המדריך המקיף על לוח החשמל

לוח החשמל הביתי הוא האחראי על פיזור זרם החשמל למכשירים השונים ועל בטיחות דיירי הבית.

עוד במדריך
במקום הנכון: היכן ממוקם לוח החשמל הביתי? מפסקים ומאמ"תים: החלקים שמרכיבים את לוח החשמל קורוזיה, הפרעות במתח החשמל ושריפה: התקלות הנפוצות שכדאי להכיר סימון הלוח ובדיקת ממסר הפחת: הבדיקות שיבטיחו שימוש בטוח בלוח החשמל ניקוי יסודי, אוורור והחלפת החלקים: פעולות התחזוקה שישמרו על לוח החשמל שלכם לאורך זמן

זיהיתם תקלה או שאחד המפסקים בלוח החשמל קפץ? הימנעו מלגעת בלוח החשמל ללא ידע בסיסי. כל זיהוי תקלה ותיקון דורשים התערבות של חשמלאי מורשה בלבד.

ממה מורכב לוח החשמל, איפה נכון למקם אותו, מהן התקלות הנפוצות ואיך תוכלו לשמור על הלוח לאורך זמן ולהימנע ככל שניתן מתקלות עתידיות? המדריך המלא על לוח החשמל, לפניכם.

במקום הנכון: היכן ממוקם לוח החשמל הביתי?

התקנת לוח החשמל בבתים ישנים, שונה מהתקנת לוח החשמל בדירות החדשות. ברוב המקרים, לוח החשמל הותקן מחוץ לדירה (בחדר המדרגות או בצמוד לדלת הכניסה לדירה).

מיקום זה, מהווה סכנה כיוון שהוא נתון לפתיחה תמידית של שכנים, ילדים או שליחים שיכולים בשוגג לשחק עם החשמל ולפגוע בפעילות שלה בתוך הבית. לכן, התקן החדש בבניית לוחות החשמל מורה על התקנתו בתוך הבית ורק שעון החשמל נותר בחוץ לצורך קריאה נוחה של המונה.

מפסקים ומאמ"תים: החלקים שמרכיבים את לוח החשמל

מאמ"תים: המפסקים שאחראיים להגן על לוח החשמל מפני קצרים חשמליים ועומס יתר. בכלל לוחות החשמל ניתן למצוא מספר מאמ"תים (מפסק אוטומטי מגנטי תרמי) שיפסיקו את הספקת החשמל בזמן תקלות.

מפסק דלף: אחראי על הפסקת הפעילות של מערכת החשמל בבית במצב של דליפת חשמל. שמו הנוסף הוא גם ממסר הפחת והוא זה שמונע התחשמלות ושריפה של לוח החשמל כולו.

המפסק הראשי: מפסק זה, שיכול להיות חד-פאזי או תלת-פאזי וגם הוא, יודע לנתק את החשמל באופן גורף על מנת למנוע תקלות מסכנות חיים.

קורוזיה, הפרעות במתח החשמל ושריפה: התקלות הנפוצות שכדאי להכיר

קורוזיה: הצטברות של קורוזיה (חלודה) היא התקלה שמופיעה בעיקר בעקבות בלאי של לוח החשמל, שחשוף ללחות התמידית שבאוויר. כדי להימנע מתקלות, חשוב לבדוק את מצב הלוח מעת לעת ואם הופעת החלודה, להיעזר בחשמלאי מוסמך.

הפרעות מתח: קפיצות חוזרות במערכת החשמל עלולות לגרום לירידה קבועה או לירידות ועליות לא סדירות במתח. קפיצות אלה, גורמות לנזקים ולפעילות לא תקינה של מוצרי החשמל השונים בבית. כדי להימנע מנזקים, חשוב להתקין מגן ברקים על מכשירי החשמל היקרים וכך, למנוע מצב של קצרים והרס.

שריפה: במצב שבו לוח החשמל עמוס יתר על המידה, אחד המפסקים (הפיוזים) עלול להישרף ולגרום לנזק ושריפה כוללת של כל לוח החשמל. לכן, במידה ואתם מבחינים בצבע כהה של אחד המפסקים או בריח שרוף, אל תגעו בלוח ומהרו להזמין חשמלאי מוסמך לבדיקה ותיקון. עוד לפני ההזמנה, הקפידו על חלוקה נכונה של מוצרי החשמל בבית והימנעו מחיבור שלהם דרך מפצלים או כבלים מאריכים.

קפיצת המפסק הראשי: מקור התקלה הוא בעיקר חלוקה לא מאוזנת של הפאזות. במקרים שהתקלה חוזרת על עצמה לעיתים קרובות, מומלץ לבצע בדיקה כוללת של לוח החשמל ושל המפסק במיוחד. האפשרויות לתיקון יהיו הגדלת זרם החשמל בבית או שדרוג הלוח לחיבור תלת – פאזי.

קפיצת ממסר הפחת: בניגוד לשאר התקלות, קפיצה של ממסר הפחת היא בעצם תגובת הגנה שתפקידה לשמור על לוח החשמל מפני שריפות והרס. מרוב המקרים, הגורם לקפיצה בחשמל יהיה מכשיר חשמלי בודד שאותו תצטרכו לנתק ולתקן. אולם, במקרה שלא מדובר על מכשיר ספציפי, תצטרכו להחליף את ממסר הפחת וחשוב לעשות זאת בהקדם.

סימון הלוח ובדיקת ממסר הפחת: הבדיקות שיבטיחו שימוש בטוח בלוח החשמל

סימון לוח החשמל: במצב שבו עברתם דירה או שהחלפתם את לוח החשמל הקיים בבית, חשוב לעבור על המפסקים שלו ולסמן אותם. את הסימון, כדאי לעשות לאחר בדיקה של כל אחד והורדתם אחד אחד. ברגע שזיהיתם שאחד המפסקים גורם לקפיצה בחשמל- תוכלו לאתר בקלות את האזור הבעייתי או את המכשיר הבעייתי בבית. 

בדיקת ממסר פחת: את בדיקת ממסר הפחת חשוב לערוך אחת ל-3-4 חודשים ולוודא את תקינותו באמצעות לחיצה על כפתור ה-T בלוח. כפתור זה, יעביר את המפסק ממצב ON למצב OFF, יפסיק את זרימת החשמל לדירה ויראה את תקינותו של המפסק. 

מלבד בדיקות הבטיחות שחייב לערוך על מנת למנוע תקלות מסכנות חיים, מומלץ לוודא שלוח החשמל עשוי מחומר חסין אש (את הסימון על כך תמצאו בצידו השמאלי של לוח החשמל למעלה). 

בנוסף, חשוב לוודא גם את מונה החשמל ולראות שהוא תואם לשימוש ומפסיק להסתובב עם הורדת החשמל ולא גורם לכם לשלם יקר בחשבון החשמל.

ניקוי יסודי, אוורור והחלפת החלקים: פעולות התחזוקה שישמרו על לוח החשמל שלכם לאורך זמן

בדומה לשאר המכשירים והמערכות השונות שיש לנו בבית, גם לוח החשמל דורש בדיקות ותחזוקה שיעזרו לו להישמר לאורך זמן וימנעו מכם תקלות עתידיות מסוכנות. כך לדוגמה, הקפידו לנקות את לוח החשמל(ללא חומרי ניקוי מסוכנים)  ולשמור עליו נקי מפני אבק וקורוזיה שעלולים לפגוע בו. 

פעולה חשובה נוספת, היא אוורור של לוח החשמל. אוורור שלו מונע התחממות, שיכולה לגרום לשריפה. הקפידו על בדיקות תקופתיות שכוללות מעבר מלא על חלקיו השונים של הלוח והחלפתם במידת הצורך. במסגרת הבדיקה, וודאו שכלל המפסקים מחוזקים מספיק ובקשו מהחשמלאי לבדוק את מערכת ההארקה שמצילה חיים. 

כדאי לדעת: מומלץ להחליף את לוח החשמל אחת ל-15 עד 20 שנים מפאת התיישנות החלקים והחומרים שעוטפים אותו. ולכן, על אף הבדיקות, הקפידו לעשות זאת כדי להימנע מתקלות עתידיות וסכנות. 

מחירון חשמלאים

המחירים כוללים מע”מ

תיקון קצר חשמלי: כל השלבים עד לפתרון

החשמל בבית קפץ? אנחנו נלווה אתכם כל הדרך לפתרון. מה עושים לפני שמזמינים חשמלאי מורשה, איך מתנהלים מולו וכמה עולה התיקון? כל התשובות לפניכם.

התקנת נקודות חשמל: כל מה שצריך לדעת

זקוקים להתקנת נקודות חשמל? אנחנו כאן בשבילכם. איך מתנהלים מול החשמלאי לפני העבודה ובמהלכה וכמה תעלה לכם התקנת נקודת חשמל? קבלו את כל הטיפים של המקצוענים.

תיקון שקע חשמלי: כל השלבים בדרך לפתרון

השקע שרוף או מקצר וצריך תיקון? המקצוענים כאן כדי ללוות אתכם עד לתיקון התקלה. מה עושים לפני שמזמינים חשמלאי, איך מתנהלים מולו וכמה תעלה לכם החלפת שקע? כל התשובות לפניכם.

תיקון מפסק של דוד שמש: כל השלבים בדרך לפתרון

מפסק הדוד הפסיק לעבוד? אנחנו נלווה אתכם צעד צעד עד לפתרון הבעיה. מה עושים כשמפסק הדוד לא עובד, איך מתנהלים מול החשמלאי וכמה עולה החלפת מפסק לדוד? כל התשובות בפנים.

לכל התקלות ועבודות

arrow