מדרגות שקועות בכניסה לבית: הסיבות לבעיה ואפשרויות התיקון

שקיעת מדרגות בבית פרטי עלולה להוות מפגע בטיחותי ואסתטי כאחד. מה גורם לשקיעת המדרגות, מתי נוכל להסתפק בתיקון נקודתי ומתי יהיה צורך לפרק ולחדש את היסודות ומהם כשלי האיטום שיאפשרו חדירת מים שתפגע ביציבות המבנה? כל התשובות במדריך שלפניכם.

עוד במדריך
מהן הסיבות העיקריות לשקיעת מדרגות? כיצד ניתן לזהות בזמן מצב שיכול להעיד על שקיעת מדרגות? מדוע לא כדאי להתעלם משקיעת מדרגות? איך מתקנים מדרגות שקועות? איך מקבלים אישור להריסה ולבנייה מחודשת של המדרגות? כיצד ניתן למנוע מראש (ובעזרת תחזוקה) את שקיעת המדרגות?

בהחלט לא כדאי להתעלם מסימנים מקדימים שיכולים להעיד על שקיעת מדרגות ולטפל במפגע בהקדם האפשרי. 

ישנן מספר סיבות לבעיה וכך גם אפשרויות התיקון. כמובן שהדרך הטובה ביותר היא למנוע זאת מראש, אך אם גיליתם את התופעה מאוחר מדי, בהחלט יש מה לעשות.

מהן הסיבות העיקריות לשקיעת מדרגות?

קרקע רוויה: מות משקעים גדולה: בתקופות חורף, הקרקע נוטה להיות רוויה במים. אדמה חרסיתית: סוגי אדמה מסוימים, כמו אדמה חרסיתית, נוטים להתכווץ ולהתרחב בהתאם לתנאי לחות, מה שעלול לגרום לתזוזה של הקרקע מתחת למדרגות ולשקיעתן. ניקוז לקוי: מערכת ניקוז לקויה בחצר או סביב הבית עלולה להוביל להצטברות מים סביב יסודות המדרגות, מה שעלול לגרום להיחלשותם ולשקיעת המדרגות.

מבנה ישן: בלאי טבעי: עם הזמן, חומרי הבניין נוטים להתבלות, מה שעלול להוביל להיחלשות יסודות המדרגות ולשקיעתן.

שימוש בחומרים לא איכותיים: שימוש בחומרים לא איכותיים בבניית המדרגות עלול להוביל להיחלשותן ולשקיעתן לאורך זמן.

תכנון לקוי: תכנון לקוי של המדרגות, ללא התחשבות בעומסים ובמאפייני הקרקע, עלול להוביל להיחלשות יסודות המדרגות ולשקיעתן.

נזקים פיזיים: פגיעות מבחוץ: פגיעות של כלי רכב, עבודות חפירה או תנודות קרקע עלולות לגרום לפגיעה ביסודות המדרגות ולשקיעתן.

עומסי משקל חריגים על המדרגות: העמסת משקל רב על המדרגות, כמו העברת רהיטים כבדים או שימוש במדרגות לצורך עבודות שיפוץ, עלולה לגרום להיחלשותן ולשקיעתן.

רשלנות בבנייה: בנייה לא לפי התקן, יכולה בהחלט לגרום לנזקים ולשקיעת המדרגות. לכן, חללים ביסודות המבנה, בחירת חומרים לא נכונה ויישום רשלני, כל אלו יכולים לגרום להיחלשותן ולשקיעתן, עד כדי הפיכתם למפגע בטיחותי.

שינויים טופוגרפיים: שינויים בגובה פני הקרקע באזור הבית עלולים להוביל לתזוזה של הקרקע מתחת למדרגות ולשקיעתן.

עבודות תשתית: עבודות תשתית באזור הבית, כמו התקנת תעלות ביוב או קווי חשמל, עלולות להוביל לפגיעה ביסודות המדרגות ולשקיעתן.

סוג הקרקע: למדרגות עצמן אין הרבה משקל. הביסוס לא נועד לעמוד בעומס של המדרגה, אלא להתמודד עם מאמצי הקרקע. קרקע חולית, סלעית או חרסיתית, כל אחת מהן משפיעה באופן אחר על האופן על בניית המדרגות ועל תכנון היסודות.

כמות משקעים גדולה: לאורך זמן, ריבוי גשמים שלא מנוקזים היטב, הם מצב שגורם לבריחת קרקע (כמו תופעת 'בולענים' שנפערים באדמה לאחר גשמים מרובים. במקרה זה, היסודות יאבדו מהיציבות שלהם, ונבחין בשקיעת המדרגות.

כיצד ניתן לזהות בזמן מצב שיכול להעיד על שקיעת מדרגות?

שקיעת מדרגות יכולה להתבטא בסדקים. שקיעתן לא תקרה בבת אחת, אלא יהיו לה סימנים מקדימים. ניתן לראות את הסדקים בתפר בין המדרגה לקיר המבנה, או בין המדרגות עצמן.

תחילה, יהיו אלו סדקים קטנים, ובמשך הזמן הם ילכו ויתרחבו בשל תזוזות בקרקע. זאת, משום שאמנם יש למדרגות אלו בסיס, אך הן רתומות בנקודה אחת בלבד למבנה.

מדוע לא כדאי להתעלם משקיעת מדרגות?

שקיעת מדרגות עלולה להוות מפגע בטיחותי משמעותי, ולכן חשוב לטפל בה בהקדם האפשרי. מדרגות שוקעות עלולות לגרום למכשולים, מעידות ואף פציעות.

אבחון הגורם לשקיעת המדרגות הוא חיוני לצורך תיקון יעיל. מומלץ להיעזר בשירותיו של קבלן בניין או מהנדס בניין לצורך אבחון מקצועי ותכנון תיקון מתאים.

פתרון הבעיה תלוי בגורם לשקיעה. במקרים קלים, ייתכן שיהיה צורך רק ליישר את המדרגות ולחזק את יסודותיהן. במקרים חמורים יותר, ייתכן שיהיה צורך להחליף את המדרגות לחלוטין.

איך מתקנים מדרגות שקועות?

חיזוק של המדרגות עם קורות פלדה, יכול להיות תיקון שימנע את שקיעת היסודות. חיבור קורות פלדה למבנה יתמכו במדרגות. אמנם זה לא יפתור את הבעיה מהשורש, ואף יכול לגרום לסדקים נוספים בהמשך, אך זהו בהחלט פתרון ישים ומהיר.

אם תרצו פתרון רציני יותר, תוכלו לבצע חיזוק של היסודות. אם כבר נפערו סדקים משמעותיים (מכונה 'תפר התפשטות'), תצטרכו לאטום אותם עם חומר איטום גמיש, כדי למנוע היפערות הסדקים בשל תזוזות קרקע בהמשך. בשלב של חיזוק היסודות, חשוב להחליף ברזל חלוד. אחרת, הוא יאבד מיציבותו, ויחייב אתכם בתיקון חוזר כעבור כמה שנים.

בכל מקרה, שווה לבדוק את קבלני השיפוצים בפיקוח שלנו, ולהציץ במחירון הנהוג בתחום זה.

איך מקבלים אישור להריסה ולבנייה מחודשת של המדרגות?

מדרגות חיצוניות קיימות שצריכות לעבור שיקום, לא נחשבות לתוספת בניה. עם זאת, קונסטרוקטור יכול לזהות התפוררות בטון והיחשפות של ברזל, ולהצביע על הגורמים לתופעה ועל הדרך הנכונה לטפל בה.

התפוררות ברזל: במידה וקונסטרוקטור זיהה התפוררות יסודות, קבלן השיפוצים צריך לפרק שאריות של בטון רופף, לנקות היטב את יסודות הברזל, להסיר את החלודה ולצבוע בחומר שימנע את המשך הקורוזיה.

לאחר מכן, יש לבצע שיקום בטון עם בטון ייעודי, ובכך להגן מחדש על יסודות הברזל שנחשפו. בסיום, יש לבצע חידוש טיח, שמבודד את הבטון מחשיפה לגשמים ולקרני השמש.
שקיעת יסודות: במקרה כזה, קל להבחין בכך שהאדמה מסביב שקעה קצת, וכבר מתחילים לראות בטון חשוף בתוך האדמה. כדי לטפל בבעיה צריך לתמוך חיצונית במבנה, לחפור סביבו ולבחון את מצב המדרגות. לאחר מכן, יש להחליט אם יש צורך בקיבוע חיצוני או שיש צורך לבצע שיקום לגרם המדרגות כולו.

כיצד ניתן למנוע מראש (ובעזרת תחזוקה) את שקיעת המדרגות?

בשלב התכנון וההקמה: תכנון נכון של המדרגות תוך התחשבות בעומסים ובמאפייני הקרקע, הם שיעשו את ההבדל הגדול. גם הקפדה על שימוש בחומרים איכותיים בשלב הקמת המדרגות תשמור עליהם יציבות ובטוחות לשימוש לאורך זמן.

תחזוקה תקופתית: הקפדה על ניקוז תקין בחצר ובסביבת הבית, הימנעות מהעמסת משקל רב על המדרגות ישמרו עליהם לאורך זמן רב יותר. גם אבחון של שקיעת המדרגות בשלב מוקדם ככל הניתן, תאפשר ליהנות מהם למשך זמן רב יותר, מבלי שתצטרכו להחליף אותם. 

מחירון שיפוצים

המחירים כוללים מע”מ

שיפוץ כולל של הבית: כל השלבים והמידע 

צריכים עזרה עם שיפוץ בבית? אנו נלווה אתכם בכל השלבים. מה חשוב לעשות לפני שמזמינים שיפוצניק, מה חשוב לבדוק מולו וכמה עולה שיפוץ כללי של הבית? כל מה שחשוב לדעת.

שיפוץ חלקי בבית: כל השלבים והמידע בדרך לשיפוץ

צריכים עזרה עם שיפוץ בבית? אנו נלווה אתכם בכל השלבים. מה חשוב לעשות לפני שמזמינים שיפוצניק, מה חשוב לבדוק מולו וכמה עולה שיפוץ חלקי בבית? כל מה שחשוב לדעת.

הדבקת ריצוף: כל מה שחשוב לדעת

זקוקים להדבקת ריצוף? אנחנו נלווה אתכם צעד צעד בכל תהליכי ההתקנה. איך מתנהלים מול השיפוצניק לפני העבודה ובמהלכה וכמה עולה הדבקת ריצוף? כל התשובות בפנים.

צביעת דירה: כל מה שצריך לדעת

צריכים לצבוע את הדירה ואין לכם מושג מאיפה להתחיל? אל תדאגו, אנחנו נלווה אתכם צעד צעד. איך מתנהלים מול הצבעי לפני העבודה ובמהלכה וכמה זה יעלה לכם? כל התשובות לפניכם.

לכל התקלות ועבודות

arrow