לעבור דירה בשלום: 11 טיפים
מעבר דירה הוא כמעט תמיד אירוע משברי, ולמרות זאת ישנם אנשים שעוברים אותם הרבה יותר בקלות מאחרים. מה הדברים שלא סיפרו לכם? תנו לנו לשפוך קצת אור ולהציע כמה טיפים
תשמעו לשועלי קרבות ותיקים שכבר עברו כמה דירות בחיים: זה אף פעם לא קל. כמעט כל מעבר דירה הוא אירוע משברי, או אם תרצו – אתגר. אתגר רציני, גדול ומורכב.
שמענו כבר על זוגות שנפרדו בעודם על ארגזים, על אנשים שמעבר דירה טראומטי אחד השאיר אותם בדירה האחרונה אליה הגיעו לפני עשרים שנה ויותר, על אנשים שלקחו משכנתא ל-30 שנה כי רצו להפסיק לעבור דירה לתמיד.
מעבר דירה: הטיפים
1. דבר ראשון: אל תפחדו. דבר שני: תהיו ריאליים- אל תפחדו כי סביר להניח ששום דבר רע לא יקרה לכם, וכי מתח מיותר רק יפריע לכם לתפקד כראוי ולפעול בצורה רציונלית.
תהיו ריאליים, כלומר, חפשו דירה אחרי שהגדרתם לעצמכם מה אתם רוצים ומה התקציב שלכם, אבל עדכנו את הדרישות ואת המגבלות אחרי כמה שבועות של סקר.
לכו לראות דירות ו"לחוש" את השוק, כדי להבין מה יש לו להציע לכם. מי ששואף ליותר עשוי בהחלט להשיג יותר, אבל הוא גם מגדיל את מרכיב הסיכון שייאלץ להתפשר בסוף.
2. תשתמשו באינטרנט- הלוחות, פייסבוק, Gilist – תצטרכו להשקיע בלימוד, אבל אחרי זה תגלו שיש לכם יותר אפשרויות.
נהוג לומר שאת הדירות הטובות באמת לא מוצאים באינטרנט, וזה נכון חלקית. בכל אופן, רוב הדירות נמצאות שם.
3. תיווך הוא אופציה- יהיו כאלה שיאמרו לכם שרוב משרדי התיווך והדירות שהם מציעים לא שווים הרבה, ויש יותר משמץ של אמת בטענה. אבל ישנם גם מתווכים מקצועיים והגונים באופן יחסי.
יש גם "חבר מביא חבר", שזה אחלה דבר – רק אל תניחו שהחברים של החברים שלכם יהיו בהכרח אנשים כלבבכם. ישנם גם בעלי עסקים שכשירות לקהילה עוקבים ומדווחים על דירות טובות.
כדי להיכנס לשכונה מסויימת שמוצאת חן בעיניכם, כדאי קודם לנסות לקשור שם קשרים. דירות טובות באמת היו ונשארו נדירות.
4. עשו סקר שוק- מקובל לטעון שכדי למצוא דירה טובה (להשכרה) צריך להתחיל לחפש חודשיים-שלושה מראש.
בפועל, באזורי הביקוש קשה למצוא דירות שאינן "מיידיות". אם תחפשו הרבה זמן מראש תגלו לעיתים קרובות שאתם לא יכולים "לסגור" כי התאריכים לא מתאימים לכם.
5. היערכו נכון- שתי מסקנות עולות מהעובדה שזה עתה ציינו, הראשונה: חשוב פחות כמה זמן מראש אתם מתחילים לחפש, וחשוב יותר כמה מהר אתם מסוגלים לסגור.
המסקנה השנייה: תתחילו לארוז הרבה לפני שאתם מתחילים לחפש דירה.
6. תאמו ציפיות- מעטים האנשים שמסוגלים להעריך בדייקנות כמה זמן ייקח להם לארוז או לכמה ארגזים הם זקוקים וכדומה.
כלומר, אם חשבתם שזה אתם אז לא - כולם סובלים מהבעיה הזו, וזאת בדיוק הסיבה שבגללה רוב התכנונים בנושא מופרכים מיסודם.
7. הסדר חשוב, אבל אל תגזימו- לא משנה כמה מסודרים אתם, בדרך-כלל זה רק עניין של זמן עד שתמצאו את עצמכם במירוץ נגד השעון ותתחילו לדחוף חפצים לתוך ארגזים בלי אבחנה.
ההבדל הגדול הוא לא בין מי שעושים למי שלא עושים את זה, אלא בין מי שכל הארגזים שלהם מכילים בעיקר בלאגן ואבק למי שמגיעים לזה רק בארגזים האחרונים.
8. הצטיידו בארגזים במגוון גדלים- נייר הוא אמנם דבר קל, אבל "ניירות" הם אחד הדברים היותר כבדים וספרים הם הדבר הכי כבד בעולם.
ספרים כדאי לארוז בארגזים קטנים או לערבב עם בגדים וחפצים קלים אחרים. מילא הסבלים המסכנים, אבל ארגז גדול עמוס ספרים פשוט עלול להתפרק בגלל המשקל. בקיצור:
היערכו מראש לאריזות עם מגוון גדול ויפה של ארגזי קרטון וציוד עיטוף ואריזה.
9. אל תפסלו על הסף שירותי אריזה- שירותי עיטוף ואריזה הם כבר לא משהו שמיועד לעשירים בלבד.
מלבד העסקים שמתמחים בכך, ולרוב גובים עבור השירות סכומים של 1500 עד 3000 שקלים, תוכלו לקבל את השירות מהרבה חברות הובלות בחצי המחיר ופחות. שווה כל שקל.
10. עשו רשימה של החפצים- את המובילים שלכם לא באמת מעניין כמה ארגזים יש לכם. ארגזים הם החלק הקל.
מה שמעניין אותם יותר זה האם יש לכם תנור אפייה, מקרר, מכונת כביסה או מזנון – חפצים גדולים, כבדים, יקרים ופגיעים יותר.
11. הבינו עם מי אתם עובדים- רוב קבלני ההובלות מעדיפים לא לבזבז זמן על לבוא ולראות את התכולה. לכל היותר הם יעברו עם הרכב בערב, כדי לראות את הבניין והמבואה שלו.
כמובן, חברות הובלות רציניות יותר, לא מוותרות על בדיקת התכולה, דרכי הגישה ומצב החניה, וגם לא על הצעת מחיר וביטוח. אלו בדיוק הסיבות שבגללן אמנם תשלמו מעט יותר אבל תהיו גם רגועים יותר.
עוברים הלאה
מעבר דירה הוא אף פעם לא דבר קל, במיוחד לא במדינה משברית, מבולגנת, מתוחה, לחוצה ויקרה כמו ישראל.
הטיפים שלנו אולי לא יהפכו את העסק הזה לקל, אבל הם יעזרו לכם להגיע למחוז חפצכם עם מינימום חיכוכים ומשברים.
בסופו של יום חשוב לזכור שמעבר דירה קצת דומה לחתונה - משלמים הרבה כסף על אירוע של 5 שעות ברוטו, ובסופו של דבר מה שחשוב באמת זה השנים שבאות אחר כך בבית החדש שלכם.