הקמת גינה חדשה: כל מה שצריך לדעת

חולמים על גינת תבלינים עם דשא ומסלעה? במדריך הבא נסביר מהם סוגי הגינות הנפוצים, איך בוחרים דשא לגינה חדשה, האם כדאי להתקין מערכת השקיה, איך מתנהלים מול גנן מקצועי ומה כוללת תחזוקה שוטפת לגינה?

עוד במדריך
מהם סוגי הגינות הנפוצים? איך בוחרים דשא לגינה חדשה? האם כדאי להתקין מערכת השקיה? איך מתנהלים מול גנן מקצועי? מה כוללת תחזוקה שוטפת לגינה?

הקמת גינה חדשה היא עבודה גדולה ומורכבת יחסית, אבל עם קצת השראה וחזון תוכלו להגשים את החלום בכמה צעדים.

במדריך הבא נסביר מהם סוגי הגינות הנפוצים, איך בוחרים דשא לגינה חדשה, האם כדאי להתקין מערכת השקיה, איך מתנהלים מול גנן מקצועי ומה כוללת תחזוקה שוטפת לגינה?

מהם סוגי הגינות הנפוצים?

לפני שחושבים על בחירת גינה, חשוב להתאים אותה לאקלים המתאים לסביבה שלכם ולכיווני האוויר. למשל, הצפון נחשב לכיוון בעל מעט שעות שמש ביממה, ואילו הדרום מאופיין בהרבה שעות שמש. אלו סוגי הגינות הנפוצים:

גינה ים תיכונית – גינה זו מותאמת לאקלים החם בארץ ונחשבת לחסכונית במים. היא מורכבת בעיקר מצמחים מקומיים שמטילים צל ואינם זקוקים להשקיה מרובה ותחזוקה שוטפת. מעבר לצמחיה, נעשה שימוש רב בחצץ ואלמנטים כמו כדים, מסלעות שמשלימים מראה ים תיכוני.

גינת תבלינים – גידול תבלינים, פירות וירקות מצריך גינה עם הרבה שעות שמש והשקיה מרובה. מבחינת תבלינים, הנפוצים ביותר הם רוזמרין, בזיליקום, טימין, פטרוזיליה וכוסברה וכן צמחים שמיועדים להכנת תה כמו נענע, לואיזה, גרניום ועוד.

גינה טרופית – מדובר בגינה מרשימה ויוצאת דופן שכוללת דקלים, שיחים טרופיים ושרכים וכן מסלעות ואבני מדרך להשלמת העיצוב. לגינה טרופית נדרש אקלים שמתאפיין בלחות גבוהה, הרבה שמש והשקיה מרובה. אם אתם גרים באזור יבש וצחיח, גינה טרופית פחות תתאים.

איך בוחרים דשא לגינה חדשה?

התקנת דשא סינתטי

דשא זה הפך לנפוץ במיוחד בשנים האחרונות. הוא מהווה פתרון יעיל בכל מה שקשור לצריכת המים, כי לא צריך להשקות אותו כמובן, המראה שלו לא משתנה באופן משמעותי עם השנים והתחזוקה שלו מינימלית. עם תחזוקה נכונה הדשא הסינתטי יכול להחזיק מעמד גם 10 שנים.

את הדשא ניתן להתקין לא רק על אדמה, אלא גם על משטחים קשיחים כמו בטון, ריצוף או עץ. ההתקנה נחשבת לפשוטה וזולה משתילת דשא מוכן וניתן גם להתקין את הדשא בשיפוע.

אם הדשא הסינתטי מיועד לישיבה, דריכה או משחק, מומלץ לבחור בדשא בעל צפיפות סיבים גבוהה שנעימה יותר למגע ופחות מתחממת מהשמש. כדאי גם להתאים את סוג הדשא והגוון להצללה בחצר ולהקפיד על בחירה במשטח בעל מסנן קרינה גבוה. הדגם הנפוץ והמשתלם ביותר נקרא דשא נפוליאון: הוא מגיע בגווני ירוק, אינו מתחמם בשמש ואינו דוהה עם הזמן.

שתילת דשא מוכן

שתילת דשא מוכן אמנם זול באופן משמעותי מהדשא הסינתטי וגם מדובר בדבר האמיתי, אבל חשוב לוודא שמתאימים את סוג הדשא לכמות השמש והצל בגינה ולאופי השימוש (מיועד לדריכה ומשחקים או לנוי בלבד?), אחרת הוא לא ייקלט כהלכה.

השיטה המומלצת לשתילת דשא מוכן היא הנחת ריבועי דשא שמתפרסים ליתר השטח תוך כמה חודשים. זוהי שיטה פחות יקרה מהנחת מרבדים שלמים של דשא מוכן ויותר יעילה מזריעת דשא, שיטה זולה אך כזו שדורשת תחזוקה רבה והשקיה. את השתילה מומלץ לבצע באביב, בין חודש אפריל ליוני, כך הדשא ייקלט באופן אופטימלי. בתקופה זו הכול פורח, יש הרבה שמש ואור ואין צורך בהשקיה מרובה.

יש הרבה סוגים של דשא לשתילה, הנפוצים הם דרבן גלאס, אלטורו ופספלום. דרבן גלאס הוא דשא בעל מרקם גס שמתאים לצל וצומח מהר בעיקר באזורים עם שמש מלאה. דשא אלטורו מצריך שמש ישירה להרבה שעות, צפוף במיוחד ונעים למגע. הוא עמיד בתנאים שונים, אינו נהרס מדריכה ונוח לתחזוקה.

דשא פספלום מתאים לאזורים שמשלבים אור וצל, צבעו ירוק כהה, רך למגע ועמיד לדריכה ומתאים לגידול במישור החוף בגלל רמת המליחות בקרקע.

האם כדאי להתקין מערכת השקיה?

התקנת מערכת השקיה אוטומטית וממוחשבת מומלצת מאוד בהקמת גינה חדשה. המערכת חוסכת כמות גדולה של מים, בניגוד להשקיה ידנית שנחשבת ללא יעילה ובזבזנית, ואת הצורך לטפל בגינה באופן שוטף ויומיומי.

תפקידה של מערכת ההשקיה היא הזרמת מים לגינה בצורה מבוקרת ומפוקחת לפי תוכנית ממוחשבת שנקבעת מראש, לרוב על-ידי גנן מקצועי שבוחן את צורכי הגינה: דשא, עציצים, צמחים, פרחים ועוד.

התקנה של מערכת השקיה בדרך כלל מתבצעת במסגרת הקמת גינה וכוללת פריסת צנרת השקיה מתחת לאדמה או מעליה, ראש מערכת (השיבר המרכזי), מחשב השקיה וברזים חשמליים שנשלטים בנפרד. כמו כן, כדאי להתקין ארון השקיה שיגן על המערכת מפני נזקי מזג האוויר ומזיקים, ומשאבה שמזרימה דשן למי ההשקיה.

מערכות השקיה פועלות על סוללות או חשמל. במקרה שמתקינים מערכת חשמלית, כדאי לוודא שיש תשתית חשמל או נקודת חשמל בחצר ולערב חשמלאי שיתקין לכם לפי הצורך.

איך מתנהלים מול גנן מקצועי?

קבעו פגישת ייעוץ ותכנון – כדי שהחלום על הקמת גינה יתממש, צריך להתחיל מהזמנת הגנן לבית כדי שיבנה יחד איתכם את תוכנית העבודה: סוג וצורת הגינה, התקנת מערכת השקיה ממוחשבת, סוג הדשא, סוג הצמחייה, מסלעות, אבני טוף ועוד.

רוצים התקנת תאורה או בניית בריכת נוי בגינה, עבודות שמצריכות בעלי מקצוע שונים? הגנן ישלב זאת בתוכנית העבודה, הן מבחינה עיצובית והן מבחינת לוח הזמנים.

לאחר גיבוש התוכנית, הגנן יוכל להכין הצעת מחיר מסודרת בהתאם. כדי לקבל המחשה לגבי הסגנון והתוצאה הסופית, בקשו מהגנן תמונות של עבודות קודמות או בקרו בגינות אותן הקים.

טיפ: כשאתם סוגרים עם גנן, דרשו שמחיר פגישת הייעוץ יקוזז מעבודת ההקמה.

ודאו שהגנן נותן הצעת מחיר – כדי להימנע מהפתעות יקרות במועד הקמת הגינה, ודאו שהגנן מספק הצעת מחיר מפורטת במייל או בווטסאפ שכוללת את המרכיבים הבאים:

1. הכנת השטח לביצוע העבודה

2. רכישה והובלה של חומרי הגלם (אדמה, דשא, עצים, טוף וכו')

3. התקנת מערכת השקיה ממחושבת

4. משך העבודה

5. מעקב של בעל המקצוע

ודאו שהגנן מגיע למעקב – כדי לוודא שהצמחים והדשא נקלטו היטב ומערכת ההשקיה עובדת כהלכה, ודאו שהגנן מגיע למעקב וביקורת במהלך החודשיים הראשונים, ללא תוספת תשלום. אם חלק מהצמחים לא נקלטו, מצופה ממנו להחליף אותם.

באופן עקרוני, מומלץ שהגנן שהקים את הגינה הוא זה שיעקוב אחר התקדמותה בחצי השנה הראשונה לפחות ויתחזק אותה בהתאם לצורך, זאת עבור תשלום קבוע של פעם בחודש או הסדר אחר שיתואם מראש.

מה כוללת תחזוקה שוטפת לגינה?

אחזקת גינה קבועה כוללת גיזום צמחים ושיחים ושתילה מחדש לפי הצורך, דישון, ניכוש וריסוס נגד עשבים, כיסוח דשא, בדיקת תקינות מערכת ההשקיה, החלפת צנרת תקולה ועוד.

תדירות התחזוקה השוטפת של הגינה תלויה בכמה גורמים: גודל וסוג הגינה, מורכבות הטיפול של הגינה ובעונות השנה. אם צריך תחזוקה של גינה גדולה עם דשא אמיתי, מומלץ שהגנן יגיע פעמיים בחודש, כאשר גינות קטנות יכולות להסתפק בביקור חודשי. כדי לתחזק את הגינה בצורה אידיאלית, מומלץ שהגנן יבקר פעם בחודש בחורף ופעמיים בחודש בקיץ.

אם אתם לא מעוניינים בביקורים תכופים של הגנן, תכננו את הגינה בהתאם: התקינו מערכת השקיה ממוחשבת, התקינו דשא סינתטי במקום דשא מוכן, והימנעו צמחים שזקוקים לגיזום קבוע.

מחירון גינון

המחירים כוללים מע”מ

תחזוקה שוטפת לגינה: כל מה שצריך לדעת

צריכים תחזוקה שוטפת לגינה? אין בעיה, אנחנו נלווה אתכם צעד צעד. מה כוללת תחזוקה שוטפת לגינה, איך מתנהלים מול הגנן וכמה תעלה תחזוקה שוטפת לגינה? התשובות לפניכם.

התקנת דשא סינטטי: כל מה שצריך לדעת

צריכים להתקין דשא סינטטי? אנחנו כאן כדי ללוות אתכם שלב אחר שלב. איך בוחרים דשא סינטטי, איך מתנהלים מול הגנן וכמה יעלה לכם להתקין דשא סינטטי? כל התשובות בפנים.

הקמת גינה בבית פרטי או דירת גן: שלב אחר שלב

רוצים להקים גינה בבית פרטי או דירת גן? אנחנו נלווה אתכם לאורך כל הדרך. מה חשוב לבדוק לפני שמזמינים גנן, איך מתנהלים מולו ומה המחיר של הקמת גינה בבית פרטי או דירת גן? כל התשובות לפניכם.

שתילת דשא מוכן: כל מה שחשוב לדעת

צריכים שתילת דשא מוכן? אנחנו נלווה אתכם לאורך כל הדרך. איך בוחרים דשא מוכן, איך מתנהלים מול הגנן וכמה עולה שתילת דשא מוכן? כל התשובות לפניכם.

לכל התקלות ועבודות

arrow

שאלות נפוצות

האם יש אחריות על התקנת מערכת השקיה?
על התקנת מערכת השקיה מקובל לתת אחריות רק על המוצר עצמו ולא על ההתקנה של הגנן. האחריות על מערכת ההשקיה נעה לרוב בין שנה לשלוש שנים, תלוי בחברה ובדגם, והיא מכסה את מחשב ההשקיה הראשי והברזים. 
כל כמה זמן כדאי לתחזק את הגינה? 
תדירות תחזוקת הגינה תלויה בגודל הגינה, בעונות השנה ובמורכבות הטיפול של הגינה. במקרה שיש גינה גדולה עם דשא והרבה צמחיה, ההמלצה היא לתחזק אותה פעמיים בחודש, כאשר גינות בינוניות וקטנות צריכות ביקור חודשי או פעם בחודשיים של הגנן. מבחינת התחזוקה בקיץ ובחורף, ככל שחם יותר כך הגינה זקוקה ליותר טיפול.