לא רק בקפה: עופרת ומתכות בדודים הביתיים
הממונה על התקינה במשרד הכלכלה הודיע כי אסור לייצר ולמכור דודי שמש בעלי ציפוי מלט מחשש להימצאות עופרת ומתכות כבדות ומסרטנות במי הדוד. התקן יכנס לתוקף החל מחודש פברואר הקרוב ויחול על דודים חדשים בלבד.
ת"י 69 – מחממי מים חשמליים- מחממים בעלי ויסות תרמוסטטי ובידוד תרמי, הוא התקן בו נעשה השינוי שנקבע.
מסקנות וועדת התקינה במשרד הכלכלה הגישו את מסקנותיהם לאחר פעילות של כמעט 3 שנים, החל מפרסום המלצת משרד הבריאות בנושא, אותה דחו במשרד הכלכלה (שטרנליכט, ינואר 16, 2017. ישראל היום).
משרד הבריאות המליץ על הפסקת השימוש עקב החשש מפני העברתן של מתכות כבדות אל המים ועקב כך סיכון מוגבר לחלות בסרטן, ההחלטה היא מניעתית ותואמת תקנים אירופים.
מנכל אמון הציבור מסר כי לא ייתכן שמעלים לסדר היום את נושא העופרת בקפה אך נמנעים מפרסום הצהרה חד משמעית גם בנושא הדוודים.
מה יש לדעת על הדוד וציפוי הדוד?
דוודי שמש או דוודי חשמל בנויים באותה צורה בדיוק, בעוד שבמרבית ימי השנה, דוד השמש נהנה מאספקת מים חמים היישר מהקולטים, הוא פועל באותה דרך חשמלית של חימום מים בה פועל דוד החשמל כל ימות השנה.
הדוד או בשמו המדוייק "האוגר" (אוגר מים) בנוי בצורת גליל רחב ומאורך בשלוש שכבות.
השכבה החיצונית היא שכבת בידוד לרוב תהה עשויה מפוליארטן מוקצף, מבנה הדוד והמיכל עצמו עצמו בנוי מפלדה והשכבה הפנימית זו המגנה עלייה מפני קורוזיה, יכולה להיות מיוצרת או מאמייל או מהחומר הזול יותר – מלט.

מה הבעיה בדוודי מלט?
בעבר היה נהוג להשתמש בציפוי מלט בכל הדוודים בישראל, המחיר הזול וקצב הייצור המהיר הועדפו על פני הסכנות הבריאותיות שבכלל ולא היו ידועות באותה תקופה.
עם קצב הגידול באוכלוסייה, הבלאי מן הצריכה מוגברת, החלו להגיע גם התקלות והדיווחים על פיצוצים בדוודים.
הבעיה נוצרה משכבת המלט הדקה שנמרחה סביב גוף הפלדה של הדוד, לאחר שהציפוי מתפורר נוצר השיתוך - זו הקורוזיה שמאכלת את הפלדה ומשחררת את המתכות המסוכנות למי הדוד.
הזנחה מתמשכת של מצב זה, גורמת בסופו של דבר גם לפיצוץ המיכל והדוד ייהרס קליל.
מהן הסכנות הבריאותיות?
הימצאות העופרת במכונות הקפה ובדוודי השמש והחשמל שלנו יכולה להוביל למגוון השפעות בריאותיות חמורות על הגוף שלנו.
חשיפה אלייה באמצעות שתיית קפה וגם במקלחת מסתבר, גורמת לעלייה משמעותית במחלות לב וכלי דם לרבות עלייה בלחץ הדם.
העופרת גם פוגעת בפריון אצל נשים וגברים ומסוכנת בייחוד לנשים בהריון ולתפקוד העובר.
מתכות כבדות העלולות להיות מופרשות למים בעקבות הקורוזיה המתרחשת בגוף הפלדה של הדוד, הן מתכות רעילות ומסרטנות דוגמת ניקל וקדמיום.