דוד השמש לא מחמם בקיץ: מה הסיבות?
דוד השמש הוא חסכוני, יעיל, אפקטיבי מאוד באזורים חמים כמו בארץ, אך הוא נוטה לצבור תקלות כתוצאה סיבות שונות כמו הצטברות אבנית או התקנה לא נכונה. במדריך הבא נסביר למה גם ביום שמש חם המים שלכם פושרים, ומה אפשר לעשות.
פעולת חימום המים בדוד השמש נעשית באמצעות קולטי השמש שלוכדים את קרני השמש במשטח השחור מאחורי זכוכית, מה שמעלה את טמפרטורת המים שעוברים בתוך צינורות הקולט אל הדוד לטמפרטורה גבוהה מאוד.
בחודשי הקיץ החמים, אם הכל הולך כשורה, כמעט ולא תצטרכו לחמם את המים באופן חשמלי. עם זאת, יש לא מעט מקרים בהם גם יום שטוף שמש יספק מים פושרים בלבד, ולכך יכולות להיות סיבות רבות אותם נמנה במדריך הבא.
קולטי השמש מלאים בלכלוך
קולט מלוכלך מהווה את הסיבה העיקרית לכך שדוד השמש לא מחמם את המים בצורה יעילה. מדובר בתקלה נפוצה ופשוטה יחסית שיכולה להיפתר בקלות יחסית, על ידי ניקוי הקולטים.
הבעיה היא שניקוי קולטי שמש מצריך עליה לגג, ידע מסוים והכרה של מבנה הקולט על מנת שלא לפגוע בו במהלך הניקוי, וכמובן התחשבות בסיכון הכרוך בטיפוס עצמו לגג.

קולט השמש מלא באבנית
הצנרת שמקשרת בין קולט השמש לדוד עשויה נחושת, ועם הזמן היא מתמלאת באבנית. כאשר קולט השמש נסתם כתוצאה מהצטברות האבנית, למים החמים שנמצאים בו אין לאן להתפרץ, מה שיוצר קיטור.
הקיטור שנוצר עובר דרך הצינור וכשהוא מגיע לנקודה הכי חלשה בו, הוא גורם לחור ואף לפיצוץ. לכן, לפני שממהרים להחליף צינור, יש לוודא שאין סתימה בקולט.
מעבר לעובדה שהצינור לא יעמוד בלחץ הגבוה של הקיטור, סביר להניח שהמים החמים בדוד לא יספיקו ליותר ממקלחת אחת.
התקנת מסנן אבנית לקו המים ראשי, תפחית את כמות האבנית שמצטברת בצינורות הקולט ובדוד עצמו, ותשמור על הדוד לאורך זמן.
נזילה מהצינורות בתוך הקולט
לקולטי השמש יש צינורות חיצוניים שתפקידם לקבל את המים מנקודת המים הראשית, להעביר אותם תהליך של חימום סולארי, ולהזרים אותם הלאה אל הדוד.
לצד הצינורות הללו, ישנם גם צינורות פנימיים בהם עוברים המים את תהליך החימום. במצב של נזילה מתוך הצינורות הפנימיים, אין אפשרות לתקן את ויש להחליף את קולט השמש במלואו.
קולטי השמש לא מותקנים בזווית נכונה
במידה וקולטי השמש, או מערכת דוד השמש כולה, הותקנו בזמן האחרון, והמים היו במקרה הטוב פושרים מאז ההתקנה, או שהמים החמים נגמרו מהר מדי, ייתכן והתקנת הקולטים נעשתה בצורה לא נכונה.
את הקולטים יש להתקין כשהם מכוונים דרומה בזווית של עד 50 מעלות. כמובן שאלמנטים אחרים ששופכים צל על קולטי השמש כמו בניינים גבוהים למשל, עשויים גם כן לגרום לפגוע בעבודת הקולט.
כמובן שאין צורך שתעמדו עם מצפן בזמן התקנת הקולטים על הגג, אבל אם הקולטים פונים לכיוון הים למשל, או שיש בניין רב קומות חדש שחוסם את השמש, אל תמהרו להחליף את הקולטים.

נזילה מצנרת הדוד ומהדוד
לא בכל סיטואציה שבה המים לא חמים מספיק האשמה היא בקולטי השמש. ישנם מקרים בהם מקור התקלה הוא בצנרת שמובילה מים לדוד השמש, או בגוף הדוד עצמו.
נפתח ונאמר שבמידה ויש סדק או חור בדוד השמש עצמו, משמע ששכבת האמייל של הדוד נפגעה ואין אפשרות אמתית לתקן אותה. במצב כזה יש להחליף את הדוד כולו.
במקרים בהם הנזילה היא מצינורות הקלט או הפלט של זרימת המים לדוד וממנו, טכנאי דוודים מקצועי יוכל להחליף עבורכם את הצנרת ולהחזיר את הדוד לתפקוד מלא בקלות יחסית.