הכל עניין של זווית: כך תבחרו שיפוע נכון לגג ותמנעו בעיות רטיבות

אל תזלזלו בשיפוע. הוא זה שיקבע אם תסבלו לאורך השנים מבעיות רטיבות שיהרסו את תשתיות הבית שלכם. מה קובע התקן? מה חשוב לבדוק מול המתקין וקבלן האיטום? כל התשובות במדריך

עוד במדריך
מה קובע התקן הישראלי לגבי השיפוע הדרוש לגג הרעפים? מתי נצטרך להתפשר ונהיה מוגבלים באחוז השיפוע? לא רק השיפוע אלא גם הכיוון שלו

מתכננים הקמת גג רעפים? כבר בשלבי התכנון של השיפוץ או הבנייה כדאי להתייחס לכמה כללים שיגרמו לכם לשקט לשנים רבות קדימה.

מהם? בחירת גובה הגג, גודל השיפוע של הגג ומיקומו, עמידה בתקנים וקבלת היתר מהרשויות.

אז נכון, הרבה יותר נחמד לבחור גוונים של אריחים, ספה נוחה לסלון ומערכת סאונד מתקדמת, אבל דווקא הפרטים הטכניים הם אלו שיתנו לכם להתרווח בשקט בבית, גם כשסוער וגשום בחוץ. אחרת, גם בבית הכי מעוצב ומושקע, תתעוררו מרעש של טיפות מים מעצבנות מהתקרה.

מה קובע התקן הישראלי לגבי השיפוע הדרוש לגג הרעפים?

על-פי התקן הישראלי, נקבע שיש צורך בשיפוע מינימלי לגג רעפים. השיפוע עצמו, נקבע בהתאם לגובה הגג, סוג הרעפים הספציפיים שבחרתם עבורו ומידת ההשקעה שלכם באיטום.

התקן (שמספרו 1556, אם אתם מתעקשים לדעת), קובע שעל השיפוע להיות בין 15 ל-40 אחוז. לפי מה נקבע אחוז השיפוע המדויק? כאמור, לפי סוג הגג.

אם הגג שתקימו יהיה עשוי מלוחות פח המדמים רעפים, אך אינם רעפים של ממש, הרי שהשיפוע יכול להיות קטן במיוחד, 15 אחוז בלבד. אם מדובר בגג עם רעפי בטון, על השיפוע להיות של 35 אחוז, ואם הגג הוא גג עם רעפי חרסית, ואתם לא מתכננים להשקיע במיוחד באיטום ולא תתקינו תחתיו יריעות ביטומניות, על השיפוע להיות גדול יחסית, של 40 אחוז. ומה אם תחליטו להשקיע ביריעות ביטומניות מתחת? כאן כבר תוכלו להסתפק בשיפוע מינימלי של 10 אחוז בלבד.

אך לא רק סוג הגג ישפיע על השיפוע הדרוש לו, אלא גם המיקום הגיאוגרפי שלכם.

ככל שאתם מתגוררים באזור הררי ומושלג יותר, או באזור שבו כמות המשקעים גדולה במיוחד, כדאי מאוד שתבחרו בשיפוע תלול ככל הניתן. באזורים מושלגים, תצטרכו להשיג אישור של קונסטרוקטור, שכן מדובר לא רק ביכולת הגג לנקז מים, אלא גם ביכולת שלו לשאת עומס של שלג שמצטבר עליו, עד שהוא נמס ומתנקז מטה.

מתי נצטרך להתפשר ונהיה מוגבלים באחוז השיפוע?

הגובה המקסימלי של הבית נקבע על-ידי הרשות המקומית שבשטחה נמצא הבית שלכם. לכן, כבר בשלב ההיתרים, תצטרכו לבחור את סוג הגג, ולקחת בחשבון שהגובה המקסימלי בהחלט ישליך על תלילות השיפוע האפשרית.

אם תרצו להקים עליית גג, למשל, ולהגביה את גג הרעפים כדי לאפשר לתקרה של חלל זה להיות גבוהה יותר, לא בטוח שתוכלו לעשות זאת. הדבר תלוי גם בשטח הגג, ביחס לשטח המבנה עצמו. גגון רעפים קטן, אינו דומה לגג רעפים שאמור לכסות על מבנה גדול במיוחד.

בכל מקרה, אם לא יישאר לכם מספיק גובה כדי למקם את גג הרעפים בשיפוע של כ-40 אחוז, ייתכן שתצטרכו להתפשר על סוג הרעפים ולהשקיע יותר באיטום מתחת לגג. דבר זה, בהחלט ייקר משמעותית את העבודה, שכן איטום באמצעות יריעות ביטומניות הוא בבחינת תוספת משמעותית למחיר. אמנם העובדה שיריעות האיטום יהיו מתחת לרעפים תגרום להן להחזיק מעמד זמן רב יותר, אך גם להן בסופו של דבר יהיה בלאי, ותידרשו להחליף אותן בשלב כלשהו בהמשך, כדי למנוע כשלי איטום שיובילו לחדירת מים אל הגג וממנו דרך התקרה אל תוך הבית שלכם.

לא רק השיפוע אלא גם הכיוון שלו

כיוון השיפועים של הגג הוא שיקבע לאן יתנקזו המים. לכן, דאגו לבחור את השיפוע כך שלא יפנה לכיוון דלת הכניסה הראשית או הדלת האחורית. אם אינכם יכולים לשנות את כיוון השיפוע של הגג, בהחלט שקלו לשנות את מיקום דלתות הבית. לא מדובר בעניין אסתטי או בעניין זניח, אלא בשיקול של ממש.

ראשית, בעונה הגשומה לא תרצו לדלג בין שלוליות בכל כניסה ויציאה מהבית. שנית, למים זורמים לאורך זמן יש השפעה על שיפוע הקרקע באותו האזור. בחצר, הדבר יכול להיות פחות מורגש, וקל יהיה למלא את הבורות עם שקי חול או עם חלוקי נחל, אך בשטח מרוצף, האריחים יתחילו להתנדנד או שמשטחי הבטון ייסדקו. כדי לחסוך מעצמכם עוגמת נפש, חוסר נוחות והוצאה מיותרת בהמשך, שתגרור מיני-שיפוץ ואף הזזת הדלתות ממקומן בסופו של דבר, תכננו הכל מראש.

הדבר משמעותי באזורים בהם כמויות הגשם גדולות, אך גם בשאר חלקי הארץ. משנה לשנה אנו נוכחים בפער העצום בין ימי השמש לימי הגשם. לכן, גם עם מיעוט ימי גשמים, כמות המשקעים היומית יכולה להיות גדולה והרסנית, ובהיעדר יכולת ניקוז טובה, הצפות המים יגרמו לנזקים.

אך לא רק בכניסה לבית תוכלו לסבול מניקוז לא תקין של המים. כדי למנוע זאת, ולהקטין את נזקי הגשמים האפשריים, השקיעו בהקמת מזחילות שיאספו את המים מכל היקף גג הרעפים, ובשיפועים תקינים שיובילו אל פתחי המרזבים של הגג.

הקפידו לתחזק מדי שנה, לפני העונה הגשומה את המרזבים. ודאו כי אין עלים, אבק ושקיות ניילון שהתעופפו ברוח, ואשר גרמו לסתימת המרזבים. בכך, לא רק תמנעו חדירת מים אל תוך הגג שלכם, ובעיות רטיבות שיהיה קשה להיפטר מהן, שכן הן יגרמו לא רק להתפתחות עובש, אלא גם תגרמו לנזקים נוספים.

ביניהם: נזקים לשבילי מעבר סביב הבית, פגיעה בצמחיה שתירקב מהשקיית יתר ושלוליות עומדות שאף יכולות לגרום לנזק ליסודות הבית שלכם, אם הם קרובים למעטפת המבנה.

מעוניינים בבדיקה מקדימה של קבלן איטום לפני שאתם מקימים גג רעפים? לבעל מקצוע בפיקוח שלנו לחצו כאן

למדריכים נוספים בתחום גגות רעפים לחצו כאן 

נזילה מגג רעפים: כל מה שצריך לדעת

יש לכם נזילה מגג רעפים? אתם במקום הנכון. אנחנו נלווה אתכם כל הדרך לפתרון, נסביר מה חשוב לבדוק לפני שמזמינים מתקן גגות, איך מתנהלים מולו וכמה זה יעלה? כל התשובות לפניכם.

החלפת רעפים בודדים: כל השלבים עד לפתרון

זקוקים להחלפת רעפים בודדים? אנחנו כאן כדי ללוות אתכם בכל התהליך. מתי צריך להחליף רעפים, איך מתנהלים מול מתקן הגגות וכמה תעלה החלפת רעפים בודדים? כל התשובות לפניכם.

תיקון מרזב חיצוני: כל השלבים עד לפתרון

צריכים תיקון מרזב חיצוני? אנחנו כאן כדי ללוות אתכם. מה עושים רגע לפני שמזמינים מתקן גגות, איך מתנהלים מולו וכמה יעלה תיקון מרזב חיצוני? כל התשובות לפניכם.

החלפת גג רעפים: כל מה שצריך לדעת

צריכים החלפת גג רעפים? אנחנו כאן כדי ללוות אתכם בכל התהליך. איך בוחרים רעפים, איך מתנהלים מול מתקן הגגות וכמה יעלה החלפת גג רעפים? כל התשובות לפניכם.

לכל התקלות ועבודות

arrow