4 דברים שחשוב שתדעו על כונן הגיבוי שלכם
טרחתם לשמור את כל קבצי העבודה שלכם, סרקתם את כל אלבומי הילדות ויש לכם ספריית מוזיקה דיגיטלית של 100GB - איך דואגים שכל זה יישאר מגובה לאורך זמן?
כוננים קשיחים הם מוצרים מאוד עדינים. טלטול (אפילו קטן), טמפרטורה משתנה, לחות, בלאי, אבק וסתם הזמן שעובר יכולים להזיק לכונן הקשיח, ולהחריב חודשים ושנים של עבודה.
שחזור מקצועי, במקרה של תקלה פיזית, יכול להיות עניין של אלפי שקלים, וכדאי להימנע ממנו.
פעולות תחזוקה שוטפות וגיבוי המחשב שלכם, יעזרו לכם להימנע מהוצאות המיותרות הללו ויקטינו את הסיכוי שתתקלו בבעיה.
כמו בכל מוצר חשמלי - מכני, גם לכוננים קשיחים יש סימנים מזהים כשהם ניצבים בפני קריסה.
במקרה שזה מגיע למצב הזה, כדאי לגבות, אך מומלץ במקביל לפנות לטכנאי, כדי לוודא שהכונן עדיין מספיק עמיד בשביל לעבור את תהליך הגיבוי בצורה חלקה ולא יקרוס באמצע.
איך יודעים שהכונן עומד לשבוק?
המחשב רועש יותר מהרגיל, ובמיוחד נשמעות נקישות או חריקות.
המחשב מגיב בצורה איטית יותר מהרגיל או מעתיק קבצים באיטיות מוגזמת. יתכן שמדובר פשוט בעומס של תוכנות, אבל סביר מאוד שיש בו תקלה פיזית.
מקבלים הודעות שגיאה מרובות ומוזרות. החל מתקלות ברגע הדלקת המחשב, דרך שגיאות בהפעלה של תוכנות ועד למסך הכחול המפורסם של חלונות, שצץ ללא סיבה.
קבצים ותיקיות נעלמו, או שהם עדיין קיימים, אבל לא נפתחים כשמנסים להפעיל אותם.
המחשב קופא או מאתחל את עצמו באמצע העבודה, ללא סיבה הגיונית.
כמו אצל אורגניזמים חיים - אבחון מוקדם יסייע לכם לאתר בעיות לפני שהן הופכות לאקוטיות
מה לגבות ומה לא כדאי לטרוח?
לפני שמגיעים למצב של גיבוי חירום, כדאי לגבות על בסיס קבוע, ויש מגוון עצום של פתרונות גיבוי. לצורך גיבוי הקבצים הביתיים נתמקד בשני פתרונות שלכל אחד, כמובן, יתרונות וחסרונות.
גיבוי בענן, וגיבוי בכונן קשיח בתוך הבית. חשוב לציין שאף אחת מדרכי הגיבוי לא נותנת מאה אחוז בטחון ויתכנו תקלות, אבל גיבוי בהחלט מסייע משמעותית לשמור על קבצים חשובים.
הדבר החשוב ביותר לפני שמגבים הוא להחליט אילו תיקיות לגבות. אין צורך לגבות את מערכת ההפעלה.
תוכנות כמו אופיס (שאפשר להתקין מחדש), וסרטים שנמצאים על המחשב - הם יתפסו נפח רב ויקר באמצעי הגיבוי.
התיקייה החשובה ביותר ככל הנראה תהיה My Documents (המסמכים שלי), שאליה אפשר להגיע מסייר הקבצים.
בדקו אם פיזרתם קבצים חשובים גם בתיקיות אחרות (ובעיקר בשולחן בעבודה). תוכנות ושירותי הגיבוי השונים ישאלו אתכם מה לגבות מתוך כל המחשב שלכם, וצריך לבוא מוכנים.
גיבוי בענן
"הענן" ששומעים וקוראים עליו לא מעט בשנים האחרונות, הוא למעשה חווה של מחשבים וכוננים קשיחים תעשייתיים של חברות, שמשכירות חלקים ממנה לצרכנים לצורכי גיבוי, כוח מחשוב ומטרות אחרות.
היתרון הוא שבמקרה של תקלה או נזק בבית, המידע נשמר באופן מרוחק, ואפשר להגיע אליו מכל מקום. החיסרון הוא תשלום חודשי או שנתי, ושלעתים נדירות לחברות עצמן יש תקלה.
שירותים כמו DropBox, SugarSync, OneDrive ואחרים יאפשר לגבות את התוכן על המחשב, במחירים שנעים בין 10 ל-20 דולר בחודש עם אפשרות לגבות החל מ-100 גיגהבייט (כ-40,000 תמונות), ועד טרהבייט או ללא הגבלה.
התוכניות משתנות באופן תדיר וכדאי מדי מספר שבועות לבדוק מה מציעות המתחרות. האתרים הללו מאפשרים להתקין תוכנות במחשב ואפליקציות בסלולר שיתנו לכם הוראות כיצד לבחור מה לגבות, וישמרו את נקבצים בענן.
גיבוי בתוך הבית
היתרונות - זול יותר. אין דמי מנוי שנתיים, לא תלויים בחברה חיצונית, והחומר נגיש מיד (לפעמים גם מחוץ לבית).
החסרונות - ציוד הגיבוי יכול להינזק בדיוק כמו הכונן הקשיח הראשי שאותו מגבים, ובמקרה של גניבה, שריפה או הצפה בבית, חלילה, המידע לא מוגן.
בתוך הבית אפשר להשתמש במגוון פתרונות, כאשר הפשוט ביותר לתפעול הוא כונן קשיח נוסף שמתחבר לנתב הביתי.
בשנים האחרונות התפתחה תעשייה של כוננים שגם מכונים "ענן", למרות שהם יושבים בבית, אבל מאפשרים גישה גם מרחוק.
היצרניות Segate ו-WD, למשל, מציעות כוננים קשיחים בנפחים גדולים במיוחד של עד 5 ו-6 טרהבייט (ולפעמים יותר).
כוננים אלה מתחברים לנתב הביתי דרך כבל רשת או USB ואחרי התקנת התוכנה המצורפת, הם מגבים באופן אוטומטי מידע מכל המחשבים בבית, לפי דרישתכם.