חסכמים והדחות: מערכת האינסטלציה הביתית
חיסכון במים זה חשוב, פתרון כלל מערכתי יכול לבוא ברמת החקיקה ובתיקון התשתיות. מה ניתן לעשות בינתיים ברמה הביתית?
צריכת המים הממוצעת של אדם ליום היא כ-120 ליטר מתוך זה חלקן של הדחות האסלה הוא כ-50 ליטר, וזה כמעט שווה לכמות המים בהם אנחנו משתמשים לרחצת ידיים, מקלחות ושטיפת כלים.
מיכל ההדחה בשירותים וברז המקלחת הם חלק קטן מהתמונה וממה שהצרכן הביתי יכול לעשות כדי לחסוך מים וכמובן לצמצם קצת בהוצאות.
הדחה כפולה
אם תחפשו בגוגל "הדחה כפולה", רוב התוצאות שתקבלו יהיו קשורות לתוכנית ריאליטי כלשהי למרות שפונקציית ההדחה הכפולה (בארה"ב מכנים אותה Dual Flash Toilet) נמצאת בהרבה מאד בתים בישראל.
המשווקים קוראים לו "מיכל הדחה דו כמותי", ולא קשה להם להסביר את הרעיון: לחיצה על הידית הגדולה מורידה 9 ליטר ("הדחה מלאה") ועל הקטנה בערך 5 ("הדחה חלקית"). אם כל העסק עובד ואין נזילות, החיסכון הצפוי במים הוא כ-20-15 ליטר לאדם ביום.
ההבדל הקטן במחיר בין מיכלי ההדחה הישנים לבין המיכלים הדו-כמותיים, גרם לכך שנתח השוק של הראשונים התכווץ מאד במהלך העשור האחרון. חשוב להבין את המשוואה הפשוטה הזה: אין שום הצדקה כלכלית לרכוש את המיכלים הבזבזניים, כי במחירי המים של היום תשלמו כל שנה פי כמה על צריכת המים המיותרת.
למרות זאת, בבתים ישנים, במוסדות ובפריפריה אפשר עדיין לראות אותם לא מעט. הם היו נפוצים מאד במשרדי ממשלה, למשל, עד שלאחרונה הצליח המשרד להגנת הסביבה לכפות עליהם (להתחיל) להחליף את הניאגרות. צריך להצדיע למהלכים כאלה, אבל גם להבין שלא די בהם.
חסכמים ונהנים
אז לא כולם יודעים מהי הדחה כפולה – גם אם רוב האנשים מכירים ומבינים את הרעיון שמאחוריה. לעומת זאת, כולם שמעו על החסכמים.
זה לא מפתיע בהתחשב בשלל תשדירי השירות, הפרסומות והמבצעים הארצים להתקנת חסכמים שהתנהלו בעבר, במסגרתם מימן משלם המיסים הישראלי התקנת מיליוני מתקני חיסכון במים לברזים.
לפי נתונים שונים החסכמים יכולים לחסוך שליש מהמים שאנחנו צורכים במקלחת, בשטיפת ידיים ובשטיפת כלים. כלומר, עד 20 ליטר לאדם ליום, בדומה מאד להדחה הכפולה.
הפתרון: רגולציה ותשתיות
בכל זאת 2.8 מיליון חסכמים, ובעיקר ההתקנה של החסכמים הללו על-ידי אינסטלטורים בשירות הציבור, עולים לא מעט כסף, ובסיכומו של עניין – מדובר רק בשליש לערך מהברזים בישראל. יכול להיות שאפשר היה להשקיע את הכסף הזה בצורה טובה יותר, כלומר באופן שיחסוך יותר מים.
איך בכל זאת מגדילים את השימוש בחסכמים ובמיכלים עם הדחה כפולה? פשוט: מחייבים את השימוש בהם בחוק, כפי שחייבו בחוק ב-1976 להתקין בבתים חדשים דודי שמש. או אוסרים מכירה של כלי סניטציה בזבזניים בכלל – לפחות עד שמשק המים יתייצב.
ובכלל, כדי להכניס את הדברים לפרופורציות כדאי להיזכר שצריכת המים הביתית היא רק שליש מצריכת המים של ישראל. יש הרבה יותר אפשרויות לחיסכון בחקלאות ובתעשייה, ובאמצעות תיקון של תשתית הובלת המים שגורמת ל`פחת` בלתי נסבל, שלא לדבר על איסוף מי גשמים.