לוח חשמל: המדריך המלא

לוח החשמל קיים כדי שתוכלו לצפות בטלוויזיה, להדליק מזגן ולהפעיל מכונת כביסה במקביל, מבלי שיווצר עומס יתר על מערכת החשמל. במדריך הבא נסביר לכם איך בדיוק זה עובד.

עוד במדריך
מה תפקידו של לוח החשמל? מה תפקיד המפסקים בלוח? מה הופך את לוח החשמל לתלת פאזי? מה גורם לעומס יתר באזור מסוים? כך תאתרו את מקור הקצר בבית

לוח חשמל מרכז את כל אמצעי הניתוק והמבטחים באזור מסוים, כמו הבית שלכם לצורך העניין. הלוח מקבל את הספקת החשמל מחברת החשמל, ומחלק אותה באזורים המוגדרים בבית.

לוחות חשמל יכולים להיות חד – פאזיים או תלת – פאזיים, תלוי בתכנית החשמל אותה מיישמים החשמלאים בבית.

בדירות ישנות לוח החשמל ממוקם לעיתים מחוץ לבית, כך שהוא חשוף לוונדליזם ואפילו לגניבת חשמל.

בדירות חדשות יותר, לוח החשמל נמצא בתוך הבית, ורק שעון החשמל נותר עדיין מחוץ לבית – זאת על מנת שעובדי חברת החשמל יוכלו לבצע קריאת מונה.

מה תפקידו של לוח החשמל?

חלוקת הבית לאזורים – כל אמצעי הניתוק של השקעים החשמליים בביתכם צריכים להיות מרוכזים בלוח חשמל אחד.

מספר המעגלים המינימאלי בלוח חשמל צריך להיות של מעגל אחד לכל שני חדרים, או לכל 40 מ"ר, כשמטבח ייחשב תמיד כחדר בפני עצמו.

ריכוז אמצעי ההגנה – המפסקים שבלוח החשמל הם אמצעי הגנה מפני שריפה של המוליכים ושל התקני החשמל, בעקבות סוגים שונים של קצרים חשמליים שעשויים להתרחש.

במצב של עומס יתר על אזור מסוים, רק המאמ"ת (מפסק) של אותו אזור יקפוץ. נרחיב על אמצעי ההגנה בהמשך.

מה תפקיד המפסקים בלוח?

מאמ"ת אזור – כאמור, מאמ"ת הכוונה היא למפסקים של אזורי הבית על לוח החשמל.

כל מאמ"ת אחראי לאזור, כשהמטרה בחלוקה הזו היא למנוע מצב של קצר חשמלי בכל הבית במקרה של עומס יתר או של קצר חשמלי.

על כל מאמ"ת מומלץ לרשום את האזור עליו הוא אמון, כך שתוכלו לדעת היכן הבעיה ואיזה אזור קפץ, רק מהסתכלות על לוח החשמל.

מה שהחשמלאי עושה בפועל על מנת לפצל ולהפריד את הספק החשמל בין השקעים השונים, הוא חיבור של כל שקע בנפרד אל לוח החשמל הראשי.

ממסר פחת – זהו מפסק שתפקידו הוא למנוע התחשמלות. כשממסר הפחת מזהה התחשמלות (זליגת חשמל), הוא פשוט מנתק את מערכת החשמל ועוצר את ההתחשמלות. על ממסר הפתח קיים כפתור T, לבדיקת פעילותו.

אפשר ואף מומלץ לבדוק את תגובת ממסר הפחת אחת למספר חודשים, אך בכל מקרה, אין להוריד את המפסק כדי לעצור את הזרם, אלא רק ללחוץ על כפתור ה -  T. הידית היא להפעלה בלבד.

מפסק ראשי –  זה המפסק הימני ביותר בלוח. אחראי על אספקת החשמל והוא גם מאפשר ניתוק החשמל מהלוח באופן גורף.

תפקיד המאמ"ת הראשי הוא להגן על הספק הכוח שמגיע מחברת החשמל, כך שבמידה ומערכת החשמל בבית היא 25 אמפר, וההספק שמגיע גדול מ – 25 אמפר, אותו מאמ"ת יקפוץ. בלוח חד פאזי המספק הראשי יהיה חד ראשי, ובתלת פאזי הוא יהיה תלת ראשי.

מה הופך את לוח החשמל לתלת פאזי?

כאשר יש בבית מערכת חשמל חד פאזית, עוברים שלושה חוטי חשמל מכל נקודת החשמל אל לוח החשמל.

במערכת חשמל תלת פאזית עוברים ארבעה חוטים מכל נקודה אל הלוח. הגדלת הספק חשמל לתלת פאזי מצריכה בעצם חידוש של כל מערכת החשמל בבית.

במעבר לתל פאזי בדרך כלל לא יהיה צורך בהחלפת חוטי החשמל, והחשמלאי ישתמש בבסיס החוטים הקיימים על מנת לחבר את מערכת החשמל התלת פאזית ללוח החשמל.

במערכת תלת פאזית המאתי"ם מתחלקים לקטגוריות חוזק של A – D, כאשר B מתאים לתאורה, C מתאים למזגנים ו- D מתאים למערכות חזקות יותר ולמפעלים.

ברמת העיקרון החשמלאי אמור להכין שרטוט שמתאים את המאתי"ם לכל נקודת חשמל ספציפית בבית, אבל בגלל הסרבול שבדבר ובגלל הדינמיות בה עוברים המכשירים החשמליים ממקום למקום בבית, רוב החשמלאים מתקינים בכל הבית מאתי"ם מסוג D.

לא בכל מצב יהיה צורך להחליף את לוח החשמל עצמו, ובמקרים רבים ניתן להשתמש באותו הלוח ששימש את מערכת החשמל החד פאזית, גם למערכת החשמל התלת פאזית.

מה גורם לעומס יתר באזור מסוים?

לעיתים תצרוכת החשמל במכשיר חשמלי אחד, כמו מזגנים חזקים, כיריים חשמליות וכולי, צורכים כמות גדולה של חשמל, שיכולה גם להגיע ל – 25 אמפר, במיוחד אם מפעילים אותם יחד.

במצב כזה, גם אם כל המכשירים הכבדים מחוברים בנפרד אל המאמ"ת הראשי, התצרוכת הגבוהה תפיל את כל החשמל בבית ובעצם תגרום לקצר.

הפתרון האידאלי הוא לשנות את מערכת החשמל בבית לתלת פאזית, אבל מדובר בעניין יקר שלא תמיד מחויב המציאות.

במקרים רבים, הגדלה של הספק החשמל בבית ל – 40 אמפר ייתן מענה לצורך בכמות גדולה יותר של הספק חשמלי.

הגדלה להספק של – 40 אמפר מצריכה שימוש בכבלים עבים יותר שעוברים מתשתית החשמל של חברת החשמל אל הבית, ובלוקח החשמל הקיים החשמלאי מתקין מפסק של 40 אמפר.

כך תאתרו את מקור הקצר בבית

בדקו בלוח איזה פקק נפל.

הורידו את כל הפקקים.

הרימו את הפקקים אחד אחד.

בדקו איזה פקק קפץ.

בדקו בבית באיזה אזור יש חושך.

הוציאו את כל המכשירים מהחשמל.

הרימו את הפקק.

החזירו את המכשירים לחשמל.

בדקו איזה מהם מקפיץ את החשמל.

מחירון חשמלאים

המחירים כוללים מע”מ

תיקון קצר חשמלי: כל השלבים עד לפתרון

החשמל בבית קפץ? אנחנו נלווה אתכם כל הדרך לפתרון. מה עושים לפני שמזמינים חשמלאי מורשה, איך מתנהלים מולו וכמה עולה התיקון? כל התשובות לפניכם.

התקנת נקודות חשמל: כל מה שצריך לדעת

זקוקים להתקנת נקודות חשמל? אנחנו כאן בשבילכם. איך מתנהלים מול החשמלאי לפני העבודה ובמהלכה וכמה תעלה לכם התקנת נקודת חשמל? קבלו את כל הטיפים של המקצוענים.

תיקון שקע חשמלי: כל השלבים בדרך לפתרון

השקע שרוף או מקצר וצריך תיקון? המקצוענים כאן כדי ללוות אתכם עד לתיקון התקלה. מה עושים לפני שמזמינים חשמלאי, איך מתנהלים מולו וכמה תעלה לכם החלפת שקע? כל התשובות לפניכם.

תיקון מפסק של דוד שמש: כל השלבים בדרך לפתרון

מפסק הדוד הפסיק לעבוד? אנחנו נלווה אתכם צעד צעד עד לפתרון הבעיה. מה עושים כשמפסק הדוד לא עובד, איך מתנהלים מול החשמלאי וכמה עולה החלפת מפסק לדוד? כל התשובות בפנים.

לכל התקלות ועבודות

arrow

שאלות נפוצות

מה זה לוח חשמל?
לוח חשמל הוא קופסה או מארז המכילים מערך של מפסקי חשמל המשמשים לכיבוי והדלקה של אספקת החשמל לחלקים שונים בבניין. לוח החשמל ממוקם בדרך כלל במרתף או במוסך של הבית, והוא מהווה את המרכז הראשי לכל החיווט החשמלי של הבניין.
מה יכול לגרום לקצר בבית?
קצר בבית יכול להיגרם ממספר דברים, כמו חיווט לקוי, נזקי מים או עומס יתר בחשמל. זה יכול להיגרם גם מחיבור רופף, בידוד פגום או מכשיר פגום. אם אתם חושדים בקצר, עדיף להזמין חשמלאי שיגיע ויבדוק את הלוח והחיווט כדי לזהות את הסיבה ולבצע תיקונים נדרשים.