חדר הביטחון שלכם: כך תתכננו נכון את הממ"ד

התכנון המיוחד של חדר הממ"ד חייב לעבור דרך קונסטרוקטור מקצועי שיהיה אחראי בתכנון ובלווי לאורך הבנייה. תפקידו של הממ"ד הוא לשמש הגנה מפני רקטות, רעידות אדמה ומפני חדירה של חומרים מסוכנים הביתה.

עוד במדריך
תכנון מרחב מוגן ביתי: עבודה לקונסטרוקטור מקצועי תכנון מוקפד: הדגשים החשובים לפני שבונים נכון ולא נכון: הטיפים לתכנון בנייה נכונים בארבעה שלבים מרכזיים: כך תתכננו את הממ"ד יחד עם הקונסטרוקטור

מרחב מוגן דירתי, הלוא הוא הממ"ד, הוא חדר חובה בכל בית בישראל. למצבי החירום השונים שפוקדים אותנו אין זמן מוגדר ולכן, חשוב שהממ"ד יבנה על פי התקנים המחייבים של פיקוד העורף.

בשונה מתכנון שאר חדרי הבית, עבור חדר הממ"ד תצטרכו לדייק אף יותר את התכנון ולהתאים אותו לתקנים הישראליים המחייבים כדי לשהות בו במידת הצורך ולהיות מוגנים. 

תכנון מרחב מוגן ביתי: עבודה לקונסטרוקטור מקצועי

כיום, המרחב המוגן הדירתי (הממ"ד) קיים בכל בית על פי חוק. הממ"ד הוא חדר הביטחון שמשמש אותנו במצבי חירום ומלחמות ולכן, דורש תכנון מוקפד יותר דרך קונסטרוקטור מקצועי ומוסמך. 

קיימים שני מצבים עיקריים שבהם תצטרכו לתכנן ממ"ד מחדש: בניית בית פרטי חדש ותוספת והרחבה של הבית בזמן שיפוצים. בנוסף, תוספת של חדר ממ"ד לבית תעניק לו עלייה בשווי בזמן מכירה. 

כך או אחרת, על הממ"ד לעמוד בכלל התקנים של פיקוד העורף ולהיות מדויק כדי להבטיח הגנה בזמן השהייה בתוכו (גם אם מדובר על שהייה ארוכה).

תכנון מוקפד: הדגשים החשובים לפני שבונים

כאמור, על תכנון הממ"ד להיות מדויק ועל פי תקני הבטיחות שנקבעו בפיקוד העורף, אך חשוב לדעת שלכל אזור גאורפי בארץ (ישובים צמודי גדר, ישובים רחוקים או קווי עימות) יש דרישות אחרות ולכן, התכנון יישתנה ויותאם למיקום שלכם בפועל.

עם זאת, ישנם תקנים ודגשים שנכונים לכל ממ"ד שנבנה גם ללא קשר למיקום שלו כמו שטח הממ"ד, גובהו ורוחבו, סוג הקירות וסוגי הדלתות החלונות.

שטחו של הממ"ד הסטנדרטי חייב להיות לפחות 9 מ"ר ובמקרים שמדובר על בנייה בבית קטן, ניתן לקבל אישור חריג לשטח של 5 מ"ר. על גובה הממ"ד לנוע בין 2.5 ל-2.8 מטרים ורוחבו המינימלי יהיה 1.6 לכל הפחות. 

קירות הממ"ד חייבים להיות עשויים מיציקת בטון בעובי שנע בין 25 ל-40 ס"מ בקירות החיצוניים שלו ובין 20 ל-35 ס"מ בקירות הפנימיים שלו. 

אלמנטים חשובים נוספים הם הדלת והחלונות, שחייבים להיות אטומים (גם מפני חדירת גזים וחומרים רעילים) ועמידים במיוחד כדי להצליח ולעמוד בפני הדף חזק של כתוצאה מפיצוץ. 

כיוון שהשהייה בממ"ד יכולה להתארך למספר שעות, חשוב לבנות בו גם תשתיות בסיסיות של חשמל, תאורת חירום, קו טלפון וצנרת אוורור או מיזוג אוויר.

נכון ולא נכון: הטיפים לתכנון בנייה נכונים

ישנם טיפים נוספים שיעזרו לכם לתכנן ולבנות נכון את הממ"ד. לדוגמה, מקמו את הממ"ד באחת מפינות הבית ולא באמצע שלו (כדי שישמש כמרחב צדדי ונסתר יחסית לשאר החללים המרכזיים בבית). 

את חלון הממ"ד מקמו בקיר הקיצוני ולא בקיר הפנימי ובנוסף, הקפידו על התאמה בין גובה התקרה של הממ"ד לגובה הבית כולו. 

בעת התכנון, חשבו על מספר הנפשות שצריכות להיכנס לתוך המרחב המוגן הדירתי והתאימו את הרוחב שלו. קחו בחשבון שממ"ד עבור זוג עם ילד לא יתאים למשפחה מרובת ילדים ולהיפך. 

קירות הממ"ד חייבים להיות בנויים מבטון מזוין ולא מבלוקי בטון ועל החלונות שלא להכיל זכוכית קלה או קרמיקה שאינן עמידות בפני הדף ועלולות להתנפץ לחלקיקים קטנים ומסוכנים. 

טיפ של מקצוענים: אחרי שסיימתם את בניית הממ"ד, הקפידו להשאיר אותו ריק מציוד (ככל שניתן) על מנת שבעת הכניסה אליו לא תצטרכו לפנות ציוד ותוכלו לסגור אותו באופן מידי והרמטי.

בארבעה שלבים מרכזיים: כך תתכננו את הממ"ד יחד עם הקונסטרוקטור

בזמן תכנון הממ"ד יעבדו בשיתוף פעולה הקונסטרוקטור והאדריכל כדי לדייק ולהתאים את הממ"ד לבית ולצרכים שלכם. 

את התכנון יתחילו בפגישה משותפת, שבמסגרתה ינפיקו מסמך המציין את גודל הנכס ושם בעלי המקרקעין. המסמך נקרא 'נסח טאבו' ואיתו יפנה האדריכל לפיקוד העורף והגורמים המוסמכים לקבלת היתר בנייה מסודר.

לאחר מכן, יתחילו את שלבי התכנון הראשוני שבמסגרתו, ידייק האדריכל את הצרכים שלכם, יקבע את מיקום הממ"ד בתוך הבית ויחד עם הקונסטרוקטור יתכננו את הממ"ד על פי התקנים והדגשים של פיקוד העורף. 

בשלב השלישי ואחרי סגירת התוכניות, הן יועברו להג"א (אגף להתגוננות מפני גזים והתקפות אוויריות) על מנת לקבל את אישורם למפרט הממ"ד. 

לבסוף ואחרי שכל האישורים הושגו, האדריכל יעביר את התוכנית הארדריכלית לרשות המקומית לצורך בדיקתה ואישורה. תהליך הבדיקה כולל את כלל האישורים הרלוונטים, ועמידת הממ"ד בהוראות ובתקנים הנדרשים.

רק לאחר סיום הבדיקה המקיפה ותיקון הליקויים (בהנחה שעלו) התוכנית תאושר ותיכנס לועדה המוסמכת להפיק היתרי בנייה. מקבלת היתר הבנייה, תוכלו להתחיל ולבנות את הממ"ד בפועל. 

ליווי קונסטרוקטור לפני רכישת דירה: כל מה שחשוב לדעת

בדרך לרכישת דירה או בית תהיו חייבים להתייעץ עם קונסטרוקטור מקצועי. אנו נלווה אתכם בכל השלבים. מה חשוב לעשות לפני שמזמינים קונסטרוקטור, מה חשוב לבדוק מולו וכמה עולה ליווי מלא לקראת רכישת הבית? ריכזנו עבורכם את כל המידע.

שיפוץ כולל של הבית: כל השלבים והמידע 

צריכים עזרה עם שיפוץ בבית? אנו נלווה אתכם בכל השלבים. מה חשוב לעשות לפני שמזמינים שיפוצניק, מה חשוב לבדוק מולו וכמה עולה שיפוץ כללי של הבית? כל מה שחשוב לדעת.

שיפוץ חלקי בבית: כל השלבים והמידע בדרך לשיפוץ

צריכים עזרה עם שיפוץ בבית? אנו נלווה אתכם בכל השלבים. מה חשוב לעשות לפני שמזמינים שיפוצניק, מה חשוב לבדוק מולו וכמה עולה שיפוץ חלקי בבית? כל מה שחשוב לדעת.

תליית תמונה: כל המידע והשלבים להתקנה

צריכים עזרה עם תליית תמונה? אנו נלווה אתכם בכל השלבים. איך תתנהלו נכון מול ההנדימן, מה חשוב לבדוק לפני שמזמינים אותו וכמה עולה תליית תמונה? ריכזנו עבורכם את כל המידע.

לכל התקלות ועבודות

arrow