כשרשת החשמל שורפת לכם מכשירים
האורות מהבהבים לרגע, כבים וחוזרים אבל הטלוויזיה מסרבת להידלק ובמכונת הכביסה תקועים בגדים רטובים - סימן שבעיית מתח פגעה גם בכם. מה עושים כדי להימנע מכך?
הפסקות חשמל ותקלות אחרות ברשת, עלולות להרוס מחשבים, טלוויזיות ומכשירי חשמל ביתיים אחרים.
מה גורם לנזק, כיצד ניתן להתגונן בפניו ומה הזכויות המשפטיות של מי שנפגע?
הפרעות באספקת החשמל הינן תופעה מוכרת ושכיחה. במקרים הדרמטיים יותר, מדובר במכות ברק ובתקלות רחבות היקף שמסוקרות בעיתונות בהרחבה.
אבל על כל מקרה שמגיע לחדשות, ישנם מקרים רבים הפוגעים במספר קטן של בתי אב, הנאלצים להתמודד עם מכשירי חשמל מקולקלים.

עדן שירותי חשמל
דוד איסכרוב
הגעה בזמן
מקצועיות
מחיר הוגן
כשרשת החשמל קורסת
לעיתים, כתוצאה מניתוק של צרכן חשמל גדול ברמת העיר או השכונה, נוצר "נחשול מתח" (Surge), שהוא עליה פתאומית ורגעית (פחות מ-20 מילישניות) במתח המועבר לצרכנים המחוברים לרשת.
לדוגמא: בשכונה מסוימת מופעלת במקביל כמות גדולה של מזגנים - רשת החשמל בשכונה לא עומדת בעומס וקורסת /
כתוצאה מכך, התושבים בשכונה הסמוכה יחוו נחשול מתח המלווה במפל מתח, לפעמים בתוך זמן קצר, כתוצאה מההפסקה והחידוש של אספקת החשמל לאזור הבעייתי.
תיקון תקלות חשמל
דוגמא נוספת: באצטדיון כדורגל גדול הצורך חשמל בכמות משמעותית נגמר המשחק, אב הבית מכבה את האורות וכתוצאה מכך נוצר נחשול מתח בקרב הבית הסמוכים לאצטדיון.
באופן רגיל, מדובר בתקלות קצרות כל-כך שרובנו לא מבחינים בהן, אבל מי שאיתרע מזלו להימצא במקום ובזמן הנכון, עלול לגלות שמכשירי חשמל שונים בביתו הפסיקו לעבוד.
הראשונים להיפגע, בדרך-כלל, הם מחשבים אישיים. ספקים ולוחות-אם שנשרפים, דיסקים קשיחים ש"משתגעים" וצרות אחרות מהסוג הזה, עשויים להיות קשורים לאחת התקלות שתיארנו.
אבל לתקלות הללו קורבנות רבים נוספים: פלזמות, מערכות תאורה, מכשירי DVD וגם תנורים ומכונות כביסה ועוד כהנה וכהנה.
מפל מתח - לא מזיק ברובו
תופעה נפוצה המגיעה לאחר הנחשול, היא של היווצרות "מפל מתח" (Voltage Drop), מה שמכונה בעגה יומיומית "נפילת מתח".
במצב הזה, הפעלה או חיבור מחדש של צרכן חשמל גדול גורמת לצניחה במתח שמקבלים צרכנים אחרים. אתם, תראו זאת בצורה של אורות מהבהבים ומחשב מאתחל. לרוב זה עובר בשלום.

כיצד למגן את מוצרי האלקטרוניקה הביתיים
אחרי שדנו בנזקים האפשריים, כדאי לדעת שבכל זאת יש מה לעשות: רכשו אל פסק (UPS) וחברו אליו את מוצרי האלקטרוניקה הרגישים יותר, כגון מחשב.
תפקידו של מכשיר זה הוא כפול, גם הגנה מפני עליות מתח פתאומיות, וגם מניעה של כיבוי פתאומי של המחשב בעקבות נפילת מתח, מבלי שהספקתם לשמור את עבודת הסמינריון שלכם למשל.
צפויות סופות ברקים? נתקו את מכשירי החשמל מבעוד מועד.
נכון כסופת רעמים משתוללת בחוץ, יותר נחמד להתכרבל עם שמיכה מל הטלוויזיה, אבל הרבה פחות נחמד לגלות שהתענוג עלה לכם כמה אלפי שקלים.
כשתגיעו לחנות לרכוש מסך חדש, החורף הישראלי גם כך אינו משפוע בסופות ברקים עזות, כך שלא מדובר בפגיעה מתמשכת באיכות החיים.
בידקו מהו הכיסוי הביטוחי שמגיע לכם מטעם היצרן ואילו אפשרויות עומדות בפניכם, לרכישת ביטוח תכולה.
נפגעתם, איך תקבלו פיצוי?
למדורי הצרכנות בעיתונות הישראלית הגיעו בשנים האחרונות סיפורים רבים, על מקרים כאלה שהתבררו בבית-המשפט (כמה מהם אפשר למצוא בכתבה "הפסקת חשמל גרמה לנזק - אפשר לקבל פיצוי", של עו"ד אורנית אבני-גורטלר ב-ynet).
מהידיעות והכתבות שפורסמו בנושא, ניתן להתרשם כי בלא מעט מקרים התביעות הסתיימו בזכייה והובילו לכך שחברת החשמל פיצתה את הלקוח.
לעומת זאת, כאשר בית-המשפט לא השתכנע מעל לכל ספק שמקור התקלה הוא ברשת החשמל, לרוב הוא לא יחייב את התובע בהוצאות משפט.
כותבת עו"ד אבני-גורטלר: "מפסקי הדין עולה, כי בתי המשפט מכירים באחריותה של חברת החשמל לנזקים שנגרמו למכשירים חשמליים כתוצאה מהפסקת חשמל שפגעה בהם.
עם זאת, האחריות אינה אוטומטית ומוחלטת. יש לבדוק, כי המקרה הנטען אינו מוחרג מהמקרים בהם חברת החשמל אינה חבה בפיצוי".