תכנון מדרגות לבית: המדריך המלא

השלב הראשון בבניית גרם מדרגות, הוא שלב התכנון שעליו להיות מסודר ומדויק ולכלול בתוכו שימוש בחומרים איכותיים, תאורה מתאימה ומעקה בנוי.

עוד במדריך
ברוחב ובגובה המומלצים: מהן תקנות הבנייה בישראל? מדרגות פנים VS מדרגות חוץ: מהם ההבדלים ומהם התקנים המומלצים? אחראי על הבטיחות ועל היציבות: מהו התקן לבניית מעקה? מאלומיניום, מברזל או מזכוכית: החומרים המומלצים לבניית מעקה תקני במיקום הנכון ועם התאורה המתאימה: כך תתכננו נכון את גרם המדרגות בבית ניצול מקסימלי: איך תנצלו בחוכמה את שטח המדרגות בבית?

מדרגות הן אלמנט פונקציונלי וחיוני בבית ובבנייני מגורים, אך הן יכולות להוות גם מקור סכנה במקרים שבהם הן אינן מתוכננות בקפידה.

מהן התקנות הקבועות בחוק, איך בונים נכון את מעקה הבטיחות ומה ההבדל בין בניית מדרגות פנים לבין בניית מדרגות חוץ? כל התשובות במדריך שלפניכם.

ברוחב ובגובה המומלצים: מהן תקנות הבנייה בישראל?

ברוב המקרים, הרוחב הנכון יהיה 80 ס"מ, אך לא בהכרח זה הרוחב שיהיה נוח לכל המשתמשים. לדוגמה, במצבים שבהם המדרגות משמשות לעלייה ולירידה של מספר משתמשים, התכנון הנכון יכלול את הגדלת הרוחב כדי לאפשר תנועה נוחה ובטיחותית משני הכיוונים.

אלמנטים נוספים שמשפיעים על רוחב המדרגה הם מאחז היד ומעקה הבטיחות שמקטינים את הרוחב ב-7 ס"מ לפחות.

בהנחה שהמדרגות, מהוות ציר מרכזי בין שתי קומות, הרוחב המומלץ יעמוד על 1.10 מטר לפחות. אומנם, תצטרכו להשקיע עוד כ-1 מ"ר משטח הבית אך, זה ישתלם לכם בסיום הבנייה ויעניק לכם נוחות ובטיחות.  

מדרגות פנים VS מדרגות חוץ: מהם ההבדלים ומהם התקנים המומלצים?

על מנת להבין בצורה טובה יותר את המידות של המדרגות, כדאי להתעכב על מושגי הבסיס: רום, שלח ומהלך. גובה המדרגה, נקרא רום, עומק המדרגה הוא השלח ואילו קבוצת מדרגות (או גרם) ייקראו מהלך.

בדומה לשאר המידות, גם עבור הרום, השלח והמהלך של המדרגות נקבעו תקנים בחוק שיש להיצמד אליהם בזמן תכנון המדרגות. בבניית מדרגות פנים, על הרום להיות 10 ס"מ לפחות ואילו גודל השלח המינימלי הוא 26 ס"מ.

בשונה ממדרגות הפנים, למדרגות החוץ טרם הוגדר תקן קבוע. אולם, הבנייה שלהם נלקחת כחלק מהסביבה שמחוץ לבניין ולכן, על רום המדרגה לנוע בין 10 ל-17.5 ס"מ בעוד שעל מהלך המדרגות להכיל מינימום 3 מדרגות.

אחראי על הבטיחות ועל היציבות: מהו התקן לבניית מעקה?

תקן חשוב נוסף, הוא התקן של מעקה הבטיחות. בכל גרם מדרגות, חלה החובה לבנות מעקה בנוי שישמש כמסגרת וכתמיכה לעולים וליורדים.

בהתאם לכך, קיים תקן 1142 הקובע שעל גובה המעקה בחלקו הישר חייב להיות באורך מינימלי של 105 ס"מ ואילו בחלק המשופע, על הגובה להיות 90 ס"מ בלבד.

הגובה התקני נמדד מהמקום שבו יש מדרך לרגל, ואילו המרווח שבין המעקה לבין חלקיו חייב להיות 10 ס"מ לכל היותר.  בנוסף, כדי למנוע טיפוס על המעקב ולאפשר לו להיות בטיחותי ככל שניתן, עליו להכיל 2 אלמנטים אופקיים כשהמרווח ביניהם הוא מינימום 90 ס"מ.

מאלומיניום, מברזל או מזכוכית: החומרים המומלצים לבניית מעקה תקני

סוגי החומרים שאיתם ייבנה מעקה המדרגות, ישפיעו באופן ישיר על הבטיחות והיציבות שלו ולכן, שימוש באלומיניום וברזל יהיה עדיף ומומלץ יותר.

במקרה של מעקה זכוכית, חשוב להקפיד על עובי שיתאים לעומסי רוח ולעומסים משתנים שמקורם באופן השימוש ובסוגי המשתמשים. בנוסף, על סוג הזכוכית להיות רבודה (זכוכית העשויה משתי שכבות זכוכית ושכבת פלסטיק אמצעית המחברת את השכבות).

במיקום הנכון ועם התאורה המתאימה: כך תתכננו נכון את גרם המדרגות בבית

החלק המרכזי בתכנון המדרגות בבית הוא בחירת המיקום והתאמת התאורה. מיקום המדרגות חשוב מבחינה פונקציונלית ומבחינה עיצובית כאחד. על המיקום לאפשר גישה נוחה מכל חלקי הבית ועבור כל המשתמשים.

תחילה, חשבו על התנועה בבית ועל כך שהמדרגות לא יכולות לחסום מעברים או להפריע לתנועה הרציפה בבית אלא, לאפשר תזוזה נוחה ויעילה ממקום למקום.

המקומות המומלצים ביותר להקמת המדרגות יהיו לרוב במרחבים שאינם מנוצלים בבית כמו פינות וחללים צרים.

לאחר מכן, חשבו על התאורה שתשמור על בטיחות השימוש מצד אחד, ותהווה פן אסתטי ועיצובי מהצד השני.

תוכלו לבחור בין תאורה חזקה שתאפשר ראייה טובה וברורה של המדרגות בשעת עלייה וירידה, או בתאורה מפוזרת שתיצור אווירה נעימה יותר לסביבה ולעין. גופי התאורה המתאימים להתקנה בצמוד או ליד המדרגות הם גופי התאורה השקועים, צמודי הקיר או פסי לד.

ניצול מקסימלי: איך תנצלו בחוכמה את שטח המדרגות בבית?

בעת תכנון מדרגות בבית, חשוב לנצל נכון את שטח הבית ולוודא שנעשה שימוש מלא גם בחללים הקטנים שייווצרו לאחר בניית המדרגות.

כך לדוגמה, בבניית מדרגות בקומה תחתונה, ייווצר חלל משולש שיהיה צר יותר ויותר ככל שהבנייה תהיה פנימית יותר.

החלל שנוצר, יכול לשמש אתכם לאחסון של פריטים שונים שאף פעם לא מצאתם להם מקום או שתרצו שהם יהיו בהישג יד.

מחירון שיפוצים

המחירים כוללים מע”מ

שיפוץ כולל של הבית: כל השלבים והמידע 

צריכים עזרה עם שיפוץ בבית? אנו נלווה אתכם בכל השלבים. מה חשוב לעשות לפני שמזמינים שיפוצניק, מה חשוב לבדוק מולו וכמה עולה שיפוץ כללי של הבית? כל מה שחשוב לדעת.

שיפוץ חלקי בבית: כל השלבים והמידע בדרך לשיפוץ

צריכים עזרה עם שיפוץ בבית? אנו נלווה אתכם בכל השלבים. מה חשוב לעשות לפני שמזמינים שיפוצניק, מה חשוב לבדוק מולו וכמה עולה שיפוץ חלקי בבית? כל מה שחשוב לדעת.

הדבקת ריצוף: כל מה שחשוב לדעת

זקוקים להדבקת ריצוף? אנחנו נלווה אתכם צעד צעד בכל תהליכי ההתקנה. איך מתנהלים מול השיפוצניק לפני העבודה ובמהלכה וכמה עולה הדבקת ריצוף? כל התשובות בפנים.

צביעת דירה: כל מה שצריך לדעת

צריכים לצבוע את הדירה ואין לכם מושג מאיפה להתחיל? אל תדאגו, אנחנו נלווה אתכם צעד צעד. איך מתנהלים מול הצבעי לפני העבודה ובמהלכה וכמה זה יעלה לכם? כל התשובות לפניכם.

לכל התקלות ועבודות

arrow