אנרגיה ירוקה: כל מה שחשוב לדעת על קולטי שמש סולאריים

קולטי השמש עוזרים לנו בתהליך חימום המים לאורך כל עונות השנה כאשר הם נעזרים בשמש הישראלית החמה שנמצאת איתנו זמן רב. אולם, ניתן להשיג תוצאה טובה הרבה יותר באמצעות קולטי שמש סולאריים שיכולים להפיק חום וחשמל כאחד.

עוד במדריך
מה תפקידו של קולט שמש סולארי? אילו סוגים של קולטים סולאריים קיימים? ממה מורכב קולט שמש סולארי? מהם יתרונות האנרגיה הסולארית? מהם חסרונות האנרגיה הסולארית? איך מתקינים קולטים סולאריים? באילו גגות ניתן להתקין קולטי שמש סולאריים?

הבחירה בקולטי שמש סולאריים הופכת ליותר ויותר פופולרית בקרב עסקים ובתים פרטיים שרוצים לשמור על הסביבה מצד אחד, ולחסוך כסף מצד שני. האנרגיה הירוקה היא שחקנית המפתח בעתיד שלנו וכדאי שנכיר אותה.

בזמן שהאנרגיה הירוקה הפכה להיות אחת מהדרכים הנפוצות ביותר להפקת אנרגיה מתחדשת, היא גם נקיה ועוזרת להפחית את פליטת גזי החממה שמגדילים את ההתחממות הגלובלית בכדור הארץ. אז איך מתקינים קולטי שמש סולאריים ולאיזה גגות הם מתאימים? כל התשובות. 

מה תפקידו של קולט שמש סולארי?

קולטי השמש הסולאריים מוצבים על הגג וממירים את חום השמש לאנרגיה תרמית. באמצעותם, ניתן להפיק גם חשמל וגם מים חמים. האנרגיה שאותה אוספים הקולטים מומרת לכמה סוגים: אנרגיה תרמית, חשמלית או כימית. הפקת האנרגיה החשמלית על ידי קליטת האור (קרינת אור אלקטרומגנטית) יכולה לייצר חשמל עבור בתי עסק ובתים פרטיים, בהתאם לסוג הקולט שהותקן בגג המבנה. 

אילו סוגים של קולטים סולאריים קיימים?

קולטים פוטו- וולטאיים: באמצעות קולטים אלה, מתבצעת המרה ישירה של אנרגיית השמש לטובת ייצור חשמל וזאת באמצעות פנאלים סולאריים (או לוחות סולאריים). הפנאלים מכילים כמות גדולה של תאים סולאריים שעשויים מסיליקון. במהלך קליטת אנרגיית השמש, אלקטרונים שונים המצויים בפאנל מתנתקים ממקומם ויוצרים תנועה חשמלית שיכולה להפיק חשמל. את החשמל, ניתן לאגור ולעשות בו שימוש במועד הרצוי לצורך חימום מים או חשמל במבנה עצמו. בנוסף, ניתן להוביל את החשמל למערכת ההולכה הארצית (למכור חשמל) ולקבל תמורתו תשלום. 

קולטים תרמו- סולאריים: קולטי התרמו מכילים בתוכם מראות מתוחכמות או עדשות שעוזרות למקד את קרני השמש ואת החום שמגיע אליהם לנקודה אחת מרכזית ולייצר בה חום גבוה במיוחד. החום מייצר קיטור ולחץ גבוה וכך, מופק החשמל. תהליך זה, דומה לתהליך המתרחש בתוך דודי השמש שנמצאים כמעט בכל בית בישראל, שמצליח לחסוך כ-8% מהחשמל הדרוש לייצור בישראל. 

ממה מורכב קולט שמש סולארי?

קולטי השמש הסולאריים מורכבים משני מרכיבים עיקריים: פאנל ומיכל מים מלא. הפאנל הסולארי סופג את אנרגיית השמש החזקה וממיר אותה לזרם חשמלי שתפקידו לחמם את המים שנמצאים בתוך המיכל. חום המים הגבוה, יוצר קיטור שמצליח לסובב את הטורבינה שמחוברת לגנרטור החשמלי. 

צורתו הנפוצה של קולט השמש היא שטוחה, כיוון והפאנלים שטוחים. מעבר לכך, מחוברים לפאנלים צינור ואקום וצינור מפונה. הלוחות, לוכדים את אנרגיית השמש ומעבירים אותה לנוזל מחומם שמוזרם דרך הפאנל. את הנוזל, מאחסנים במיכל לשימוש מתאים. הליך יצירת החשמל באמצעות האנרגיה הסולארית גדל והפך פופולרי כיוון ואיננו מייצר תוצרי לוואי מסוכנים כמו גז החממה והדלק.

מהם יתרונות האנרגיה הסולארית?

מתחדשת ותמיד זמינה: האנרגיה הסולארית היא אנרגיה מתחדשת, כלומר, אין לה סוף. היא לא יכולה להיגמר ונשארת זמינה, לעומת האנרגיה שאנחנו לוקחים מהדלק והנפט שגם תורמים להתחממות הגלובלית וגם לא יישארו זמינים לנצח. כל עוד השמש ממשיכה להאיר, אנו יכולים להשתמש באנרגיה שלה מבלי לסכן את הסביבה ואת העתיד של הדורות הבאים באנושות. בנוסף, כדי לייצר את האנרגיה הסולארית צריך את השמש בלבד, ללא פעולות נוספות. 

טובה וידידותית לסביבה: כפי שכבר הזכרנו לא פעם, התקנת הלוחות הסולאריים אינם פוגעים בסביבה או מזהמים אותה ולא יכולים לייצר תפוקה שלילית. תהליך הפקת האנרגיה איננו מזיק לאטמוספרה, לא דורש פעולות הרסניות לסביבה כמו כריתת עצים או שריפה של חומרים מסוכנים לנשימה של בני האדם ובעלי החיים.  

מאפשרת חיסכון בחשמל: מעבר לתרומה החשובה של האנרגיה הסולארית לסביבה ולכדור הארץ, היא מאפשרת לבני האדם לחסוך בחשמל ולייצר אותו בצורה עצמאית. באמצעות התקנת הפאנלים הסולאריים, ניתן לייצר חשמל, לחסוך כסף ולא להיות תלויים בחברת החשמל ובהספקה שלה (או בתקלות).

שקטה ויעילה: בשונה מתהליכי הפקת האנרגיה מחומרים אחרים, הכרוכים בסיוע של משאבות, רעש ולכלוך, תהליך הפקת האנרגיה הירוקה לא דורש שימוש בפעולות אקטיביות ומתנהל בפעולה שקטה, ללא מאמץ. כאשר ייצור החשמל מתבצע באמצעות לוחות סולאריים, אין מפריע להמשך ההתנהלות היומיומית גם של בעל המערכת הסולארית או סביבתו.

מהם חסרונות האנרגיה הסולארית?

היתרונות במערכת הסולארית כל כך גדולים וחשובים, שלפעמים קשה לנו לחשוב על החסרונות. ובכל זאת, יש שלושה חסרונות בולטים: 

יעילה בשעות היום בלבד: אנרגיה סולארית, היא אנרגיה שמקורה בשמש ולכן, עם שקיעת השמש, המערכת מפסיקה לפעול עד לעלות השחר ביום הבא. בעת ההתקנה, חשוב לקחת בחשבון את תנאי מזג האוויר בסביבת הבית ובמידה והבית ממוקם באזור מוצל, ההספק שלו יהיה נמוך ופחות משתלם. 

התקנה יקרה: רכישה של לוחות סולאריים והתקנה שלהם על הגג תעלה לכם לא מעט. העלות הכוללת תהיה מורכבת מכלל המרכיבים השונים, סוג הלוחות וגודלם ועם זאת, מדובר על השקעה לא קטנה של כמה עשרות אלפי שקלים. חשוב לציין, כי המחירים כוללים בתוכם את הציוד ואת ההתקנה יחד וקבלת ייעוץ והכוונה לשימוש נכון.

עלות נוספת על אחסון החשמל: לאחר הפקת החשמל, יש צורך באחסון שלו. האחסון בא לידי ביטוי בשעות הערב והלילה, כיוון ולא ניתן להפיק חום נוסף בחצי השני של היום. כדי לאחסן בצורה טובה את החשמל, יש צורך בסוללות נוספות, כבדות וגדולות שמתבלות בזמן קצר יחסית ולכן, דורשות החלפה עם הזמן.

איך מתקינים קולטים סולאריים?

לפני ההתקנה, עליכם לוודא את סוג הגג ותקינותו על ידי בעל מקצוע מתאים ומקצועי. לאחר אבחון מלא של שטח הגג, קבלת אישור להצבת הלוחות וקבלת ההיתרים הנדרשים, ניתן יהיה להתקדם להתקנה. במידה והלוחות שיותקנו בגג שלכם לא עולים על 600 מ"ר, תוכלו להתקין אותם ללא צורך בהיתרי בנייה ותצטרכו לעדכן על כך את ועדת הבנייה בלבד. 

הטופס שכן תצטרכו יהיה טופס 4 (טופס חיבור לתשתיות חשמל ומים) המלווה עם אישור ממנהל החשמל. עבור המערכת הסולארית לא תצטרכו לשלם ארנונה נוספת או לפתוח עבורה עוסק מורשה כלשהו. עם קבלת כל הטפסים הנדרשים, על חברת החשמל להחליף לכם את המונה הקיים למונה דו כיווני. כבר בסיום ההתקנה, תוכלו להתחיל ולייצר חשמל משלכם שישמש אתכם לכל הצרכים ובמידה ותרצו, תוכלו גם למכור אותו ולהרוויח ממנו. 

באילו גגות ניתן להתקין קולטי שמש סולאריים?

בגדול, ניתן להתקין את המערכות הסולאריות בכל סוגי הגגות. עם זאת, מומלץ לבצע התקנה בגגות ששטחם הוא 60 מ"ר ומעלה בגלל גודל הלוחות ויעילותם. גם בהתקנה על גג שטוח וגם בגג רעפים, חשוב להתאים את המערכת ככל שניתן למפגי מזג האוויר באזור המגורים ולהתקין אותה בצורה שתאפשר לה להיות הכי חשופה (לטובת קליטה מהירה ויעילה של קרני השמש). 

במידה ויש לכם עצים גבוהים או מקורות צל אחרים שעלולים לכסות את שטח הלוחות הסולאריים, טפלו בהם לפני ההתקנה כדי שתוכלו ליהנות ממערכת שעובדת בצורה הטובה ביותר, המצליחה לנצל את כל שעות השמש בצורה טובה. את ההתקנה, כוונו לכיוון הדרומי ביותר בו קרינת השמש חזקה הרבה יותר. נזקים אפשריים נוספים כמו שריטות בלוח עקב ענפי העצים, או רוחות חזקות שעלולות להזיק ללוחות ולפגוע בתפקודם.

החלפת קולטי שמש: כל מה שצריך לדעת

צריכים החלפת קולטי שמש? אנחנו כאן כדי ללוות אתכם עד הסוף. מתי צריך החלפת קולטי שמש, איך מתנהלים מול טכנאי הדודים וכמה תעלה העבודה? כל התשובות לפניכם.

ניקוי קולטי שמש: כל מה שצריך לדעת

צריכים ניקוי קולטי שמש? המקצוענים כאן כדי ללוות אתכם שלב אחר שלב. מה חשוב לדעת על ניקוי קולטי שמש, איך מתנהלים מול טכנאי הדודים וכמה העבודה תעלה? כל התשובות בפנים.

התקנת דוד שמש: כל מה שחשוב לדעת

צריכים להתקין דוד שמש? המקצוענים כאן כדי ללוות אתכם שלב אחר שלב. מתי כדאי להחליף דוד שמש, מה חשוב לבדוק לפני שמזמינים טכנאי דודים וכמה עולה התקנת דוד שמש? כל התשובות בפנים.

דוד השמש לא מחמם? כל השלבים בדרך לפתרון

דוד השמש שלכם לא מחמם את המים? אנחנו כאן כדי ללוות אתכם כל הדרך לפתרון ולתת לכם שקט נפשי. מה עושים לפני שמזמינים טכנאי דודי שמש וכמה יעלה לכם התיקון? כל התשובות.

לכל התקלות ועבודות

arrow