טיפים לתחזוקת העצים בגינה בחורף
החורף הוא הזמן המתאים לגיזום ותחזוקה של עצי הגן, כדי שישמרו על בריאותם ויניבו פירות רבים וטובים יותר בבוא הקיץ. מה ממליצים הגננים?
בניגוד לדעה הרווחת, הטבע לא עושה את שלו, וכשמדובר בעצי נוי ופרי רק מי שטרח בעונת החורף יהנה מלבלוב ומפירות עסיסיים בבוא הקיץ.
המומחים שלנו לגינון ממליצים על כמה דרכים פשוטות, שיאפשרו לעצים שנטעתם לממש את הפוטנציאל המופלא הגלום בהם.
טיפול בענפים
כדי שעצים ירוקי-עד יצלחו את העונה הקרה מבלי להיפגע או להפוך למפגע בעצמם, יש "לפתוח חלונות" בין ענפיהם.
טל עופרי מחברת גינות מסביר, שהכוונה היא לדלל את הצפיפות בתוך העץ ולגזום ענפים מיותרים.
לדבריו, פתיחת החלונות מאפשרת שני דברים: ראשית, הרווחים בין הענפים מקלים על מעבר של רוח בתוך העץ, כך שיהיה פחות פגיע ליפול במקרה של רוחות חזקות.
שנית, ברגע שמדוללת צפיפות הענפים, מתאפשרת כניסה של אור שמש רב יותר במהלך החורף, מה שמגביר את שיעור הפוטוסינתזה שמבצע העץ.
שי שביט מחברת גינות שביט מבחין בין עצי פרי ירוקי-עד לבין עצי נוי ירוקי-עד. בעצי הדר, למשל, הוא ממליץ לרווח בין הענפים הפנימיים ובכך להוביל לפירות טובים יותר בעונה הבאה.
בעצי צל כמו פיקוס, לעומת זאת, הוא ממליץ לקטום את הענפים התחתונים ובכך להקל על הגעת חומרי הזנה מהעלים שבענפים העליונים לשורשים.
גם כשמדובר בעצים נשירים מהווה תחזוקה נכונה את מפתח המעבר משלכת ללבלוב, ומשם לפריחה ולתנובת פרי מלאה יותר.
עופרי מסביר, כי במהלך השלכת יורדים כל חומרי התשמורת שהיו בתוך העלים אל השורשים, ושם הם נשמרים עד האביב.
"מדובר בעמילן, רב-סוכר וכל אותם חומרים שהעץ צריך, כי בחורף העץ נכנס למעין תרדמת", הוא מסביר, "לכן, החורף הוא זמן מצוין לביצוע `גיזומי סניטציה` בעצים נשירים".
ב"גיזומי סניטציה" הכוונה היא לדילול ענפים סבוכים בתוך העץ. ענפים שגדלים זה לצד זה בחיבור בצורת Y או בצורת Vרגישים יותר ולכן מומלץ להפרידם.
אותו חיבור מושך לשורשי הענפים הללו שוכנים לא רצויים, כגון טפילים ומיני פטריות, אשר עלולים להוביל להתפתחות ריקבון ולהחליש אותם.
עם תום החורף, כשיניב העץ פירות לא יוכלו ענפים אלה לשאת את משקלם והם עלולים להישבר או לקרוס. תהליך זה אינו בריא לעץ ובנוסף, כאמור – עלול לגרום למפגעים.
לדברי שרגא בכר מחברת גינות יוקרה, את הדילול והגיזום מומלץ לבצע עד סוף חודש פברואר, על מנת להכין את העץ לאביב.
קשירה ועיצוב
שביט מציין, כי בעצים נשירים כמו שקדיות ושזיפים ניתן לנצל את תקופת השלכת לטובת תכנון נכון של העץ. הוא ממליץ להסיר את הענפים הקטנים ובכך לחזק את הענפים המרכזיים.
גם כשמדובר בעצים צעירים מהווה החורף זמן מתאים לעיצוב ותכנון נכון. "בחמש השנים הראשונות לשתילתו קל יותר להשפיע על המראה של העץ, כדי למנוע גדילת פרא שתפגע בו מאוחר יותר", אומר עופרי.
לכן דווקא בחורף כדאי לדאוג לעיצוב העצים ולהכוונת הענפים לכיוון הנכון. "כדי שלא נגלה בעוד מספר שנים שהענף עם הרימונים העסיסיים ביותר נמצא דווקא בגינה של השכן שלנו, מניסיון".
בכר ממליץ לתמוך בעצים צעירים בעונת החורף, כדי לסייע להם להחזיק מעמד ברוחות הסערה.
"בעונת החורף כדאי להציב במקביל לגזע העץ עמוד, ולקשור אליו את העץ. את הקשירה יש לבצע בחבל שמושחל בתוך צינור גומי", הוא מדגיש, "כדי שלא לפגוע בפני הגזע".
טיפול בשורשים
אולם עם כל הכבוד לענפים, בריאות העץ מתחילה בשורשים. עופרי מדגיש, כי על מנת לשמור על שורשים חזקים ובריאים, במיוחד במהלך עונת החורף יש להקפיד על השקיה במידה הנכונה.
כך, יש לכוון את מערכת ההשקיה מדי יום בהתאם לכמות הגשמים, ולהפחית את תדירותה בימים גשומים במיוחד.
"השקיה שלא בעת הצורך עלולה להפוך את האדמה לרוויה מדי במים", הוא מסביר, "וכשהחלחול איטי עלולות להיקוות שלוליות סביב בתי השורשים.
אותן שלוליות מהוות מוקדי משיכה למזיקים וטפילים אשר עלולים להחליש את שורשי העץ ולגרום לו נזק, לעיתים בלתי הפיך".
בכר מוסיף, כי אדמה רטובה מחלישה את אחיזת השורשים בקרקע, ולכן, לדעתו, בעונת החורף לא כדאי להשקות עצים בכלל.
בנוסף לתכנון נכון של ההשקיה, שביט מציע לעשות שימוש בתרסיסים מיוחדים להרחקת מזיקים, למניעת מחלות ולחיזוק השורשים. בתרסיסים יש להשתמש כטיפול מתמשך מספר פעמים בשנה.