שמרו על ילדיכם - מדריך בטיחות לבית
אין הרבה דברים שמדירים את שנתנו יותר מאשר הדאגה לשלומם ולביטחונם של ילדינו. כל צעד נוסף שהם עושים לכיוון העצמאות, חושף אותם גם לסכנות פוטנציאליות, אשר עלינו ללמוד כיצד להתמודד איתן. מדריך להתמודדות ומניעת הסכנות האורבות בבית
ילדים זה שמחה אבל עלינו מוטלת המשימה לשמור עליהם.
בשנת 2012 דווחו 121 מקרי מוות של ילדים כתוצאה מפגיעה לא מכוונת, כלומר כל 60 שעות מת ילד בישראל עקב תאונה כלשהיא.
מקרים רבים יכולים היו להימנע ונגרמים בשל חוסר מודעות ואי נקיטת אמצעי הזהירות המתבקשים.
מסתבר שהמקום שנתפש כמבצר מוגן עלול להיות מלכודת מסוכנת, לנו ובעיקר לילדים. בחמש השנים האחרונות נהרגו בישראל 229 ילדים, כתוצאה מתאונות בבית ובחצר.
שנייה אחת של חוסר זהירות עלולה לגרום צער ופגיעה חמורה במיוחד לילדים קטנים, שלא תמיד מודעים לסכנות בבית.
חשוב לדעת כיצד לצמצם את הסכנות הללו לפני שהן פוגעות בנו דווקא במקומות שבהם אנחנו חשים הכי מוגנים.
מטבח ופינת אוכל
הלהבות שדולקות בכיריים עלולות להתפתח לכדי שריפה של ממש, אם הן מושארות ללא השגחה ראויה.
בין אם בגלל הידלקות של בגד או שיער תוך כדי משחק פזיז, ובין עקב התלקחות של תכולת סיר שהושאר על גבי הכיריים לזמן ממושך, מבלי שדאגתם לכבות אותם בזמן.
חוסר זהירות ליד הכיריים והתנור יכול לגרום גם לכוויות קשות, בעקבות מגע לא זהיר בתבנית אפייה רותחת למשל.
ארון חומרי הניקוי, הנמצא לעיתים קרובות ליד פח האשפה מתחת לכיור המטבח, עשוי להכיל חומרים רעילים ומסוכנים מאוד, כאשר הם באים במגע עם העור, העיניים או דרכי העיכול והנשימה.
סכינים חדים, מעבדי מזון ומכונות לגריסת אשפה, עלולים לגרום לחתכים קשים אם משתמשים בהם בהיסח הדעת.
אמצעי זהירות
הכלל הראשון במניעת תאונות הוא הקפדה על מתן תשומת לב וצמצום הסחות דעת, לכן רצוי להימנע ככל הניתן מריבוי פעילויות בזמן שהכיריים דולקים.
כמו כן, חשוב לצמצם למינימום את כמות האנשים (בדגש על ילדים) שמסתובבים במטבח בזמן הבישול.
הימנעו מהעברת נוזלים מעל לסיר הטיגון המבעבע, כך שלא תיפגעו מכוויות, כתוצאה מכוס מים שהייתה מיועדת לסיר המרק ונשפכה לתוך השמן.
חשוב לציין – אם סיר הטיגון שלכם התלקח כתוצאה מהתחממות יתר, אין לנסות לכבות את האש באמצעות מים בשום אופן, הדבר יגרום להתזת השמן הרותח לכל עבר.
כאשר מטגנים, חשוב להרחיק את הילדים מהכיריים, על מנת למנוע מצב שבו הם עלולים להפיל את הסיר.
השתמשו בסיר עם ידיות קצרות ולא בקלחת, כדי לצמצם את הסיכוי שתיתקלו בידית האחיזה במהלך הטיגון והשמן יישפך.
את חומרי הניקיון כדאי לאחסן בארון גבוה ובלתי נגיש לילדים, או במקרה שהדבר לא ניתן, להתקין סגרי בטיחות ייעודיים.
תאונה במטבח - מה עושים?
במקרה של כוויה בשכבת העור החיצונית (דרגה 1), יש לשטוף את האזור במים פושרים ולכסותו בתחבושת סטרילית או מגבת נקייה.
במד"א מוסיפים כי בפגיעות עמוקות יותר או במקרה בו שטח הפגיעה נרחב יותר (בעיקר באזורי הצוואר, הפנים, הבטן ואברי המין), יש להזעיק מיד אמבולנס ולוודא שנשימת הנפגע תקינה.
במקרה של הרעלה, אין לעודד הקאה או אכילה ושתייה כדי "לדלל את המינון", אלא להושיב את הנפגע כדי לסייע לו לנשום ולקרוא לכוחות ההצלה.
כשמגיעים אנשי הצוות הרפואי, יש להציג בפניהם את אריזת החומר הרעיל לצורך מתן טיפול מתאים.
סלון וחדרי מגורים
ילדים קטנים משחקים בכל דבר שהם יכולים להניח עליו את היד, לעיתים זה הטלפון של אמא, צרור המפתחות של אבא או שלט הטלוויזיה.
כשהילד בוחר להכניס חפצים קטנים לפה ולהתרוצץ איתם בבית סכנת החנק הופכת למוחשית ומיידית.
התרוצצויות עלולות לגרום גם לחבלות כתוצאה מנפילה או החלקה, בעיקר כאשר יש בחדר ריהוט שניתן לטפס עליו כגון מדפים, ארונות או פינות ישיבה.
שקעי חשמל עלולים להיראות לילדים כמו פאזל אתגרי, שבו הם צריכים להכניס אל החורים שבקיר כל חפץ שנמצא בידיהם.
תינוקות קטנים או אנשים המוגבלים ביכולת התנועה שלהם חשופים לסכנת חנק, במקרה שבו המזרון או המצעים שעל המיטה חוסמים את דרכי הנשימה שלהם.
בלילות הקרים מפתה להשאיר בחדר השינה אמצעי חימום כגון תנור סלילים או מפזר חום, אשר במקרה של קצר חשמלי או מגע בפיסות בד עלולים להצית את החדר במהירות.
אמצעי זהירות
יש להקפיד ששקעי החשמל תקינים, שכבלי החשמל אינם חשופים ומומלץ גם להחליף שקעים ישנים בשקעי בטיחות. כמו כן, חשוב לבדוק את תקינות מפסק הפחת וההארקה בבית מדי מספר שנים.
כדי למנוע דליקות, הקפידו להרחיק את תנורי החימום מהמיטה או מהוילונות. אל תכניסו את מפזר החום אתכם מתחת לשמיכה כדי לחמם אותה.
התגברו על הפיתוי שבחימום החולצה והגרביים על תנור הספירלה, ובכלל, מומלץ להשתמש באמצעי חימום בטוחים יותר מפני דליקה וכוויות כמו רדיאטור או מזגן.
תאונה בסלון - מה עושים?
כיצד תזהו אדם שנחנק מגוף זר? האדם יאחז בגרונו, יכחיל וינסה להשתעל.
במבוגר ששאף גוף זר יש לבצע את תמרון היימליך (לחיצות על החלק העליון של הבטן), עודדו אותו להשתעל והסתכלו לתוך פיו, וראו האם ניתן לסלק את החפץ בעזרת האצבעות.
אם זיהיתם שילדכם במצוקה, אפשר לבצע בו את אותו התהליך, אלא אם מדובר בפעוט מתחת לגיל שנה, או אז עליכם ללחוץ במרכז בית החזה ולטפוח על גבו בין השכמות.
במקרה של התחשמלות נתקו את מקור הזרם והרחיקו את הנפגע ממנו באמצעות חפץ מבודד. לאחר מכן השכיבו את הפצוע והרימו את רגליו עד להגעת כוחות ההצלה.
במקרה שפורצת שריפה בבית דירות, הרשות הארצית לכבאות והצלה ממליצה לצאת מיד מהדירה ולטרוק אחריכם את דלת הכניסה, מה שיעכב את התפשטות הלהבות והעשן אל שאר הדירות.
בשום מקרה אין להשתמש במעלית בעת פריצת שריפה בבניין.
ברשות הכיבוי מבקשים להדגיש כי "העשן מתפשט מהר יותר מהאש ומהווה למעשה את מקור הסכנה והפגיעה העיקרי בשריפות".
אם אתם לכודים בחלל עם עשן, נסן למצוא סמרטוט או בגד שניתן להרטיב ולנשום דרכו כדי להימנע משאיפת עשן.
זכרו כי העשן מיתמר כלפי מעלה, לכן חפשו את נתיב היציאה שלכם, בהליכה על ארבע או זחילה – גם כדי לצמצם את פגיעת העשן וגם כי מתחת לעשן, שדה הראייה ברור יותר.
אמבטיה
חדר האמבטיה הוא מקום להתרגע בו ולהתרענן מתלאות היום, אבל הוא גם מקום בו כדאי לגלות ערנות רבה לרצפה הרטובה, מחוץ ובתוך המקלחת כאחד, המעלה את הסבירות להחלקה.
עבור ילדים קטנים, קיימת גם סכנת טביעה, אפילו במים הרדודים של האמבט. אם הילד מגיע לידיות הברזים הוא חשוף גם למקרים של כוויות.
אמצעי זהירות
על מנת לצמצם את סכנת ההחלקה, כדאי לפרוס שטיחונים או להתקין מעקה בטיחות. התקנת ווסת טמפרטורה המגביל את חום המים בדוד ל-50 מעלות, תצמצם באופן משמעותי את החשש מפני כוויות.
תאונה באמבטיה - מה עושים?
במקרי טביעה הדבר החשוב ביותר שצריך להקפיד עליו הוא התחלת פעולות ההחייאה כמה שיותר מהר – ההבדל בין החזרת הנשימה אחרי 2 דקות או 4 דקות הוא קריטי.
תוך כדי ביצוע פעולות ההחייאה, דאגו להזעיק את מד"א והמשיכו בביצוע ההנשמה עד להגעת כוחות ההצלה או עד שהטובע חוזר לנשום בכוחות עצמו.
מחסן, חדרי ארונות, עליות גג, מרתפים ובוידעם
לרוב, חללי האחסון בבית נמצאים מחוץ לתחום המותר למשחקים.
אבל אם ילדים מזדמנים אליהם, הם יכולים למצוא שם שלל מפגעים בטיחותיים כגון חומרים רעילים המשמשים לניקיון, צביעה, הדברה וכדומה, או מדרגות וסולמות מהם ניתן ליפול.
ילדים ומבוגרים כאחד עלולים להיפצע ממסמרים חלודים או שברי זכוכיות מזוהמים, להם יש נטייה להצטבר דווקא במקומות הצפופים והחשוכים הללו.
החללים החשוכים והטחובים מהווים הזמנה גם לשלל מזיקים כגון חולדות, נחשים, עכבישים ועקרבים המחפשים מקום בטוח להתגורר בו – נשיכה או עקיצה של אחד מאלו יכולה להיות לא רק כואבת אלא גם לגרום לפציעה.
אמצעי זהירות
הקפידו להסתובב במחסן ובעליית הגג בסביבה מוארת דיה – אל תתביישו לקחת אתכם פנס בעת הצורך.
טיפול בבית חולים בעקבות פציעה שכזו הרבה יותר מביך ומיותר מאשר לנקוט משנה זהירות.
תאונה במחסן - מה עושים?
הוכשתם על ידי נחש? המנעו מפעילות מאומצת, הארס מתפשט מהר יותר כשקצב פעימות הלב גובר.
הסירו בגדים או תכשיטים מאזור ההכשה, מכיוון שהמקום עלול להתנפח במהירות.
חפשו את סימני ההכשה ונסו לזכור מאפיינים חזותיים של הנחש (צבע ייחודי, פסים או סימנים אחרים) שיסייעו לצוות הרפואי להבין איזה נחש הכיש אתכם.
אם יש בידכם טלפון חכם או מצלמה, נסו לצלם את הנחש מבלי לרדוף אחריו או לתופסו.
בניגוד למיתוסים רווחים, הימנעו מחיתוך אזור ההכשה, מציצת הארס, הנחת חסם עורקים, או רדיפה אחרי הנחש המכיש. בנוסף, יש להימנע מאכילה ושתייה לאחר ההכשה.
בתקופת החורף, מרפסות פתוחות יירטבו בגשם ויהפכו לחלקלקות – במיוחד בשילוב עם האבק שנוטה להצטבר בהן.
ברגע של חוסר זהירות אתם עלולים למצוא את עצמכם יושבים על הרצפה עם ישבן דואב או גרוע יותר עם יד שבורה.
מרפסות מוגבהות או מרפסות בבתים משותפים שלא מותקנים בהן סורגים הן פתח לסכנת נפילה, בעיקר אם יש לכם ילדים פעלתניים וסקרנים.
אמצעי זהירות
דאגו מבעוד מועד לסורגים או רשתות בטיחות שיספקו הגנה אפקטיבית מפני נפילות.
סורגים אופקיים הם אולי אטרקטיביים יותר, אבל בעיני הילד הם פשוט עוד סוג של סולם שאפשר לטפס עליו – לכן עדיף להתקין סורגים אנכיים.
תאונה במרפסת - מה עושים?
קורבנות של נפילה מגובה עלולים לסבול מדימומים פנימיים, שברים ופגיעות ראש וצוואר או עמוד השדרה ואין להזיז אותם ממקומם ללא קיבוע שיתבצע על ידי גורמים רפואיים מוסמכים.
חצר וחניה
משחקים בחצר הם מהנים ומלמדים, אבל גם גורמים לילדים להיחשף לאלמנטים סביבתיים מסוכנים כמו דשא חלקלק, בורות ואבנים העלולים לגרום לחבלות כתוצאה מחבטה בעת נפילה.
בגינה אפשר ניתקל גם בבעלי חיים – החל מכלבים וחתולים וכלה בנחשים ודבורים, אשר מתוך הגנה עצמית או פחד עלולים לתקוף את מי שאיתרע מזלו.
בשנים האחרונות אירעו מספר תאונות מצערות בחנייה הביתית, בהן כתוצאה משדה ראיה מוגבל והסחות דעת, נדרסו מספר פעוטות על ידי קרובי משפחתם, בעיקר בנסיעה לאחור.
אם ברכב עסקינן, חובה להתייחס לתאונה מזעזעת במיוחד– ילדים שהושארו ברכב המשפחתי או בהסעה עקב שכחה או אי הבנת ההשלכות המעשה ונפטרו כתוצאה ממכת חום והתייבשות.
אמצעי זהירות
כלבים, חתולים ויונקים אחרים הם נשאים פוטנציאליים של נגיף הכלבת – כיוון שמדובר במחלה חשוכת מרפא ובעלת אחוז תמותה של 100% בייסורים קשים, חשוב לדאוג מראש לחיסון חיות המחמד שברשותכם ולהימנע ממגע עם חיות משוטטות.
מה עושים במקרה של תאונה בחצר?
במקרה של נשיכה, מהרו לחסן את הנפגע כנגד כלבת – המחלה עצמה מתפרצת רק לאחר שהווירוס הזוחל דרך מערכת העצבים מגיע אל המוח.
כך שמתקיים מעין "מרוץ" בין מערכת החיסון והנגיף – ככל שהנשיכה עמוקה יותר וממקמת פיזית גבוה יותר (כלומר, קרובה למוח), כך מתקצר הזמן בין הנשיכה לבין התפרצות המחלה.
גם עקיצות דבורים, שבדרך כלל מסתכמות בנפיחות כואבת, עלולות להפוך למסכנות חיים.
אם אתם מבחינים בנפיחות מוגברת סביב מקום העקיצה, קשיים בנשימה, דמע והזעה מוגברת, ייתכן שמדובר בתגובה אלרגית, הדורשת טיפול מהיר בהזרקת אדרנלין.