רצפה קבועה או צפה: ההבדלים שבין שיטות החיפוי השונות
בחירת חיפוי הרצפה היא אחת ההחלטות המשמעותיות ביותר בעיצוב הבית, הבחירה תשפיע לא רק על המראה הכללי של הבית, אלא גם על נוחות השימוש ועל התחזוקה.
מעבר להיותה אלמנט אסתטי חשוב, בחירת חיפוי הרצפה היא בחירה המצריכה מחשבה עמוקה שחייבת להתחשב בסוג החומר, אופי הבית וכמובן, התקציב הקיים לכם.
בין אם בחרתם לשפץ את הדירה הקיימת או שבחרתם לעצב בית חדש, ההחלטה בין רצפה קבועה לרצפה צפה תהיה עבורכם צומת דרכים שתדרוש הבנה מעמיקה של היתרונות והחסרונות של רצפה. כל מה שחשוב לדעת, במדריך הבא.
רצפה צפה או רצפה קבועה: היתרונות והחסרונות
רצפה קבועה היא רצפה המודבקת ישירות לתשתית הקיימת באמצעות דבק או חומר מתאים. בשיטה זו, ניתן לראות מגוון רחב של אפשרויות כמו: קרמיקה, פורצלן, PVC, פרקט ואפילו שטיחים מקיר לקיר.
היתרון הבולט של התקנת רצפה קבועה טמון בעמידות הגבוהה שלה בפני שחיקה ובאורך חיים ארוך. בנוסף, רצפה קבועה היא הרצפה האידיאלית עבור מקומות רטובים כמו חדרי אמבטיה ומטבחים, שם עמידותה בפני רטיבות וקלות הניקוי שלה באות לידי ביטוי.
עם זאת, לרצפה קבועה יש גם מספר חסרונות שכדאי להכיר. כך לדוגמה, ההתקנה הופכת למורכבת יותר והיא דורשת רצף מקצועי.
יחד עם זאת, מדובר על עבודה שמייצרת לא מעט לכלוך ואבק, במיוחד כשמדובר על החלפת רצפה קיימת ברצפה חדשה (עבודת הפירוק אגב, תהיה בתוספת תשלום).
מנגד, רצפה צפה היא שיטת חיפוי שונה לחלוטין, שבמסגרתה, הלוחות או האריחים מונחים על גבי התשתית ללא הדבקה, ובחיבור שלהם זה לזה מתקיים מעין מנגנון נעילה.
היתרון הבולט של רצפה צפה טמון איך לא, בפשטות ובמהירות ההתקנה, המאפשרת במקרים רבים אף התקנה עצמית, בזמן עבודה קצר ועם מינימום לכלוך. יתרון נוסף, הוא החיסכון הכספי, שבא לידי ביטוי בחומרים זולים יותר ואפשרות לתיקונים נקודתיים במידת הצורך.
החיסרון הבולט שלה הוא רגישות למים. רגישות זו, מגבילה את השימוש בה בחדרים רטובים ודורשת טיפול מיידי בנזילות למניעת התנפחות ונזקים. אורך החיים שלה קצר יותר והיא נשחקת מהר יותר.
מהי רצפה צפה?
תחילה, חשוב להבין שרצפה צפה לא באמת "צפה", אלא ששמה נגזר מאופן ההתקנה שלה המאפשר לה לצוף מעל הריצוף הקיים (כיוון שהיא איננה מודבקת אליו).
הרצפה מחוברת לרגליות ויוצרת חלל בינה לבין משטח הדריכה שמתחתיה. מרווח זה, מאפשר להתקין את הרצפה בגבהים שונים שנעים בין 7 ס"מ ועד ל-1.80 מטרים (לגובה) כשהכל תלוי בסוג החלל. מבחינת האריחים, גודלם יהיה לרוב 60X60.
בחדרי חשמל, במשרדים ובאולמות: המיקומים האידיאליים לרצפה צפה
השימוש ברצפה צפה, יעילה מאוד עבור עסקים וחללים גדולים שדורשים הסתרה של כבלי חשמל. כך למשל, התקנת הרצפה הצפה בחדרי בקרה ומשרדים גדולים מאפשרת את הסתרת כל תשתית החשמל מתחתיה לצד נגישות לכבלים לצורך תיקונים.
בנוסף, הרצפה שנחשבת ליציבה מאוד ועמידה בפני עומסים כבדים, אידיאלית עבור חללים גדולים המאכלסים כמות קהל גדולה כמו אולמות אירועים וקניונים.
יחד עם זאת, הרצפה הצפה מייצרת בידוד טוב ובולמת זעזועים בצורה טובה ולכן, מתאימה להתקנה גם בבתי ספר, אולמות ספורט ומועדונים.
פרקט, בטון מוחלק או PVC: סוגי החיפויים הקיימים
מגוון העיצובים הרחב בא לידי ביטוי ברצפה קבועה וברצפה צפה כאחד. למעשה, תוכלו להחליף בקלות את השיש הסטנדרטי שקיים בכל בית לפרקט שיעניק אווירה חמימה, לבטון אפור ויוקרתי או ליריעות PVC שמגיעות בקשת צבעים רחבה.
בחרתם בפרקט? גם כאן יש לכם שתי אפשרויות: פרקט עץ אמיתי או פרקט למינציה (דמוי פרקט). השוני, הוא במחיר ובעבודת ההתקנה אך, מבחינת המראה – תוכלו ליהנות ממראה טבעי וחמים בשתי האופציות.
אפשרות עיצובית נוספת, היא בחירה באריחי בטון מוחלק. אריחים אלו, יעניקו לרצפה שלכם (ולחלל כולו) מראה נקי, יוקרתי וייחודי.
גם בבטון, יעמדו לרשותכם שתי אפשרויות: בטון מוחלק או מיקרוטופינג. בחירה בבטון מוחלק תאלץ אתכם להיפרד מהריצוף הקיים לטובת יציקת שכבה עבה של בטון במקומה ואילו בחירה במיקרוטופינג תכלול ציפוי בטון דק שיוחלק על הרצפה בעזרת מכשיר ייעודי.
רצפת PVC היא בחירה נוספת שתוכלו לשקול, לרצפה מגוון רחב של צבעים ודגמים המקלים על השתלבותה בחללים שונים. את היריעות ניתן לרכוש באופן עצמי או דרך המתקין (בהתאם לסוג שתרצו להתקין).
עוד לפני שתיגשו ותבדקו את הסוג המתאים לכם, ערכו מדידה מדויקת של השטח וודאו את כל הפינות והעיקולים בחדר שעלולים להשפיע על עבודת ההדבקה ומכאן, גם על התוצאה הסופית.
כך תבחרו נכון את החיפוי המתאים לכם
על מנת להיות כמה שיותר בטוחים בסוג החיפוי שתתקינו, תצטרכו להתחשב בכמה גורמים חשובים כמו: תקציב, סוג החדר שדורש את החיפוי, סוג החומר ומורכבות ההתקנה. אלו, יעזרו לכם לחשב בצורה נכונה את העבודה אליה אתם צריכים להתכונן ואת התוצאה הסופית שתקבלו.
חשוב לקחת בחשבון, שבחדרים רטובים כמו המטבח, השירותים והמקלחת תהיו חייבים לבחור בחיפוי שיהיה מספיק עמיד בפני מים ושחיקה המאפיינים את החדרים הללו.
חדרים נוספים שידרשו שימת לב מיוחדת, הם חדרים שבהם יש כמות גדולה של ריהוט או שיש בהם תנועה רבה. אלו, עלולים להשפיע על איכות החומרים ועל העמידות שלהם עם הזמן ולכן, בחללים כאלו, העדיפו שימוש בחומרים עמידים בפני שחיקה, שריטות ועומסים.