כך תבדקו שהחשמלאי שלכם מורשה

חשמל זה לא משחק ילדים, כך שגם אם אתם נאלצים להזמין חשמלאי במצב מצוקה או לחץ (כמו קצר בבית או ריח שרוף מלוח החשמל), חשוב מאד שהוא יהיה חשמלאי עם רישיון וכזה הרשאי לבצע את העבודה שאתם צריכים. איך בודקים? כל התשובות בפנים.

עוד במדריך
אילו סוגי רישיונות קיימים בשוק? אילו סוגי רישיונות רלוונטיים עבורכם? איך תדאו שהחשמלאי שלכם מורשה?

חשמל זה לא משחק ילדים, זה עניין של מחיים ומוות. כך שגם אם יש לכם קצר בכל הבית ואתם נאלצים להזמין את החשמלאי מתוך לחץ, חשוב שהוא יהיה חשמלאי מורשה עם רישיון וכזה שרשאי לבצע את העבודה שאתם צריכים.

במדריך הבא נסביר אילו סוגי רישיונות קיימים בשוק, אילו מהם רלוונטיים עבורכם ואיך בודקים שהחשמלאי שלכם מורשה? כל התשובות לפניכם.

אילו סוגי רישיונות קיימים בשוק?

(1) חשמלאי עוזר

(2) חשמלאי מעשי

(3) חשמלאי מוסמך

(4)חשמלאי ראשי

(5) חשמלאי טכנאי

(6) חשמלאי הנדסאי

(7) חשמלאי מהנדס

(8) חשמלאי בודק

(9) חשמלאי מסוייג

(10) חשמלאי שירות

סוגי הרישיונות שאתם רואים לפניכם מסודרים לפי סדר עולה, כאשר כל סמכות רשאית לבצע את העבודות של הדרגה שמתחתיה.

לדוגמה, חשמלאי מוסמך רשאי לבצע את כל העבודות שחשמלאי עוזר וחשמלאי מעשי רשאים לבצע + העבודות שהוא עצמו רשאי לבצע כחשמלאי מוסמך.

באתר של חברת החשמל תוכלו לקרוא על סוגי הרישונות לביצוע עבודות חשמל 

אילו סוגי רישיונות רלוונטיים עבורכם?

הדרגה הכי רלוונטית עבורכם היא חשמלאי מורשה. מדוע? מפני שברוב המקרים, זו הדרגה שתוכל לבצע את כל עבודות החשמל בבתים נפוצים בארץ.

מכיוון שכך, מצאנו לנכון להציג בפניכם את הסמכויות של 3 הדרגות הראשונות: חשמלאי עוזר, חשמלאי מעשי וחשמלאי מורשה.

חשמלאי עוזר – רשאי לעזור בביצוע עבודות חשמל במתקן חשמל במתח נמוך, זאת אך ורק בפיקוחו של חשמלאי מורשה ומעלה ובהתאם לגודל החיבור שלכם בבית.

כלומר, לא משנה באיזו עבודה מדובר, לחשמלאי עוזר אסור לעבוד באופן עצמאי בשטח (בניגוד לחשמלאים בדרגות גבוהות יותר).

חשמלאי מעשי – רשאי לעסוק בביצוע עבודות חשמל, לרבות עריכת תכניות חשמל, במתקן חשמלאי במתח נמוך. הכוונה אך ורק לדירות מגורים או משרדים בהם עוצמת הזרם היא עד 1X40. כלומר, לוח חד פאזי במתח של עד 40 אמפר.

במתקנים בהם מתח החשמל גבוה יותר, החשמלאי המעשי רשאי לבצע עבודות (למעט עריכת תכניות חשמל) אך ורק בפיקוחו של חשמלאי בדרגה גבוהה יותר.

חשמלאי מורשה - רשאי לעסוק בביצוע עבודות חשמל, לרבות עריכת תכניות חשמל, במתקן חשמלאי במתח נמוך. הכוונה אך ורק לדירות מגורים או משרדים בהם עוצמת הזרם היא עד 3X80. כלומר, לוח תלת פאזי במתח של עד 80 אמפר.

מדובר למעשה בדרגה הכי רלוונטית עבורכם, שכן זה מתח מתקן החשמל הנפוץ בבתים פרטיים כיום. אם זה מתאים לבתים פרטיים, אז קל וחומר לדירות מגורים.

ברמות מתח גבוהות יותר, כמו במבנים ציבוריים למשל, החשמלאי המוסמך לא יהיה רשאי לבצע עבודות, אלא אם כן מפקח עליו חשמלאי בדרגה גבוהה יותר.

דרגות נוספות שעשויות לעניין אתכם – במידה ואתם צריכים להתקין מזגן למשל, מתקין המזגנים שלכם יצטרך להחזיק בדרגת חשמלאי מסוייג, שהוא חשמלאי שרשאי לבצע עבודה בהתמחות ספציפית.

לסיכום – ההמלצה שלנו היא תמיד להזמין חשמלאי בדרגת חשמלאי מוסמך, שיוכל לבצע את כל סוגי העבודות בבית שלכם, לרבות בדיקות הארקה ובטיחות.

איך תדאו שהחשמלאי שלכם מורשה?

בדקו מראש את הרישיון של החשמלאי – בדרך כלל, לקוחות לא שמים את הדגש על בדיקת רישיון החשמלאי לפני שהם מזמינים אותו. בפועל, כשהחשמלאי נמצא כבר בבית שלכם, רוב  האנשים פשוט יתביישו לבקש רישיון.

לפני שאתם מזמינים את החשמלאי, דרשו ממנו לשלוח לכם צילום של הרישיון שלו. רישיון החשמלאי צריך לכלול את מספר הרישיון, מספר תעודת הזהות, סוג הרישיון, שם החשמלאי, תאריך הוצאה ותוקף הרישיון.

התוקף הוא הנתון הכי חשוב עבורכם, שכן במידה והוא לא בתוקף, לחשמלאי פשוט אסור לעבוד.

חשוב לציין – את רישיון החשמלאי יש לחדש כל 3 שנים. לעיתים קורה שהחשמלאי משלם את אגרת חידוש הרישיון, אך בפועל הרישיון עצמו עדיין לא מגיע בדואר.

במצב כזה, דרשו מהחשמלאי לראות את אישור תשלום אגרת החידוש, הוא מחויב להצמיד אותו לרישיון, עד שזה החדש יגיע.

בצעו בדיקה נוספת באתר משרד התמ"ת – כנסו לאתר של משרד התמ"ת, הכניסו את מספר הרישיון או את מספר תעודת הזהות של החשמלאי וודאו שהוא נמצא ברשימת החשמלאים המוסמכים.

בצעו בדיקת הצלבה – לצערכם, תעודת הרישיון אינה מכילה תמונה של החשמלאי. לכן, עליכם לוודא שהחשמלאי שאותו אתם מזמינים ושלפי הבדיקות שביצעתם הוא מוסמך, זה אכן החשמלאי שהזמנתם.

לכן, כשאתם מבקשים מהחשמלאי בטלפון את הרישיון שלו, דרשו ממנו גם צילום של תעודת הזהות או הרישיון. כשהוא מגיע אליכם, ודאו שאכן מדובר באותו החשמלאי.

מחירון חשמלאים

המחירים כוללים מע”מ

תיקון קצר חשמלי: כל השלבים עד לפתרון

החשמל בבית קפץ? אנחנו נלווה אתכם כל הדרך לפתרון. מה עושים לפני שמזמינים חשמלאי מורשה, איך מתנהלים מולו וכמה עולה התיקון? כל התשובות לפניכם.

התקנת נקודות חשמל: כל מה שצריך לדעת

זקוקים להתקנת נקודות חשמל? אנחנו כאן בשבילכם. איך מתנהלים מול החשמלאי לפני העבודה ובמהלכה וכמה תעלה לכם התקנת נקודת חשמל? קבלו את כל הטיפים של המקצוענים.

תיקון שקע חשמלי: כל השלבים בדרך לפתרון

השקע שרוף או מקצר וצריך תיקון? המקצוענים כאן כדי ללוות אתכם עד לתיקון התקלה. מה עושים לפני שמזמינים חשמלאי, איך מתנהלים מולו וכמה תעלה לכם החלפת שקע? כל התשובות לפניכם.

תיקון מפסק של דוד שמש: כל השלבים בדרך לפתרון

מפסק הדוד הפסיק לעבוד? אנחנו נלווה אתכם צעד צעד עד לפתרון הבעיה. מה עושים כשמפסק הדוד לא עובד, איך מתנהלים מול החשמלאי וכמה עולה החלפת מפסק לדוד? כל התשובות בפנים.

לכל התקלות ועבודות

arrow

שאלות נפוצות

איך בוחרים חשמלאי?
הדבר הראשון שצריך לבדוק לפני שבוחרים חשמלאי הוא הרישיון שלו. דרשו מהחשמלאי לשלוח לכם את הרישיון וודאו שהוא בתוקף ושכל הפרטים שמצויינים עליו נכונים. רק לאחר מכן בדקו איתו מה המחיר והאם הוא תואם למחירון המומלץ לצרכן. חשוב כמובן לבדוק גם ביקורות וחוות דעת קודמות על מנת לוודא שמדובר בחשמלאי אמין ומקצועי.
האם כל חשמלאי צריך רישיון?
התשובה החד משמעית היא כן, כל חשמלאי צריך להחזיק רישיון בתוקף על מנת לעסוק בתחום. לכן אל תתביישו ודרשו לראות את הרישיון שלו טרם ביצוע העבודה, האחריות לכך היא אך ורק עליכם.