על גגות מוצפים: איטום בזמן החורף
באופן אידיאלי מומלץ להקדים תרופה למכה, ולדאוג לאיטום גגות הבית לפני החורף. אך אם רק באמצע הסופה הבנתם שיש לכם בעיה של רטיבות קבלו כמה טיפים ממומחים לאיטום, שעשויים לחסוך לכם אלפי שקלים
בעונת החורף חברות האיטום מוצאות את עצמן תחת מבול של טלפונים.
"יומיים של גשם מעירים את כל מי שלא נערך לפני החורף ומוצא את עצמו עם תקרה מטפטפת, רטיבות בקירות, תקלות חשמל בגלל חדירת מים ונזקים גדולים", מספר אבי סבג מחברת איטום טל.
"בכל יום אנחנו מקבלים 30-40 קריאות מכל הארץ, נותנים הצעות מחיר, חוות דעת ועצות לעזרה ראשונה.
"רוב הבעיות הן בבניינים ישנים, אך מה בכל זאת ניתן לעשות אם לא הספקתם לאטום את הבית כמו שצריך והגשם כבר מטפטף? גם בזמן החורף יש מה לעשות כדי למזער נזקים.

לפתוח מרזבים
חדירה של רטיבות לתוך קירות ותקרות נגרמת במקרים רבים עקב מרזבים סתומים.
"גם בבתים משותפים וגם בבתים פרטיים, כשהמרזב סתום מי הגשם עולים על גדותיהם, אין להם איך לרדת ואם הגג לא אטום ומבודד, הם מחלחלים דרך התקרה",
מסביר סבג. לכן הוא ממליץ לכל מי שמזהה רטיבות לעלות לגג בכל הזהירות המתבקשת כמובן, ולוודא שהמרזבים פתוחים.
"גם אם דאגתם לפתוח את המרזבים לפני החורף, יכול להיות שהם בכל זאת סתומים", מוסיף אהרון. "הרוח מעיפה לגגות שקיות, עלים וחפצים שעלולים לגרום לסתימות במרזבים.
לכן אם מזהים רטיבות כדאי לעלות לגג ולראות אם הסיבה היא מרזב סתום ולשחרר את המים לפני שיגרמו לנזקים חמורים".
לדבריו, חדירת מים למבנה עקב מרזב סתום יכולה לסכן גם את מערכות החשמל, ולכן מדובר בבעיה שחייבים לטפל בה ללא דיחוי.

להסיר מפגעים
כל חפץ שלא מחובר היטב עלול להפוך בזמן הסערה למפגע ולגרום נזק לגג ולאיטום. "אחד הדברים שגורמים הכי הרבה נזקים לגגות בחורף הן אנטנות הטלוויזיה", אומר אהרון.
לדבריו, אנטנות רבות בישראל אינן מאובטחות במידה הראויה, ולכן נוטות ליפול ולגרום לחורים בשכבות האיטום של הגגות או לנזקים אחרים.
"לפני סערה אני ממליץ שכל אחד יבדוק את הגג שלו ויסיר אנטנות וכל חפץ שעלול ליפול ולגרום נזק או לפחות לחזק את החיבור שלהן לגג ולאבטח אותן", הוא אומר.
לנצל את ההפוגה
למי שרק באמצע החורף הבין שיש לו בעיה של רטיבות במבנה גם יומיים-שלושה של הפוגה בגשמים יכולים להספיק כדי לבצע איטום.
"בדרך כלל גג מתייבש בתוך יומיים, ועבודת האיטום אורכת בממוצע 3-4 שעות, כך שבהחלט ניתן לנצל כל הפוגה בין הגשמים כדי להכין את הגג לסערה הבאה", אומר אהרון.
למי שיחליט לאטום בזמן החורף הוא ממליץ להשתמש בחומרי איטום על בסיס מים, כמו חומרים אקריליים למשל, שיכולים לאטום ביעילות גם כשהתשתית לחה.
אולם חומר האיטום היעיל ביותר שקיים היום בשוק, לדעת האוטמים, הן היריעות הביטומניות, שגם הן ניתנות ליישום בזמן החורף.
ניתן למצוא יריעות ביטומניות בעובי 4 ו-5 מ"מ. מחיר ביצוע איטום מסוג זה נע בין 65-90 שקלים למטר, תלוי בגודל הגג.
"המחיר למטר גבוה יותר ככל שהגג קטן יותר", מסביר סבג. המחיר מושפע גם מעבודת ההכנה הנדרשת לפני האיטום. "המחיר עולה ככל שיש על הגג יותר אלמנטים שמקשים על העבודה, כמו קולטי שמש ומזגנים", מוסיף אהרון.
חומרי איטום אחרים, כמו זפת למשל, אמנם זולים יותר (כ-35 שקלים למטר), אך לא מומלצים ליישום בזמן החורף.
"יריעות ביטומניות יותר חזקות מהזפת ולא דורשות תחזוקה ולכן גם יותר מתאימות לחורף", מסביר סבג. למי שבכל זאת מעוניין באיטום בזפת הוא ממליץ לעשות זאת רק אחרי החורף.
"אוטם שימליץ לכם לאטום בזפת באמצע החורף הוא חאפר", הוא מזהיר, "כי ב-90% האיטום לא יהיה יעיל".
לחכות לאביב
במקרה שלא מדובר בנזילות חמורות אהרון ממליץ להמתין עם האיטום לתחילת האביב. לדבריו, ההמתנה תשתלם גם מהבחינה הכלכלית.
"בגלל שבתקופת החורף יש יותר ביקוש, המחירים גבוהים יותר. אז למי שיכול לחכות אני ממליץ לעשות את האיטום בצורה אחראית בעוד חודש או חודשיים, כי כשירד הלחץ ירדו גם המחירים".