזמנת אינסטלטור מקצועי בזמן, תסייע לכם למנוע נזקים כבדים העלולים להגיע לתיקונים מורכבים ולעלויות יקרות מאוד. קריאה למומחה בזמן, תעזור לכם לזהות בעיות שיכולות להשפיע על המבנה כולו ולקבל טיפול יסודי ושורשי לבעיה.