משיפוצים ועד בנייה חדשה: כל מה חשוב לדעת על מפקח הבנייה

בדומה לתחום האירועים בו אנו שוכרים מנהל אירוע, בתחום הבנייה נפנה אל מפקח הבנייה. תפקידו רחב, כולל משתתפים רבים ואחריות מרובה הן על פרויקטים גדולים והן על בתים פרטיים. כל מה שחשוב לדעת על פיקוח הבנייה - במדריך הבא.

עוד במדריך
מה תפקידו של מפקח הבנייה? האם מומלץ להיעזר במפקח בנייה? מה ההבדל בין מפקח בבנייה פרטית לבין מפקח בפרויקט בנייה? מה ההבדל בין מפקח בנייה למנהל בנייה? האם חייב לקחת מפקח בנייה? איך מתמחרים פיקוח הבנייה?

דמיינו שאתם באמצע מחזמר מרהיב, נהנים מהתאורה, הצלילים והצבעים שעליהם אחראיים בעלי תפקידים רבים כמו תאורנים, רקדנים, טכנאי קול, שחקנים ועל כולם מפקח מנהל. בדומה לזה, גם בתחום הבנייה כמות המשתתפים גדולה וצריך מנהל שיוודא שכל העבודה מתנהלת כשורה. 

מפקח הבנייה עובד בתחום הבניין והידע שלו חייב להיות רחב, הוא זה שמלווה אתכם מתחילת הפרויקט ועד הסיום ולכן, עליו להיות מקצועי ובעל ניסיון רב. איך בוחרים מפקח בנייה והאם חייב לעשות את זה כבר בהתחלה? כל המידע. 

מה תפקידו של מפקח הבנייה?

מפקח הבנייה הוא האדם שמפקח על התנהלות הפרויקט כולו, אותו בוחר בעל הנכס. מפקח הבנייה יכול לסייע גם במקרים בהם מדובר על בנייה פרטית וגם במקרים של פרויקטים רבי קומות או עסקים. תפקידו העיקרי של המפקח הוא לעקוב אחרי שלבי הפרויקט, לנהל את בעלי המקצוע השונים ולהבטיח את הצלחת הפרויקט בסופו. היקף העבודה שלו תלוי בגודל הפרויקט. ישנם פרויקטים בהם יצטרך המפקח להיות נוכח באופן יומיומי ואילו בפרויקטים אחרים, יכול להגיע בשלבים בהתאם לקצב ההתקדמות.

מה שחשוב לזכור בכל נושא פיקוח הבנייה, הוא שמדובר על בעל מקצוע שמייצג את הלקוח ששכר אותו ולכן, עליו לוודא שלא יהיו ניגוד אינטרסים בין בעלי המקצוע השונים שבונים את הפרויקט לבין הלקוח. במקרים בהם ינסה הקבלן לעגל פינות בעבודות הבנייה לטובת חיסכון כספי או של זמן עבודה, על המפקח לשים לב לכך ולוודא שאין קיצורי דרך והבנייה מתקיימת על פי התקנים ובהתאם לזמנים שנקבעו מראש.

האם מומלץ להיעזר במפקח בנייה?

כאמור, מפקח הבנייה הוא זה שמייצג אתכם בשטח. על מפקח הבנייה להיות בעל השכלה רשמית והסכמה מקצועית. במסגרת החיפוש, תתקלו בשני סוגים של מפקחי הבנייה: עצמאיים או שכירים בחברות מוסדרות. מעבר להשכלה הנדרשת, על מפקחי הבנייה השונים לעבור תהליך רישוי שמחלק אותם לסוגי הפרויקטים השונים.

יש מפקחי בנייה שרשאים לפקח על פרויקטים מסחריים, על תשתיות, מגדלים ואף גורדי שחקים ויהיו מפקחי בנייה שיהיו רשאים לפקח על בנייה פרטית ובתים משותפים בעלי מספר קומות קטן. גם אם מדובר על עבודת שיפוצים וגם אם מדובר על בנייה חדשה לגמרי, יש מי שירצה שהפרויקט יתנהל בצורה מהירה, יעילה ותחסוך ממנו התעסקויות שונות ולכן, כיוון ולרובנו אין את הידע הדרוש בתחום הבנייה, מומלץ להיעזר במפקח בנייה מקצועי.

מפקח הבנייה יוכל לעזור לכם כבר בשלבים הראשונים עם מציאת הקבלן המתאים לעבודה וייתן לכם דגשים שיעזרו לכם לבחור קבלן מקצועי. בנוסף, יוכל לאסוף עבורכם הצעות מחיר מגוונות שיכילו מחירי השוק העכשוויים, כלל חומרי הבנייה הדרושים ושלבי העבודה. במסגרת תפקידו, ייקבע את לוח הזמנים לעבודה ואת מועדי התשלום, יתאם את העבודה בשטח מול קבלן הבנייה, המהנדסים השונים ויתאם את הציפיות בין הלקוח לבין העובדים.

מה ההבדל בין מפקח בבנייה פרטית לבין מפקח בפרויקט בנייה?

בנייה פרטית: בנייה פרטית יכולה להיות פרויקט שיפוצים רחב וגם הקמה של מבנה חדש. כך או כך, ישתתפו בפרויקט לא מעט בעלי מקצוע מתחומים שונים. מפקח הבנייה ייכנס לפעולה כבר בשלבי התכנון יחד עם האדריכל והמהנדס כדי ללמוד את התוכניות ואת האפשרויות שעומדות בפניו. כחלק משלב התכנון הוא יכיר את הקרקע עליה יעמוד המבנה, את תקציב הבנייה ואת איכות החומרים. את הליווי של מפקח הבנייה תוכלו לקבל גם בשלב הצעות המחיר וסגירת חוזה העבודה עם הקבלן.

פרויקט בנייה: כאשר ניגשים לפרויקט בנייה רחב, האחראי עליו יהיה קבלן הביצוע והוא זה ששוכר קבלני משנה לביצוע העבודות השונות של הפרויקט. כל אחד מהקבלים מבצע את עבודתו בצורה נקודתית על פי השיקולים שנקבעים מראש בתוכנית העבודה. תפקידו של מפקח הבנייה בפרויקט כזה, הוא לוודא את פעילות הקבלנים השונים ואת עמידתם בסטנדרט הנדרש. הוא מייצג אתכם ואת הרצונות שלכם ולכן, צריך לשים לב לפעולות שעלולות לבוא על חשבונכם. הפיקוח מתחיל כבר ביציקת הבטון הראשונה של יסודות המבנה ובדיקת איכות הבטון על ידי לקיחת דוגמית למעבדה. כך, יבטיח מפקח הבנייה שהבטון יימצא מתאים לתקנים ויהיה בטיחותי לשימוש. את הבדיקה יערוך גם על הכלונסאות שבונות את שלד המבנה ומוחדרות לאדמה ויאשר שהן עומדות בסטנדרטים ההנדסיים הנדרשים ובתוכנית הבנייה.

מה ההבדל בין מפקח בנייה למנהל בנייה?

תחום פיקוח הבנייה עדיין לא קבוע בחוק ולכן, אינו דורש לימודים רשמיים. עם זאת, יש המתבלבלים בין מפקח בנייה לבין מנהל בנייה. בעוד מנהל הבנייה הוא בעצם אחראי הבטיחות באתר הבנייה ומוטלת עליו האחריות לוודא שכל העובדים עומדים בתקנות הבטיחות, שלא ייפגעו במהלך העבודה ושהמבנה נבנה בצורה בטיחותית. מנהל הבנייה, חייב להיות מהנדס או הנדסאי, בעל ניסיון של 24 חודשים לפחות בתחום הבנייה ועליו לסיים בהצלחה קורס מנהלי עבודה מוסמכים במשרד העבודה.

בעוד שמנהל הבנייה אחראי על תחום הבטיחות, מפקח הבנייה אחראי לאיכויות הבנייה שבאות לידי ביטוי בעיצוב הכללי, בסוגי החומרים, בעמידה בלוח הזמנים וכמובן, בעמידה בתקציב שהוגדר מראש. מפקחי הבנייה יהיו לרוב קבלי בנייה ותיקים בעלי ניסיון רב שנים בעבודות השונות בתחום.  

האם חייב לקחת מפקח בנייה?

כפי שכבר הזכרנו קודם לכן, לתחום הפיקוח והבנייה אין כללים או חוקים ולכן, הבחירה במפקח בנייה תלויה אך ורק בלקוח ובתחושתו האישית. יש כאלה שירגישו מספיק בטוחים בידע שלהם ובידע של הקבלן וימשיכו איתו את העבודה ללא צורך במפקח בנייה בעוד יהיו כאלה שירצו ליווי מלא מההתחלה וירגישו בטוחים הרבה יותר לאורך כל התהליך ועד לסיומו. מקרה נוסף, הוא מקרה אמצעי בו תוכלו לבקש פגישת ייעוץ אחת בה יסביר לכם מפקח הבנייה את השלבים השונים וינחה אתכם על המשך תהליך העבודה.

כך או כך, מטרת הפיקוח היא לבנות עבור המשתמש בה לוח זמנים ותוכנית תשלומים מסודרת. בנוסף, היא מאפשרת פיקוח על כל שלבי הבנייה השונים והמורכבים ולהבטיח שהחומרים שבהם משתמש הקבלן יהיו איכותיים ועמידים לאורך זמן. במצב בו מדובר על פרויקט בנייה רחב ולא על בנייה פרטית, תפקידו של מפקח הבנייה הופך להיות קריטי יותר והנוכחות שלו הופכת להיות כמעט כחובה כיוון והוא צריך לפקח על הקמת הבנייה ועל הסביבה בה יהיו כבישים פעילים, מפעלים, עסקים, בתים פרטיים, עבודות שיפוצים וכד'.

איך מתמחרים פיקוח הבנייה?

המחיר לפיקוח בנייה משתנה בהתאם לסוג הפרויקט ולכמות הביקורים וסוג הליווי שתרצו לקבל. בבנייה פרטית, ניתן לבחור בפיקוח שמסתכם ב-2-3 ביקורים בשבוע באתר הבנייה או במקום השיפוץ או לבחור באפשרות של פיקוח צמוד שכולל הגעה של פעם אחת ביום לאורך כל הפרויקט.

במידה ובחרתם לקבל ליווי מלא ואישי כבר משלב התכנון, המחיר יתייקר כיוון ולתקופת הפרויקט תצטרכו להוסיף את תקופת התכנון שאורכת כ-6 חודשים בערך ובמסגרתה יהיו גם פגישות ליווי, ייעוץ מול בעלי מקצוע והגשת אישורים רלוונטיים לתהליך הבנייה.

אופי הפרויקט וההיקף שלו יהיו גם הם חלק חשוב מהתמחור העבודה כיוון והם יתאימו את נוכחותו ואת מעורבתו של המפקח בתהליך. בפרויקט שקשור בהתחדשות עירונית לדוגמה, מפקח הבנייה יהיה אחראי להורדת ההנחיות של הרשות המקומית ושל וועדות הבנייה אל העובדים בשטח. ואילו בפרויקט שיפוצים בבית פרטי, מפקח הבנייה יהיה קשוב לצרכי הלקוח ועל העמידה של העובדים בלוח הזמנים ויבנה את תוכנית התשלומים הטובה ביותר שתשאיר את הכוח בידיים של הלקוח.

תקלות ועבודות נפוצות

שיפוץ כולל של הבית: כל השלבים והמידע 

צריכים עזרה עם שיפוץ בבית? אנו נלווה אתכם בכל השלבים. מה חשוב לעשות לפני שמזמינים שיפוצניק, מה חשוב לבדוק מולו וכמה עולה שיפוץ כללי של הבית? כל מה שחשוב לדעת.

שיפוץ חלקי בבית: כל השלבים והמידע בדרך לשיפוץ

צריכים עזרה עם שיפוץ בבית? אנו נלווה אתכם בכל השלבים. מה חשוב לעשות לפני שמזמינים שיפוצניק, מה חשוב לבדוק מולו וכמה עולה שיפוץ חלקי בבית? כל מה שחשוב לדעת.

חברת ניהול ואחזקה: כל מה שצריך לדעת

זקוקים לחברת ניהול ואחזקה? אנחנו כאן כדי ללוות אתכם בכל התהליך. מהם השירותים הנפוצים, איך מתנהלים מול חברת הניהול והאחזקה לפני העבודה ובמהלכה וכמה זה יעלה לכם? כל התשובות לפניכם.

הזמנת שמאי מקרקעין להערכת שווי דירה: שלב אחר שלב

רוכשים דירה וזקוקים לשמאי מקרקעין להערכת שווי הדירה? אתם נמצאים במקום הנכון. אנחנו נלווה אתכם צעד צעד. נסביר מתי צריך להזמין שמאי מקרקעין, איך מתנהלים מולו וכמה תעלה לכם ההערכה.