איך לדשן נכון את הצמחים בגינה?

בלי דישון הצמחים לא יתפתחו בצורה מספיק טובה, אך דישון יתר יהרוג אותם. איך יודעים מתי וכמה לדשן את הצמחים? מה ההבדל בין דישון אדמה לבין דישון עציצים? איך מתאימים את הסוג הנכון ומה לגבי דישון אורגני? בין אם אתם מטפחים את הגינה בעצמכם או נעזרים בגנן, הנה כל מה שחשוב שתדעו, כדי שהגינה שלכם לא תיהרס

עוד במדריך
למה בכלל צריך לדשן? איך יודעים מתי לדשן? עדיף דישון יתר או מחסור בדישון? איך בוחרים את סוג הדשן? דישון כימי או אורגני? באבקה, בגרגרים או בנוזל: כל סוג מדשנים אחרת כמה עולה לדשן את הגינה?

כל אחד יכול לפתוח שק של דישון ולפזר אותו על הקרקע, אך כדאי לדעת מה המשמעות של דישון לא נכון לפני כן. יש להתאים אותו לסוג הקרקע, למצב התפתחות הצמחים, לעונת השנה, לסוג ההשקיה ולסוג הצמח.

כל כמה זמן כדאי לדשן, באילו מקרים כדאי לעשות זאת בעצמכם ומתי כדאי לשלב במערכת השקיה? כל התשובות במדריך שלפניכם.

למה בכלל צריך לדשן?

כששותלים צמח בגינה, לרוב מדובר באדמה שכבר היו בה בעבר צמחים אחרים. אלו, כבר שאבו ממנה את המינרלים. לכן, לפני כל שתילה מומלץ לדאוג לדשן קודם את האדמה. הדישון חשוב גם לאחר השתילה, אחת לתקופה  - המשתנה בהתאם לסוג האדמה, סוג הצמח וסוג הדשן.

הדישון כולל מינרלים שחשובים להתפתחות הצמח (ביניהם: אשלגן, חנקן, זרחן ואבץ). הדשנים משתנים בריכוזי המינרלים השונים שבהם, ומתאימים אותם לפי סוג האדמה שבאותו האזור.

אם לא תדשנו מספיק, הצמחים יפסיקו את הצמיחה שלהם והצמח יהיה רגיש יותר למזיקים.

אמנם, יהיו מקרים שבהם לא דרוש דישון, כמו למשל לעצי יער, אך מרבית הצמחים כן יזדקקו לדישון. בכל מקרה, בדקו זאת לפני השתילה או בעת הביקור במשתלה הבאה.

איך יודעים מתי לדשן?

כאמור, לפני שתילה של כל צמח חדש, מומלץ לדשן את הקרקע. כמו כן, חשוב לעשות בדיקות תקופתיות בגינה ולבדוק את מצב העלים.

אם יש פערי גוון בין העלים לבין העורקים (כלומר: עורקים כהים על עלה בהיר, או עורקים בהירים על עלה כהה) ואם יש כתמים בקצה של העלים, סימן שהגיע הזמן לדשן את האדמה שבאזור הצמח.

ולהיפך, אם העלים נראים 'צרובים', זה סימן לכך שיש עודף דישון בקרקע. במצב כזה, כדאי מאוד לדלל את כמות הדישון (באמצעות תוספת אדמה באותו האזור והשקיה מרובה שלו). זאת, בשביל שהמינרלים יישטפו אל עומק האדמה.

כדי לדעת מהי כמות הדישון המדויקת, חשוב להיצמד לטבלת הדישון שבהוראות היצרן שעל אריזת שק הדישון. ממש לא מומלץ לדשן בכמות עודפת, מתוך מחשבה שזה יהיה טוב יותר לצמח. להיפך, פיזור דשן בכמויות קטנות ולאורך זמן, יהיה הרבה יותר אפקטיבי. הוא ימנע מצב של מחסור בדישון, או דישון יתר.

שימו לב, שאין טעם לדשן כשהצמח בתרדמת (בעונת החורף). העונות המומלצות ביותר לדישון הן עונות המעבר (אביב וסתיו).

עדיף דישון יתר או מחסור בדישון?

אם אתם מתלבטים, דעו שלצמח שלא תדשנו לא ייפגע. הוא אמנם לא יתפתח כמו שיכול היה להתפתח אם הייתם מדשנים אותו, אך הוא לא יתייבש או ינבול. לעומת זאת, אם הדישון יהיה עודף, כאן כבר בהחלט אתם מסתכנים בנזק לצמחיה בגינה שלכם. דישון מעבר למידה הדרושה, יכול להרוג את הצמח. לכן, במקרה של ספק, עדיף פחות מאשר יותר.

איך בוחרים את סוג הדשן?

כדאי לדעת שיש סוגים שונים של דשן, המבחר די גדול, וכדאי להתאים את סוג הדשן למטרה לשמה משתמשים בו. יש הבדל בין דישון מצע לעציצים, דישון סביב עצים או דישון של דשא. לכן, כדאי להיות מודעים למגוון ולצורך בהתאמת הדשן לייעודו.

הדשן הרגיל והכללי מכיל את שלושת המינרלים החשובים ביותר, ביחס של 30 אחוז מכל מינרל. ישנם דשנים נוספים, שכוללים גם מינרלים מסוימים ספציפית המתאימים למטרות שונות.

למשל, אם הדשא או העלים של אחד העצים מקבלים גוון צהוב, כדאי להוסיף דשן שמכיל תוספת של ברזל. 

אם אתם רוצים לעודד צמיחה וקליטת שורשים באדמה, כדאי להוסיף דשן המכיל יותר זרחן. לדישון של צמחים בתוך עציצים או אדניות, כדאי להשתמש בדשן ייעודי לכך. ויש גם את עניין עונות השנה. לדישון בעונת האביב, מומלץ לעשות שימוש בדשן שריכוז החנקן בו גבוה יותר. בחורף, כדאי לדשן עם דשן שריכוז האשלגן בו גבוה יותר.

לכן, כשאתם מגיעים לביקור הבא במשתלה, לא כדאי לרכוש כמות גדולה של דשן מסוג אחד, אלא להעדיף אריזות קטנות יותר, של סוגים שונים, שיענו על הצורך שלכם. כדאי להיות מאוד ברורים במשתלה, ולציין לאיזה אזור בגינה את מייעדים את הדשן, לאילו צמחים ולאילו מטרות.

חלק מהמשתלות ממילא יתשאלו אתכם, אך במקרה שלא, לא כדאי להוסיף דשן שיגרום ליותר נזק לצמחיה מאשר לתועלת.

זה רלוונטי גם אם אתם רוכשים דישון דרך אתרי אינטרנט. ערכו בירור מקדים, בדקו לאיזו מטרה נועד סוג הדשן או התייעצו עם גנן.

דישון כימי או אורגני?

מעבר לסוגי הדישון השונים, הרי שיש גם הבדל בין דישון כימי לבין דישון אורגני. דישון זה מתאים למטרות רבות, אך הוא מאוד מומלץ לצורך דישון צמחי תבלין. כמו כן, הוא בטוח יותר בסביבת ילדים ובעלי-חיים.

קחו בחשבון, שדישון עם דשן אורגני גורם לצמיחה איטית יותר, שכן הפירוק שלו איטי יותר בקרקע. אם אתם מעוניינים לזרז צמיחה של גינה בשלבי הקמה, לא בטוח שזה הפתרון עבורכם.

לעומת זאת, אם אתם רוצים לגזום את הצמחים לעתים רחוקות יותר, ולא אוהבים צמחיית פרא שמחייבת תחזוקה מדי כמה שבועות – הרי שדישון אורגני דווקא יסייע לכם בכך. הצמיחה אמנם לא תהיה מהירה, אך הקרקע תהיה מדושנת, והצמח לא יסבול ממחסור בדישון.

עושים שימוש בדישון אורגני לא רק בתור תחליף לדישון כימי, אלא בנוסף אליו. המונח הנפוץ הוא "קומפוסט" שזהו בעצם דשן אורגני המורכב מחומרים מהטבע. מה למשל? שאריות של מזון, עלים וגבעולים שהתייבשו וגללים של בעלי-חיים.

מעבר לכך שהוא דישון בפני עצמו, הרי שאם מוסיפים אותו לקרקע לפני שתילה של דשא, צמחים או עצים, הרי שהוא מעשיר את הקרקע ומאפשר לדשן האורגני להיטמע בצורה טובה יותר בקרקע.

בין היתרונות שלו: שיפור מרקם הקרקע, אוורור הקרקע, שיפור אחיזת המים (מניעת חלחול המים לעומק הקרקע) וזירוז נביטה של זרעים.

באבקה, בגרגרים או בנוזל: כל סוג מדשנים אחרת

אם אתם מעוניינים לדשן קרקע בשלב מוקדם מאוד של הגידול, עליכם להוסיף את הדשן ישירות אל תוך הקרקע. במקרה כזה, לרוב מדשנים עם מסוג אבקה או גרגרים.

אם הצמח כבר נקלט, מוטב לדשן דרך ההשקיה. בכך, תהיה לכם בקרה טובה יותר על כמות הדשן. במקרה כזה, תוכלו לרכוש דשן נוזלי או להמיס אבקה בתוך מים. בכל מקרה, כדאי לעקוב אחרי הוראות היצרן, ולא לאלתר ולקוות לטוב. בין אם אתם משקים עם מזלף או באמצעות מערכת ההשקיה, כדאי כדאי להוסיף למים את הדשן.

כמה עולה לדשן את הגינה?

אמנם יש פערי מחיר המושפעים מסוג הדשן, אך לרוב מדובר בעלות זניחה יחסית, במונחים של תחזוקת גינה. שק, לא אמור לעלות יותר יותר מכמה עשרות שקלים.

אם אתם לא מתכוונים לדשן בעצמכם, הרי שתוכלו להזמין גנן שיעשה זאת במקומכם, במינון ובצורה המתאימה ביותר. במקרה זה, התמחור הוא לרוב לפי גודל השטח שיש לדשן.

אם זה מתבצע כחלק מעבודתו של הגנן ביום העבודה, לא בטוח שכלל יגבו מכם תוספת מחיר. אם תזמינו אותו אך ורק לצורך הדישון, הרי שנהוג לגבות סכום כולל של כ-200 שקל, עבור דישון של גינה בשטח של 50 מ"ר. כמובן שככל ששטח הגינה גדול יותר, כך העלות לכל מ"ר תהיה פחותה יותר".

מחירון גינון

המחירים כוללים מע”מ

תחזוקה שוטפת לגינה: כל מה שצריך לדעת

צריכים תחזוקה שוטפת לגינה? אין בעיה, אנחנו נלווה אתכם צעד צעד. מה כוללת תחזוקה שוטפת לגינה, איך מתנהלים מול הגנן וכמה תעלה תחזוקה שוטפת לגינה? התשובות לפניכם.

התקנת דשא סינטטי: כל מה שצריך לדעת

צריכים להתקין דשא סינטטי? אנחנו כאן כדי ללוות אתכם שלב אחר שלב. איך בוחרים דשא סינטטי, איך מתנהלים מול הגנן וכמה יעלה לכם להתקין דשא סינטטי? כל התשובות בפנים.

הקמת גינה בבית פרטי או דירת גן: שלב אחר שלב

רוצים להקים גינה בבית פרטי או דירת גן? אנחנו נלווה אתכם לאורך כל הדרך. מה חשוב לבדוק לפני שמזמינים גנן, איך מתנהלים מולו ומה המחיר של הקמת גינה בבית פרטי או דירת גן? כל התשובות לפניכם.

שתילת דשא מוכן: כל מה שחשוב לדעת

צריכים שתילת דשא מוכן? אנחנו נלווה אתכם לאורך כל הדרך. איך בוחרים דשא מוכן, איך מתנהלים מול הגנן וכמה עולה שתילת דשא מוכן? כל התשובות לפניכם.

לכל התקלות ועבודות

arrow