זה לא רק עניין של כימיה: איך לבחור מעצב פנים לשיפוץ? אלו השלבים שחובה ליישם

בחירה מדויקת של מעצב פנים יכולה לעשות את ההבדל בין חוויה נעימה לסיוט שתרצו להדחיק. במדריך זה נפרט מהם השלבים שיעזרו לכם לבחור נכון, ומהם המלכודות שכדאי להימנע מהן, כדי שקבלת ההחלטות לא תהיה נמהרת ומצערת.

עוד במדריך
לפני הכל: זהו את סגנון העיצוב שלכם הגדירו תקציב: זהו פרמטר משמעותי שיעזור לסנן מעצבים רבים פנים מול פנים עם מעצב הפנים כיצד לערוך את ההשוואה בין מעצבי הפנים שנפגשת איתם?

כשנכנסים להרפתקה של שיפוץ הבית, צריך לדעת מראש שמדובר בפרויקט שמכניס למעין סיר לחץ את בני הבית, הספקים, בעלי המקצוע ומערער לא מעט יסודות במערכות-היחסים ובשגרת הבית והעבודה.

בחירה נכונה של מעצב פנים מתבססת על מחקר נכון, תקשורת ברורה וכימיה. ההשקעה בשלב הבחירה, תבטיח לא רק בית שישקף את השאיפות שלכם אלא גם תהליך נעים ובלתי נשכח – לטובה, כמובן.

הבחירה במעצב פנים היא בחירה במערכת-יחסים לכל דבר, בין אם פרויקט השיפוץ יימשך חודשיים או שנה. לכן, כדאי שהיא תיבנה על אמון, כבוד הדדי וחזון משותף.

לפני הכל: זהו את סגנון העיצוב שלכם

עוד לפני שאתם מתחילים לראיין מעצבי פנים, כדאי מאוד שתדעו מהו פחות או יותר סגנון העיצוב המועדף עליכם. אמנם מעצבי פנים רבים יכולים להתאים את עצמם לסגנון שלכם, אך לא כולם. אם יש לכם סגנון עיצובי מובהק, למשל מודרני, לא כדאי לבחור במעצב פנים שמרבית הפרויקטים שלו הם בסגנון עיצוב כפרי-פרובנסי, למשל.

הדרך לזהות מהו הסגנון שלכם הוא לעבור על אתרים שונים של מעצבים, להציץ בקטגוריית פרויקטים ולראות מהם הפרויקטים האהובים עליכם. היכנסו גם לקבוצות עיצוב ברשתות חברתיות (אינסטגרם ופינטרסט, למשל), ונסו לזהות דפוסים חוזרים בבחירות שלכם.

גם אם אתם אוהבים חדר רחצה מסוים, ולא לא את כל הפרויקט, שמרו את התמונה. כעבור כמה ימים או שבועות, כשתציגו למעצב דוגמאות לחללים שאהבתם, הוא ידע לדייק את הסגנון שלכם ולהגדיר אותו במילים.

כעת, היכנסו לאתרים של מעצבי פנים ואדריכלים. כשאתם בוחנים פרויקטים לדוגמה שלהם, נסו לדמיין את עצמכם חיים בחללים שעיצבו. האם אתם רואים את עצמכם "מרגישים בבית" בתוכם? אם כן, סביר להניח שאתם מתחברים לסגנון שלהם, מבחינת חלוקת החלל, בחירות הריהוט, החומרים ופלטת הגוונים.

אם אתם מינימליסטיים (שאוהבים קווים ישרים ונקיים, מרחב פתוח וקל לניקוי ולארגון) לא בטוח שבחירה במעצב המזוהה עם המקסימליזם היא הבחירה המומלצת לכם.

הגדירו תקציב: זהו פרמטר משמעותי שיעזור לסנן מעצבים רבים

אם אתם בתקציב מאוד מוגבל, אין טעם לבחור במעצב-על שעובד על פרויקטים של וילות יוקרה ודירות פאר, נכון?

מנגד, אם אתם מעוניינים לשפץ פנטהאוז, ויש לכם תקציב משמעותי להקצות לכך, לא תרצו לבחור במעצב פנים שעיקר עבודתו הוא שינויי דיירים בדירות קבלן.

מעצב שלא מיומן בעבודה במסגרת התקציב שלך, יכול להוביל להוצאות מיותרות או לפשרות שתידרש להן בזמן השיפוץ, כשאתם כבר באמצע התהליך.

לבחירת התקציב יש חשיבות לא רק בהיבט של הסכום המוקצה לשיפוץ, אלא גם באופן התשלום שגובה המעצב.

ישנם מעצבי פנים שגובים אחוז מסוים מסכום השיפוץ, כאלה שגובים עבור פרויקט גלובאלי וכאלה שגובים תעריף שעתי. זהו בהחלט שיקול שיכול להשפיע על הבחירה בהם.

פנים מול פנים עם מעצב הפנים

לאחר שצמצמתם את האפשרויות שלכם למספר מעצבים, זה הזמן להיפגש פנים מול פנים. לא כדאי להאריך בשיחת טלפון, אלא לקבוע ישירות פרונטלית.

מרבית המעצבים לא גובים תשלום עבור פגישת ההיכרות, אך חשוב לוודא זאת מראש בצורה ברורה וישירה, ולא להגיע למצב של חוסר נעימות נעים בזמן הפגישה עצמה.

אל תחסכו בשאלות בפגישה הראשונה: כדי לבדוק את מידת הסבלנות של המעצב ואת הכימיה שלכם איתו שאלו כמה שיותר שאלות.

בררו מהי ההכשרה שלו, כמה ניסיון יש לו בפרויקטים ובאיזה היקף, בקשו לראות פרויקטים לדוגמה וטלפונים של בעלי הנכס לצורך בירור על התהליך שעברו.

מדוע ההכשרה היא קריטית: כדי שלא תמצאו את עצמכם משלמים את אותו הסכום, עבור מעצב שההכשרה שלו דלה, בדקו מראש מהי ההסמכה שלו.

יש הבדל בין מעצבת הום-סטיילינג שההכשרה שלה מסתכמת בקורס ערב של 12 מפגשים, מעצב פנים שלמד שנתיים-שלוש או אדריכל שלמד 5 שנים ועבר התמחות של שנה במשרד אדריכלים. לא בטוח שתצטרכו אדריכל לשיפוץ, אך אם אתם משלמים לבעל מקצוע שההכשרה והניסיון שלו מתמקדים בהלבשת הבית, כדאי שתהיו מודעים להבדלים ולרמות השכר.

אחרת, אתם עלולים להתאכזב מאוד כשתגלו שהמעצב אינו בקיא בתקנים, בתקנות ובחוקים. מעצב אמנם מזוהה עם עולם העיצוב, אך רוב תפקידו בשיפוץ, למעשה מתבסס על ידע והבנה באינסטלציה, במערכות חשמל, תקשורת, איטום. המעצב לצידכם לא רק בשביל לבחור את צבע הספה וגוף התאורה, אלא לוודא שהשיפוץ שלכם תקין, ולא יתגלו ליקויי בנייה בסיום השיפוץ.

לא רק הכשרה פורמאלית, אלא גם ניסיון בשטח: לצד הבדיקה של היקף ההכשרה שקיבל המעצב, חשוב שתדעו מהו בדיוק הניסיון שלו. ניסיון לא מתבטא רק במספר שנים שחלפו מאז קיבל את התעודה, אלא בכמות הפרויקטים שליווה בפועל ובהיקף שלהם.

עם איזה צוות הוא עובד: מעצב פנים בעל ניסיון בליווי עשרות פרוייקטים של שיפוץ כבר עובד עם נגר צמוד, רצף, איש אלומיניום וכן הלאה. מצד אחד, יש יתרון לצוות קבוע שמחוייב לו. מצד שני, זה גם יכול לגרום למצב שבו המעצב בניגוד עניינים אתכם. האם הוא יגן עליכם מול הספקים שהוא עובד איתם בשוטף? האם הוא פתוח גם לבעלי מקצוע מטעמכם? האם הוא מסכים שתביאו מפקח בנייה שיוודא בשטח את העמידה במפרטים ובתוכניות? אל תתביישו לשאול בשלב ראשוני, שכן "הצוות" שיבנה את הבית שלכם הוא חלק משמעותי בבחירה.

מיומנויות טכנולוגיות: בעידן שבו בעלי מקצוע רבים עובדים עם תוכנות בינה מלאכותית, הדמיות ומבינים באינטגרציה, בתים חכמים ומערכות סאונד, זו תהיה טעות לבחור במעצב שאפילו לא עובד עם תוכנת אקסל. אם הידע הטכנולוגי שלו לא מספק, והוא אף אינו נעזר בעובדים לצורכי שרטוטים, הדמיות וניהול יעיל של הפרויקט באמצעים טכנולוגיים, תתקשו לדמיין את התוצאה הסופית, לזהות טעויות בזמן או להישאר עם יד על הדופק לגבי התקציב.

האם המעצב עובד מולכם ישירות או מצמיד אתכם לעובד מטעמו: במשרדים יוקרתיים נהוג שמעצב הפנים הוא מעין מנצח תזמורת מרוחק, בעוד שבפועל את ההדמיות, הסיורים, ביקורי השטח וכל העבודה "האפורה" מבצעים עובדי המשרד. אם חשובה לכם עבודה וליווי מקצועי של מעצב שיתנהל ישירות מולכם, בחרו בהתאם.

עוד דברים שכדאי לבדוק: בדקו מה בדיוק השירותים שהוא מציע ומה מידת המעורבות שלו בפרויקט השיפוץ, מה המחיר ושיטת התמחור וכל דבר שעולה על דעתכם.

אל תנסו לזכור את כל המידע בעל-פה. הקליטו את השיחה או רשמו את המידע, כדי שתוכלו להשוות אותו לתשובות של מעצבי פנים אחרים שתפגוש.

אל תמהרו לסגור עם המעצב הראשון שפגשתם: מעצב שמעולה בשיחת מכירה ויודע לייצר כימיה מיידית לא בהכרח יהיה מעצב שיהיה מדויק לכם מבחינת האישיות שלו, מידת הזמינות, שיטת העבודה שלו והמקצועיות. לכן, כימיה חשובה, אך היא לא הפרמטר היחיד.

מנגד, אם יש ביניכם כימיה ואתם אוהבים את מרבית הפרויקטים שלו למעט כמה דברים מסוימים, בחנו את התאמתו בראייה כוללת.

שמרו על ראש פתוח ואל תפסלו מעצב על סמך רעיון אחד שממש לא קולע לטעם שלכם. מדובר בעבודת שכבות שקורית בשלבים, ומתגלה תוך כדי התהליך.

כל עוד הוא לא מנסה לכפות עליכם את רצונו, ולהכריח אתכם לקבל את כל ההצעות שלו, הקשיבו. מעצב שמגלה גמישות וקשוב לצרכים ולהעדפות שלכם, בהחלט עדיף על מעצב שרואה בשיפוץ כפרויקט ראווה לאתר שלו.

אם המעצב משדר מההתחלה שהוא לא מכבד את החזון שלך, התוצאה תהיה שתגורו בבית שלא ירגיש לכם אישי ותואם את אורח החיים שלכם.

הבית הוא שלכם, התקציב הוא שלכם ואתם אלו שתצטרכו לחיות שם בשנים הקרובות. אם אתם מרגישים שאתם הופכים להיות ניצבים שקטים בתהליך, כדאי שתזהו זאת כבר בהתחלה. מעצב שרוצה להכניס אתכם לשבלונה שלו, כי זה הכי מהיר, נוח ומשתלם עבורו, הוא בהחלט לא מעצב פנים שתרצו לתת לו את המושכות.

כיצד לערוך את ההשוואה בין מעצבי הפנים שנפגשת איתם?

לאחר שנפגשתם עם כולם פנים מול פנים, השוו את התשובות שקיבלתם ואת ההערכות וההצעות הכלליות שהם נתנו לכם. ערכו טבלה עם יתרונות וחסרונות לגבי כל אחד מהם.

אל תתפתו לבחור באפשרות הזולה ביותר, שכן לא תמיד היא הטובה ביותר לטווח ארוך. אגב, הצעה זולה יכולה ממילא להתנפח תוך כדי תהליך, כך שהיא יכולה גם בחישוב כולל לעלות לכם ביוקר.

שלב חתימת החוזה

לפני שיוצאים לדרך, ולפני שנותנים מקדמה כספית כלשהי אל תוותרו על חתימה על חוזה כתוב ומפורט. קיימים חוזים רבים ברשת, ולא כדאי לבחור בחוזה הגנרי שנשלח אליכם, מבלי לקרוא אותו לעומק.

זכרו שמי שמנסח את החוזה, לרוב מנסח חוזה מטעמו. אם אתם רק רוכשים ריהוט לסלון שלכם, אין איפה ליפול.

ואולם, כשהשיפוץ עולה סכום של מעל 200 אלף שקל, לחוזה יש משמעות רבה. כדאי מאוד שגם עורך-דין יעבור עליו. החיסכון לא שווה את עוגמת הנפש בשל התעלמות מסעיף בחוזה שיפעל לרעתכם.

בחוזה חשוב שיפורטו במפורש תחומי האחריות של מעצב הפנים, לוח-הזמנים והשלבים שאמורים להיות מבוצעים בכל נקודת זמן, מגבלות תקציביות, סוגיית העמלות שהוא מקבל מהספקים השונים (כדאי לנהל זאת בשקיפות, שכן אם הוא מקבל עמלות אתם הגורם המממן זאת).

ישנם מעצבים שיגבו סכום גבוה יותר עבור ליווי הפרויקט, אך יתחייבו בפניכם שהם לא גובים עמלות, או מעניקים לכם את ההנחה שמגיעה להם ברשתות, בתמורה.

כל עניין העמלות נולד מתוך חוסר הרצון של הצרכן הישראלי לשלם למעצבים את השכר הראוי שמגיע להם עבור העבודה.

לאחרונה, ההכרה במעמד שלהם ובחשיבות תפקידם, גורם למגמה הפוכה: תשלום ראוי למעצב כנגד ביטול העמלות לספקים.

אגב, הדרך הטובה ביותר לדעת, היא להיכנס לסניפים שונים ברשתות, ולהשוות מחירים בעצמכם. למשל, עבור אריחי קרמיקה, תופתעו לגלות גם פערי מחיר של 30-40 אחוז בין סניפים שונים. כדאי לא למסור את השמות האמיתיים שלכם, כדי שלא יהיה תיעוד במחשב של הסכום שהציעו לכם. כשמדובר בריצוף בית שלם, הפערים יכולים להגיע לכמה אלפי שקלים לפחות.

פגישת ייעוץ עם מעצב פנים: כל מה חשוב לדעת

צריכים טיפים לפני פגישה עם מעצב פנים? אנו נלווה אתכם לאורך כל התהליך. מה חשוב לעשות לפני שנפגשים עם מעצב פנים, מה חשוב לבדוק מולו וכמה השירות עולה? ריכזנו עבורכם את כל המידע.

בניית הדמיות תלת ממדיות: כל מה שצריך לדעת

צריכים טיפים לפני בניית ההדמיות התלת ממדיות? אנו נלווה אתכם לאורך כל התהליך. מה חשוב לעשות לפני שמגיעים לפגישה, מה חשוב לבדוק במעמד הפגישה וכמה השירות עולה? ריכזנו עבורכם את כל המידע.

פגישת ליווי לצורך רכישת ריהוט: כל מה שצריך לדעת

צריכים עזרה עם בחירת הריהוט והציוד החדש לבית? אנו נלווה אתכם לאורך כל התהליך. מה חשוב לעשות לפני שנפגשים עם מעצב פנים, מה חשוב לבדוק מולו וכמה השירות עולה? ריכזנו עבורכם את כל המידע.

ניקיון אחרי שיפוץ: כל מה שצריך לדעת

זקוקים לניקיון אחרי שיפוץ? אנחנו כאן כדי ללוות אתכם בכל התהליך. מה כולל ניקיון אחרי שיפוץ, איך מתנהלים מול חברת הניקיון לפני העבודה ובמהלכה וכמה יעלה הניקיון? כל התשובות לפניכם.

לכל התקלות ועבודות

arrow