מזיקים בבית ובגינה: מדריך מלא

הכרסום והנשיכות של חולדות, העקיצה המטרידה של נמלת האש, ההרס הרב שגורמים הטרמיטים והנזק של עש הבגד ועש המזון: אלו המזיקים שפוגעים בנו בבית ובגינה – איך נפטרים מהם לבד, איך מדביר מקצועי מטפל בהם ואיך מונעים מהם להשתלט לנו על החיים?

עוד במדריך
1. חולדות: מה הנזק שהן גורמות בבית ובגינה? מה עושים לפני שמזמינים לוכד חולדות מקצועי? איך לוכד חולדות מקצועי לוכד חולדות? איך מונעים כניסת חולדות לבית? 2. נמלת האש: מה הנזק שהיא גורמת בבית ובגינה? איך מדביר מקצועי ידביר את נמלת האש? איך נמנעים מכניסת נמלת האש לבית ולגינה? 3. טרמיטים: מה הנזק שהם גורמים לבית? איך מאתרים את הטרמיטים בבית? איך מדביר מקצועי מדביר טרמיטים? איך אפשר להימנע מכניסת טרמיטים לבית? 4. עש הבגד ועש המזון: מה הנזק שהם גורמים בבית? איך מדביר מקצועי מדביר את עש הבגד ועש המזון?

הם נכנסים לנו לבית ולגינה, תוקפים אותנו, את הילדים ואת חיות המחמד ובגדול, פשוט משתלטים לנו על החיים: מהחולדה הערמומית שאוהבת לכרסם כל דבר ונושאת, דרך נמלת האש שעוקצת ומשתלטת על הבית וסביבתו, הטרמיטים שמשמידים רהיטי עץ, משקופים ודלתות ועד עש הבגד ועש המזון שעושים נזק בארון הבגדים ובמטבח.

במדריך הבא נפרט מהם הנזקים של כל אחד מהמזיקים הללו, מה עושים לפני שמזמינים מדביר מקצועי, איך מדביר מקצועי מטפל בבעיה ואיך מונעים מאותם מזיקים להיכנס לנו לחיים ולהטריד?

1. חולדות: מה הנזק שהן גורמות בבית ובגינה?

מכרסמת חוטי חשמל וצנרת – החולדה אוהבת לשייף את השיניים ומכרסמת כל דבר, בבית ובגינה: חוטי חשמל (מה שיכול לגרום להפרעות בתקשורת), משקופים ודלתות, צנרת, שאריות מזון בתוך הבית ובפחים בחוץ, רהיטים, פלסטיק, מערכות השקיה. החולדה נחשבת נבונה וערמומית, פועלת בעיקר בלילה ומצטיינת בהגעה למקומות גבוהים. היא יכולה לגרום לנזק משמעותי ברכוש, ונוטה להשאירחריה גללים ושתן בבית ומחוצה לו.

מעבירה מחלות לבני אדם – הימצאות חולדה בבית חושפת אותנו למחלות שונות דרך נשיכה, שריטה או הפרשות על מזון. חולדות תוקפות בעיקר תינוקות וילדים קטנים, וגם חיות מחמד, ומפיצה מחלות כמו כלבת ודבר, מה שמחייב זריקות טטנוס וטיפול רפואי דחוף. הן גם חושפות אותנו להרעלת מזון ומחלות מעיים על-ידי הפרשות באוכל וזה יכול לגרום לזיהום וחיידקים.

מה עושים לפני שמזמינים לוכד חולדות מקצועי?

ודאו שמדובר בחולדה – דין עכבר ודין חולדה הוא שונה. עכבר הוא מכרסם פחות מתוחכם וקל לתפיסה, בעוד החולדה היא סיפור מורכב יותר. לכן, חשוב להבדיל בין השניים:

מראה חיצוני: החולדה הרבה יותר גדולה (עשרה סנטימטר ומעלה), בעל זנב ארוך ועבה והאוזניים שלה מחודדות. לעומת זאת, העכבר קטן בהרבה (עד ארבעה סנטימטר), זנבו דק ואוזניו עגולות.

התנהגות: החולדה אוהבת לכרסם ויכולה לגרום לנזקים רבים בבית, בעוד הכרסומים של העכבר הם מזעריים ופחות מורגשים.

גללים: החולדה משאירה גללים בצורת אורז ובמקומות קבועים ברחבי הבית. הגללים של העכבר נראים דומה, אך הרבה יותר קטנים.

נסו ללכוד את החולדה באופן עצמאי – במקרה שיש לכם בעיה מקומית בדירה ולא מדובר במכת מכרסמים, עדיף לנסות לתפוס אותם באופן עצמאי ולחסוך כסף. ללכוד חולדה לבד זו משימה לא פשוטה, אך אפשרית. לשם כך, ישנן מספר מלכודות איכותיות שניתן לרכוש בחנויות לכלי בית ולפז בבית ובחצר בצמוד לקירות:

מלכודת כלוב: מדובר בשיטה הומנית שמאפשרת ללכוד את החולדה במלכודת כלוב על-ידי הנחת חתיכת אוכל במרכזה ולשחררה רחוק מהבית.

מלכודת קפיץ: זו מלכודת ותיקה שתופסת והורגת את החולדה באופן מיידי באמצעות הקפיץ.

מלכודת דבק: מדובר במלכודת הכי פחות הומנית, בה הדבק החזק לוכד את החולדה. ברוב המקרים, החולדה מתה בייסורים ומנסה להיחלץ תוך כדי כרסום רגליה.

מלכודת אלקטרונית: זו מלכודת הומנית שמונעת פגיעה פיזית בחולדה, ועובדת בעזרת שדר תדרים מיוחד שמרחיק אותה מהאזור. עם זאת, מלכודת זו נחשבת ליקרה ומתאימה יותר לאזורי תעשייה בעלי שטח גדול.

איך לוכד חולדות מקצועי לוכד חולדות?

קודם כל, חשוב לוודא כי לוכד עכברים או חולדות מקצועי מחזיק ברישיון מטעם המשרד להגנת הסביבה בגלל השימוש ברעלים. במקרה שהלוכד יזהה חדירה של חולדה בודדת, הוא ככל הנראה ישתמש במלכודות פשוטות יותר כמו מלכודות כלוב או קפיץ.

איך לוכד חולדות מקצועי ישתמש בתיבות האכלה?

כשמדובר במכת חולדות, הלוכד יבצע פעולות ניטור ולכידה עם תיבות האכלה, קופסאות ייעודיות סגורות (אין גישה לילדים או חיות מחמד) שמכילות רעל שהורג את החולדות תוך מספר ימים. חשוב לציין: רק מדביר מוסמך רשאי להשתמש בתיבות האכלה.

פיזור תיבות ההאכלה: השלב הראשון הוא פיזור תיבות ההאכלה מלאות ברעל בכמה מקומות נסתרים בסביבת הבית, ללא גישה נוחה לדיירים אך חשוב שהם יידעו איפה הן נמצאות.

ביקורת אחרי שבועיים: לוכד החולדות ישוב לאחר 10 עד 14 ימים ויבדוק אם הרעל שהוא הניח בתיבות נאכל או לא. בדיקה זו מראה למדביר אם כמות החולדות ירדה או נעלמה לגמרי. במקרה שאין רעל בתיבות, המדביר ימלא רעל פעם נוספת ויחזור לביקורת כעבור שבועיים.

במקרה שנשארה אותה כמות רעל בביקור הבא, המשמעות היא שהבעיה נפתרה. חשוב לציין: מדובר בתהליך ארוך שיכול להימשך חודשים.

איסוף התיבות בסוף ההדברה: אחרי שלוכד החולדות וידא שאין יותר חולדות בבית או בדירה, הוא אחראי לאסוף את כל תיבות ההאכלה שפיזר.

איך מונעים כניסת חולדות לבית?

טפלו במקורות מים – חולדות נמשכות לא רק לאוכל, אלא גם למקורות מים. לכן חשוב לסגור צינורות דולפים, לא להשאיר דליים או מיכלי מים ולוודא שאין שלוליות בחצר.

אטמו פתחים בבית – חולדות מרגישות בנוח בכל מקום, בין אם זה במחילות, בצנרת או בביוב ואפילו על העצים. לכן מומלץ לאטום את כל הפתחים שחולדה יכולה להיכנס מהם ולהקפיד לסגור את החלונות והדלתות. במקרה של שיפוץ, שימו לב שהקבלן דואג לכך.

אל תשאירו מזון – החולדות אוהבות לאכול ולכרסם, אז הקפידו לחסום כל גישה למזון, לסגור את הקופסאות כמו שצריך וגם לדאוג שהפחים מחוץ לבית יהיו אטומים.

2. נמלת האש: מה הנזק שהיא גורמת בבית ובגינה?

עוקצת בני אדם וחיות מחמד – העקיצה של נמלת האש מתרחשת בכל שעות היום, מחוץ לבית ובתוכו, וגורמת להרגשת כוויה למספר שעות או אפילו ימים. בנוסף, נמלת האש עוקצת חיות מחמד וחיות משק. למרות זאת, העקיצה של נמלת האש אינה נחשבת מסוכנת, אלא אם זה קורה באזור הפנים ובדרכי הנשימה ומוביל לנפיחות. במקרה של תגובה אלרגית חריפה, כדאי לפנות לטיפול רפואי.

פוגעת בגינה ובחקלאות – נמלת האש מתרבה במהירות גדולה ומשתלטת על הסביבה בה היא נמצאת. היא נחשבת למזיק שפוגע במאזן האקולוגי וגורם לנזק כלכלי גדול לחקלאות. נמלת האש מגיעה לבית דרך עציצים ואדמה מהמשתלות, מתפשטת לכל עבר בבית ובגינה וטורפת פגרים וכל מזון זמין שהיא מוצאת.  

איך מדביר מקצועי ידביר את נמלת האש?

ניטור – השלב הראשון בהדברה הוא ניטור, כלומר איתור הקנים בהם נמצאים ריכוזים גבוהים של נמלת האש. מדביר מקצועי יפזר פיתיונות ברחבי הגינה ויבדוק היכן מתרכזות רוב הנמלים – כך הוא ימצא את הקן.

הדברה – השלב השני הוא הנחת חומרי ההדברה סמוך לקנים, כדי שהנמלים ייקחו אותם חזרה וזה יהרוג את המלכה ששולטת על המושבה. חשוב לציין – התהליך צפוי לקחת כמה ימים ולא בטוח שיגרום לנמלים להיעלם לגמרי. במקרה כזה, אנחנו מצפים ממדביר מקצועי לשוב כדי להמשיך את הפעולות שנקט.

איך נמנעים מכניסת נמלת האש לבית ולגינה?

הדרך היעילה ביותר למנוע את כניסת נמלת האש לחצר או לבית היא בדיקת כל שתיל, עציץ ושק אדמה שמביאים מהמשתלה או מקבלים במתנה. היזהרו שהנמלים לא מסתתרות בפנים, אחרת הן יפלשו לכם לבית במהירות רבה.

טיפ חשוב: מומלץ לבודד כל שתיל למשך מספר שעות ולשים אותו בפינת הקרטון עם פיתיון (במבה למשל), ולראות אם נמלות אש נמשכות אליו.

3. טרמיטים: מה הנזק שהם גורמים לבית?

הריסת רהיטי עץ, דלתות, משקופים – הטרמיטים הם חרקים קטנים שניזונים מעץ ועלולים לגרום לנזק אדיר לרהיטים, משקופים, דלתות, שידות, ובעצם בכל דבר שעשוי מעץ. הם לא מסוכנים ולא מזיקים לבני האדם, אך מסוגלים לפגוע בעצים בגינה.

איך מאתרים את הטרמיטים בבית?

החדשות הרעות הן שמאוד קשה לאתר את הטרמיטים, מכיוון שהקן שלהם מוסתר באדמה או בעץ, ובמקרים מסוימים נגלה שהם פלשו רק אחרי גרימת נזק רב לרהיטי העץ או למשקופים.

בנוסף, הם משאירים אחריהם שובלים של בוץ ברחבי הבית בגלל הצורך שלהם בלחות, וגם מציאת זוגות כנפיים שקופות הוא אינדיקציה ברורה.

טיפ חשוב: תדקרו עם מברג את החיבור של המשקוף לדלת ותבדקו אם הוא מחורר ואכול מבפנים. במקרה שכן, הבית כנראה נגוע בטרמיטים.  

איך מדביר מקצועי מדביר טרמיטים?

לפני שמדבירים את הבית בחומרים כימיים, חשוב להתכונן מראש, לפנות את כל האזורים הנגועים ממזון או כלים ולהזיז את הרהיטים מהקירות. בנוסף, חשוב לוודא שאתם מזמינים מדביר מקצועי שמתמחה בביצוע הדברת טרמיטים (ומשתמש בחומרים ייעודיים) ומחזיק ברישיון מטעם המשרד להגנת הסביבה.

קידוח ברצפות ובקירות – הטרמיטים נמצאים עמוק בקרקע ופולשים מהקירות, בין היתר, לכן המטרה היא ליצור מחסום רעיל בין המיקום המשוער של הקנים למיקום הפגיעה. לשם כך, המדביר יקדח חורים ברצפה ובקירות ויחדיר את חומרי ההדברה פנימה. מדובר בפתרון מקיף וגם יקר יותר, אך נחשב הכי יעיל.

פיזור פיתיונות – מדובר בהדברה נקודתית יותר, וכוללת פיזור פיתיונות עם רעל במקומות אסטרטגים ברחבי הבית והגינה. המטרה היא שהטרמיטים ייקחו את הפיתיון חזרה לקן וזה ישמיד את המלכה. טיפול זה עשוי להיות מתמשך ותצטרכו להזמין את המדביר כמה פעמים.

איך אפשר להימנע מכניסת טרמיטים לבית?

הדברה לפני תחילת בנייה או במהלך שיפוץ – הטיפול היעיל ביותר נגד טרמיטים הוא טיפול מקדים, שיכול לחסוך כסף, וכולל ריסוס השטח בו עומד להיבנות הבית בחומר מיוחד. זה יקטין משמעותית את הסיכוי לבעיית טרמיטים. טיפ חשוב: היפטרו מפסולת עץ שהצטברה בעקבות הבנייה.

פיזור חצץ סביב הבית – פיזור חצץ סביב הבית בעומק של 20 סנטימטר ורוחב של 30 סנטימטר יעזור למנוע את התפשטות הקנים של הטרמיטים.

הפרדת דק או פרגולה מהקרקע – תדאגו שמתקיני הדק או הפרגולה יקפידו על רווח של 40 סנטימטר לפחות מאלמנטים שעשויים עץ לקרקע.

4. עש הבגד ועש המזון: מה הנזק שהם גורמים בבית?

עש הבגד – מדובר בסוג של פרפר שנמשך לאריגים, בעיקר כאלה שמופרש עליהם זיעה של בני אדם, מסתתר בעומק ארון הבגדים וגורם לחורים והרס הבגדים האהובים שלנו. למרות זאת, עש הבגד אינו מזיק לבני אדם.

עש המזון – עש המזון אוהב חום ולחות ונפוץ בעיקר בקיץ, הוא מסתתר לנו במזווה וחובב מזון. אפשר למצוא אותו בדרך כלל באריזות של מזונות יבשים, כמו קורנפלקס, תבלינים, קטניות, קמח, פיצוחים ואורז. עש המזון מגיע כבר בתוך האריזות הקנויות, קודם בתור ביצה ואז הוא נהפך לפרפר. לאחר מכן, הוא משתמש בשיניו כדי לחדור אל מזונות אחרים במזווה. 

איך מדביר מקצועי מדביר את עש הבגד ועש המזון?

עש הבגד

ריסוס: לפני ההדברה, חשוב להוציא את כל הבגדים מהארון ולפרוס אותם על המיטה והרצפה. לאחר מכן המדביר ירסס את חלל הארונות והחדר, כולל על הבגדים הפרוסים. זו פעולת ההדברה היעילה ביותר נגד עש הבגד ודורשת מעקב אחרי מספר שבועות.

מלכודות פרומון: מלכודות אלה לוכדות את העש עצמו, אך מדובר בטיפול מקומי בלבד.

טיפ למנוע כניסת עש הבגד: תקפידו על תחזוקה שוטפת לארון הבגדים, לא להכניס לארון בגדים משומשים שלא עברו כביסה משום שהם מלאים בזיעה וכתמי מזון. כמו כן, רעננו את הבגדים ותוציאו אותם מדי פעם, השאירו את הארון פתוח כדי שיתאוורר ונקו את הארון כמו שצריך.

עש המזון 

מלכודות פרומון: המדביר יבצע ניטור של הגלמים ברחבי המטבח ויפזר מלכודות פרומון כדי ללכוד את העש.

ריסוס: המדבירים פחות מתלהבים מריסוס במטבח ואם יש צורך, ישתמשו בחומרים עם רמת רעילות נמוכה ובחומר שארתי שמתפרק לאט ולאורך זמן. במקרים כאלה, על הדיירים לפנות את הבית למספר שעות.  

טיפ למנוע כניסת עש המזון: לאחסן אריזות מזון פתוחות בקופסה אטומה או בכלי זכוכית, כך העש לא יוכל לחדור פנימה. בנוסף, לשים במקרר את הקטניות, התבלינים והקמחים ולמנוע גישה מהעש.

מדריך זה נכתב בשיתוף https://www.madplus.co.il


 

מחירון הדברה

המחירים כוללים מע”מ

הדברת יתושים: כל השלבים בדרך לפתרון

הקיץ הגיע ואיתו היתושים המציקים, מה אפשר לעשות? אנחנו נלווה אתכם צעד צעד עד לפתרון הבעיה. מה עושים לפני שמזמינים מדביר, איך מכינים את החצר להדברה וכמה זה יעלה לכם? התשובות לפניכם.

הדברת ג'וקים: כל מה שחשוב לדעת

אם הג'וקים הגיעו לביקור אצלכם, אנחנו נלווה אתכם צעד צעד כל הדרך אל הפתרון. אנחנו רוצים שהקיץ שלכם יהי נקי מג'וקים, מה חשוב לדעת לפני שמזמינים מדביר וכמה זה עולה? התשובות לפניכם.

הדברת פשפש המיטה: כל מה שצריך לדעת

סובלים מעקיצות פשפש המיטה? אין ספק שמדובר בתופעה מציקה ומטרידה ולכן אנחנו רוצים ללוות אתכם בכל שלב עד לפתרון. מה עושים לפני שמזמינים מדביר וכמה תעלה לכם ההדברה? כל התשובות.

הדברת פרעושים: כל מה שחשוב לדעת

יש לכם פרעושים בבית? אנחנו בטוחים שמדובר במטרד לא נעים ולכן חשוב לנו ללוות אתכם כל הדרך לפתרון. מה חשוב לבדוק עם המדביר לפני שמזמינים, איך מכינים את הבית להדברה וכמה זה יעלה לכם? כל התשובות.

לכל התקלות ועבודות

arrow