תקלות במערכת החשמל: כך מתמודדים בצורה בטיחותית

מה עושים כשהחשמל קופץ בכל הבית או בחלק מהבית, מה עושים כשהשקע שרוף או מקצר ומה עושים כשמפסק הדוד לא עובד: במדריך הבא נסביר איך מתמודדים עם התקלות הללו באופן בטיחותי ואיך מתנהלים מול החשמלאי?

עוד במדריך
1. מה עושים כשהחשמל קופץ בכל הבית? 2. מה עושים כשהחשמל קופץ בחלק מהבית? 3. מה עושים כשהשקע שרוף או מקצר? 4. מה עושים כשמפסק דוד או תאורה לא עובדים? איך מתנהלים מול חשמלאי מורשה ומקצועי?

תקלות חשמליות הן דבר רציני שחייבים להתמודד איתו בצורה בטיחותית ואחראית, כך תימנעו מהתחשמלות ונזקים למכשירי החשמל בבית.

במדריך הבא נסביר מה עושים כשהחשמל קופץ בכל הבית או בחלק מהבית, מה עושים כשהשקע שרוף או מקצר, מה עושים כשמפסק הדוד או התאורה לא עובדים ואיך מתנהלים מול חשמלאי מקצועי?

1. מה עושים כשהחשמל קופץ בכל הבית?

מערכת החשמל בבית עלולה לקרוס ולגרום לקצר מהרבה סיבות: קצר שנגרם מתקלה באחד ממכשירי החשמל (חדירת מים לחיווט בדוד או ליחידה החיצונית במזגן, גוף חימום תקול בתנור/מדיח/מכונת כביסה), שקעים שרופים ותקלה באחד מגופי התאורה.

דבר נוסף שעלול לגרום לקצר בכל הבית ולהקפיץ את המפסק הראשי הוא אי-עמידה בעומס, מה שמצריך לעיתים הגדלת חיבור החשמל ממערכת חד-פאזית לתלת-פאזית.

מה עושים כשהמפסק הראשי או ממסר הפחת קופצים?

הדבר הראשון שעושים כשהחשמל קופץ בכל הבית הוא לגשת ללוח החשמל. אם המפסק הראשי או ממסר הפחת (המזהיר מפני התחשמלות) בלוח החשמל קפצו, יש פעולות שאפשר לעשות כדי לזהות את מקור הקצר ולפתור את הבעיה. רק חשוב לציין שמדובר בשלב האיתור בלבד, התיקון עצמו מתבצע רק על-ידי חשמלאי מורשה.

יש ריח שרוף שמגיע מהשקעים או מלוח החשמל? אל תגעו בכלום ואל תנסו לתקן בעצמכם - הזמינו חשמלאי מורשה בהקדם האפשרי.

אלו הפעולות שתוכלו לעשות כדי לאתר לבד את המקור לקצר:

1. הרימו את המפסק הראשי שנמצא לרוב בצד ימין של לוח החשמל, והורידו את כל המפסקים

2. הרימו את ממסר הפחת (נמצא סמוך למפסק הראשי ומסומן באות T)

3. הרימו את הפקקים אחד אחד ובדקו איזה פקק (המזגן, באזור המטבח או מכשיר אחר) גורם למפסק הראשי לקפוץ

במקרה שהפקק שמקפיץ שייך לאזור כללי כמו המטבח - הוציאו את המכשירים (מדיח, תנור, טוסטר, קומקום) מהשקע, הרימו את הפקק שוב והחזירו את המכשירים בהדרגה עד שתמצאו את זה שמקצר. אם הגורם המקצר הוא מכשיר קטן כמו טוסטר או קומקום, החליפו אותו ורכשו חדש - אין טעם להזמין חשמלאי.

אם אתם מגלים שהגורם לקצר הוא מכשיר חשמלי גדול כמו דוד שמש, מזגן, מכונת כביסה או תנור - צריך להזמין טכנאי ייעודי שיאתר ויחליף את הרכיב התקול.

מה עושים כשיש הפסקת חשמל והפקקים למעלה?

אם החשמל קפץ בכל הבית וכל הפקקים בלוח נשארו למעלה, יכול להיות שמדובר בתקלה אזורית (נתיך ראשי שרוף למשל) וצריך להמתין שחברת החשמל תטפל בה דרך מוקד 103.

במקרה שלא מדובר בתקלה כללית, יכול להיות שיש נתק או חוט שרוף באחד המעגלים החשמליים.

2. מה עושים כשהחשמל קופץ בחלק מהבית?

כשהחשמל קופץ באזור מסוים בבית, צריך קודם כל לגשת לבדוק את לוח החשמל. אם הפקקים קפצו באזור המטבח, הוציאו את המכשירים (תנור, מדיח, טוסטר) מהשקע, הרימו את הפקק והחזירו את המכשירים בהדרגה עד שתמצאו את זה שמקצר. אם הגורם לקצר הוא מכשיר קטן כמו קומקום או טוסטר - זרקו אותו, אין טעם להזמין חשמלאי.

במקרה שהפקק שמקפיץ חלק מהבית אחראי למכשירים חשמליים גדולים כמו מזגן, דוד שמש או מכונת כביסה, יכול להיות שמדובר בתקלה בגוף החימום של אחד המכשירים או בחיווט המזגן וצריך להזמין טכנאי מתאים.

במקרה שיש בבית חיבור תלת-פאזי, יכול להיות שפאזה אחת מתוך השלוש נפלה ולכן החשמל קפץ באזור מסוים. בכל אופן, אם אתם לא בטוחים איזה פקק הולך לאיזה מכשיר או אזור, אל תסתבכו ופשוט הזמינו חשמלאי מורשה שיאתר את הבעיה ויפתור אותה.

3. מה עושים כשהשקע שרוף או מקצר?

שקע שרוף – אם השקע השרוף משויך למכשיר חשמלי, יש לנתק אותו באופן מיידי ולהוריד את הפקק בלוח שאחראי על אותו אזור (מטבח, מכונת כביסה, מזגן), שכן מדובר בבעיה בטיחותית שיכולה להוביל לשריפה. במצב כזה, צריך להזמין חשמלאי מורשה שיחליף שקע בהקדם האפשרי.

במקרה שצריך החלפת שקע בחדר האמבטיה או במרפסת, מומלץ להתקין שקע מוגן מים שמגיע עם מכסה בטיחות שחוסם לחות ומגע עם מים.

שקע מקצר – במקרה שחיברתם מכשיר חשמלי לשקע והוא גרם לקצר באזור מסוים או בכל הבית, הרימו את הפקק שנפל ונסו להכניס מכשיר חשמלי אחר (למשל פן) כדי לברר מהו מקור התקלה.

במקרה שהקצר אכן נגרם מאותו שקע, הזמינו חשמלאי שיבדוק את התקלה ויחליף את השקע במקרה הצורך. 

מתי צריך לבצע החלפת שקע?

לא מחליפים שקע רק כשהוא שרוף או מקצר, אלא גם במקרה שהשקע רופף והחשמלאי לא יכול לחזק לקיר או כשהוא שבור ויש סכנת התחשמלות ממשית. בכל מקרה, אל תנסו לתקן שקע רופף עם מברג בעצמכם כי אתם עלולים להתחשמל.

החלפת שקעים תתבצע גם כשמשדרגים מחיבור חד-פאזי לתלת-פאזי, זה אמור למנוע בעיות של עומס כתוצאה משימוש במכשירים זוללי חשמל כמו כיריים אינדוקציה, מכונת כביסה ומדיח.

4. מה עושים כשמפסק דוד או תאורה לא עובדים?

מפסק תאורה שלא עובד – ברוב המקרים, מפסק תאורה לא עובד בגלל תקינות הנורה שככל הנראה נשרפה וצריך להחליף אותה. אם מדובר בנורת לד שלא עובדת כשמרימים את המפסק, צריך להזמין חשמלאי שיאתר את מקור התקלה – נורת הלד או המפסק.

אופציה נוספת למפסק שלא עובד היא תקלה חשמלית בלוח. יכול להיות שהפקק קפץ באזור מסוים ורק צריך להרים אותו. אם לחצתם על המפסק והפקק שוב קפץ, סימן שהוא מקצר וצריך להזמין חשמלאי שיאתר את מקור הבעיה.

מפסק לדוד שלא עובד – אם הדלקתם את מפסק הדוד ונורית הבקרה האדומה לא נדלקה, עדיין מוקדם לקבוע שהוא תקול או הדוד מקולקל. קודם כל, בדקו שהפקק של הדוד בלוח החשמל לא קפץ. במקרה שכן, הרימו אותו ונסו להדליק שוב את מפסק הדוד.

אגב, יכול להיות שמפסק הדוד עובד גם ללא נורית הבקרה והמים מתחממים ללא בעיה. למרות זאת, ההמלצה היא להתקין מפסק דוד חדש על-ידי הזמנת חשמלאי מורשה או טכנאי דודים שמחזיק ברישיון חשמלאי, ואולי אף הזדמנות לשדרג עם רכישת טיימר או מפסק חכם שמתחבר לאפליקציה.

כדי לוודא שהתקנת המפסק בוצעה כהלכה והמים בדוד מתחממים, דרשו שהחשמלאי יישאר ל-20 דקות נוספות. אם המפסק ונורית הבקרה תקינים, יכול להיות שיש תקלה בדוד וצריך להזמין טכנאי דודים.

כך נראה רישיון חשמלאי לדוגמה:

איך מתנהלים מול חשמלאי מורשה ומקצועי?

ודאו שהחשמלאי מורשה - לפני שסוגרים עם חשמלאי, חשוב לוודא שהוא מורשה ומחזיק בתעודה מטעם משרד העבודה.

בתעודה שהוא שולח לכם במייל או בווטסאפ צריך להופיע שיש לו רישיון לעסוק בביצוע עבודות חשמל, ומתחת הפרטים הבאים: שם החשמלאי בצירוף תמונה, מספר רישיון, תעודת זהות, תוקף.

שלחו תמונה של המפסק/שקע – כדי שהחשמלאי יוכל להצטייד בשקע המתאים (חד-פאזי, תלת-פאזי, שקע מוגן מים), ציינו איפה הוא ממוקם בבית, לאיזה מכשיר הוא אחראי והוסיפו תמונה שלו.

לגבי החלפת מפסק תאורה, שלחו תמונה של המפסק הקיים או ציינו בפני החשמלאי אם אתם רוצים לשנות לדימר או מתג כפול. במקרה שאתם רוצים לשדרג את מפסק הדוד ולהתקין סוויצ'ר חכם, בקשו מהחשמלאי להביא את המוצר או רכשו בעצמכם.

ודאו שיש אחריות על המפסק – על החלפת מפסק לדוד או מפסק תאורה מקובל לתת שלושה חודשי אחריות, ודאו שזה מופיע בחשבונית שהחשמלאי מספק לכם בסיום העבודה.

מחירון חשמלאים

המחירים כוללים מע”מ

תיקון קצר חשמלי: כל השלבים עד לפתרון

החשמל בבית קפץ? אנחנו נלווה אתכם כל הדרך לפתרון. מה עושים לפני שמזמינים חשמלאי מורשה, איך מתנהלים מולו וכמה עולה התיקון? כל התשובות לפניכם.

התקנת נקודות חשמל: כל מה שצריך לדעת

זקוקים להתקנת נקודות חשמל? אנחנו כאן בשבילכם. איך מתנהלים מול החשמלאי לפני העבודה ובמהלכה וכמה תעלה לכם התקנת נקודת חשמל? קבלו את כל הטיפים של המקצוענים.

תיקון שקע חשמלי: כל השלבים בדרך לפתרון

השקע שרוף או מקצר וצריך תיקון? המקצוענים כאן כדי ללוות אתכם עד לתיקון התקלה. מה עושים לפני שמזמינים חשמלאי, איך מתנהלים מולו וכמה תעלה לכם החלפת שקע? כל התשובות לפניכם.

תיקון מפסק של דוד שמש: כל השלבים בדרך לפתרון

מפסק הדוד הפסיק לעבוד? אנחנו נלווה אתכם צעד צעד עד לפתרון הבעיה. מה עושים כשמפסק הדוד לא עובד, איך מתנהלים מול החשמלאי וכמה עולה החלפת מפסק לדוד? כל התשובות בפנים.

לכל התקלות ועבודות

arrow

שאלות נפוצות

החשמל קופץ בכל הבית, למה זה קורה?
חשמל שקופץ בכל הבית, מה שנקרא הפסקת חשמל, מתרחש מכמה סיבות אפשריות. הראשונה לא קשורה למערכת החשמל בבית, אלא מדובר בהפסקת חשמל אזורית מתוכננת או תקלה בנתיך הראשי. סיבות נוספות הן תקלה באחד ממכשירי החשמל, לרוב גוף החימום, שקעים שרופים ותקלה בגוף התאורה. 
מה זה ממסר פחת?
ממסר הפחת, שנמצא בלוח החשמל ליד המפסק הראשי ומוטבע עליו האות T, הוא כפתור שמונע התחשמלות על-ידי זיהוי זליגת חשמל מאחד המכשירים. במצב כזה, הממסר קופץ ומנתק את אספקת החשמל לבית. כדי לוודא שהוא תקין ומנתק את אספקת החשמל, יש ללחוץ עליו אחת לשלושה חודשים.