ניתוח כלכלי-עסקי של ענף ההובלות בישראל
שוק שירותי ההובלות של דירות ומשרדים בישראל מגלגל מאות מיליונים בשנה ויש בו אלפי שחקנים ממגוון סוגים. במאמר זה נציג כמה מהמגמות והגורמים המשפיעים עליו
ענף ההובלות בישראל, בדומה לענפים דומים בכלכלות המפותחות, הוא מורכב ורב-רבדי ומגוון וכולל שחקנים מכל מיני סוגים, ובעיקר – גדול מאד. כולם עוברים דירה מתי שהוא וצריכים הובלה.
בין 250 ל-350 אלף משקי בית עוברים דירה כל שנה, מה שמוביל להערכה לפיה שווי שוק ההובלות הוא כ-300 עד 400 מיליון שקלים לשנה.
רק כדי להכניס דברים לפרספקטיבה: ביום עבודה ממוצע מסתובבים בכבישים רכבים המובילים תכולה של כ-1000 דירות. בשיא עונת ההובלות בישראל, בחודשי הקיץ והסתיו, המספר כפול לפחות.

שחקנים בענף המובילים
זהו ענף שסף הכניסה אליו נמוך. באופן תיאורטי, די בזוג זרועות ורכב מסחרי כדי להפוך "שחקן" (אז נהוג להגדיר את השירות, בדרך-כלל כ"הובלות קטנות").
כמובן, כדי להציע שירותי פרימיום יש צורך בציוד ייעודי, אשראי ותשתית לוגיסטית.
כדי להוביל תכולות של דירות ומשרדים בנפח משתנה, ולספוג את ההבדלים בנפחי עבודה והעלויות האופייניות שלהן, נדרשים מספר רכבים, מסגרת אשראי גדולה בבנק, שירותי מזכירות וכו`.
כנ"ל כשרוצים להשלים את ההובלה עם שירותי עיטוף, אריזת תכולה, אחסנה, שירותי מנוף, וכדומה.
מהסיבה הזו אפשר למצוא בענף ההובלות גם "חאפרים" – אנשים שיש להם רכב אחד ובעיות גב – וגם חברות גדולות עם ציי רכב, אנשי "מטה" ועובדי שטח שהם בעלי מקצוע מתמחים בתחומים שונים. וכל מה שבאמצע.
הגעה בזמן
מקצועיות
מחיר הוגן
שווקים משיקים לשוק ההובלות
לשירותי הסבלות וההובלה יש אקו-סיסטמה מורכבת שגבולותיה לא תמיד ברורים. ישנם שירותים רבים שמתלווים להובלות, לרוב באמצעות צד-שלישי.
חלקם כאלו שהזכרנו כבר קודם, ונוספים: אריזה ועיטוף, איחסון, מינוף והרמה, ניקיון ופוליש, ועוד.
הערכות עדכניות לגבי היקף השוק הכולל של הענפים והשירותים הקשורים למעבר דירה, נוקבות במספרים שסביב ה-150-200 מיליון שקלים.
מדובר בשווקים בהם הפדיון עבור עיסקה גדול יחסית, ורק חלק קטן ממזמיני ההובלות משלמים על יותר מאחד מהשירותים המשלימים (לרוב ניקיון).
באופן טבעי, שחקנים גדולים בענף ההובלות נכנסים בהדרגה לענפים אלה, כדי ליהנות מהאפשרות לבצע מכירה חוזרת ללקוח שכבר רכשו.

מחירי הובלות ודפוסי הביקוש
מכיוון שהיצע המובילים וחברות ההובלות וההון שלהם (בעיקר כלי רכב וציוד) קשיחים יחסית בטווח הקצר, עונות בהן יש ביקוש גבוה יותר לשירותי ההובלה מתבטאות בעליית מחירים.
כשלושה רבעים ממשקי הבית בישראל קונים דירות ורק רבע גרים בשכירות, אבל תכיפות המעברים של הגרים בשכירות גבוהה פי ארבעה לערך, ולכן יש רוב קל לעוברים בין דירות שכורות באוכלוסיית מזמיני ההובלות.
בערים שמתאפיינות בשיעור גבוה של דיור בשכירות, ההובלות יקרות יותר בתקופות השיא. לדוגמא, הובלות בתל-אביב יקרות יותר בקיץ, בגלל גלי המעברים של צעירים וסטודנטים שלומדים בעיר.
הובלות הסטודנטים המתרכזות בעיקר בחופשת הקיץ וסביב פתיחת שנת הלימודים החדשה (יולי-ספטמבר) הן דוגמא למגמה שמשפיע על דפוסי הביקוש בכל הערים הגדולות.