עוברים להדברה ביולוגית עד 2014
היסטוריה: משרד החקלאות החליט להסיט את מרכז הכובד של ההדברה החקלאית בישראל, משימוש בתכשירים סינתטיים ובעלי רעילות גבוהה, לחומרים ידידותיים יותר לסביבה ולאדם
כתב הארץ, צפריר רינת, דיווח בסוף השבוע על החלטה שהתקבלה במשרד החקלאות, להפסיק לתמוך בהדברה כימית של זבוב הפירות עד שנת 2014.
לצמצם את הזיהום
לאלו מכם שאינם מומחי אנטומולוגיה, נסביר שמדובר במהלך די דרמטי. עבור סוגים רבים של גידולים חקלאיים, זבוב הפירות הוא המזיק המרכזי עימו יש להתמודד.

המדביר המקצועי - ללא הרחקת יונים
אמיר בן יוסף
הגעה בזמן
מקצועיות
מחיר הוגן
מעריכים ששליש מכלל פעולות ההדברה החקלאיות בישראל קשורות אליו.
רינת מזהה בהחלטה האחרונה נקודת ציון חשובה בשינוי הגדול, האסטרטגי - לדחוף את ענפי גידול הירקות והפירות להשתמש בשיטות הדברה ידידותיות לסביבה.
לשנות בתוך כשנתיים את שיטות ההדברה לחלק גדול מהענף זה לא עסק פשוט. זה אומר לפני הכל השקעה של משאבים רבים ומשרד החקלאות אכן תיקצב את המהלך בלמעלה מ-30 מיליון שקלים.
כבר נמצא מי ששאל אם 2014 אינה יעד אופטימי, אבל על החשיבות איש לא חולק.
נכון להיום, הדברת זבובי הפירות מתבססת על חומרי הדברה אורגנו-זרחתיים, שבהדברה ביתית כבר אסורים לשימוש מזה שנים.
אז נכון שמספיק לרחוץ את הפירות והירקות היטב כדי שהחומרים האלה לא יגיעו אלינו לצלחת – אבל עדיף שלא יגיעו גם לאוויר ולא לאדמה ומי התהום.
בסופו של דבר, כדאי ואפשר לצמצם את הזיהום אליו כולנו נחשפים ודווקא במקרה של זבוב הפירות נראה שההיערכות במהלך השנים האחרונות מספקת בסיס טוב למעבר.
איך מדבירים ביולוגית
מעשית, המעבר כבר בעיצומו – להחלטה האחרונה קדמה תקופת פיילוט שבה 15 אחוזים מההדברה המסורתית הוחלפה כבר בשיטות הדברה ביולוגיות שונות, בעיקר באמצעות הפצת פטריות.
במקביל, כבר משנת 2002, ישנה השקעה של המדינה בהדברה ביולוגית באמצעות ייבוא והפצה של צרעות (ראו הרחבה במאמר "הצלחה לפרויקט הדברת זבוב הפירות באמצעים ביולוגיים").
הישימות והיעילות של שיטות ההדברה החלופיות (חלקן לפחות) כבר ידועות. חלק מהענף כבר משתמש בהן וצבר ניסיון. מלבד זאת, נעשו צעדים להחלשת זבובי הפירות ברמה האקולוגית.
לכן, בסופו של דבר, נראה שאפשר להתמודד עם הזבוב הקשוח הזה גם בלי לזהם את מי התהום, האדמה והאוויר.